Sezaryen cerrahi geçiren hastalarda ameliyat sonrası iyileşme (ERAS) protokolünün erken postoperatif sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of early postoperative outcomes of the enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol in patients undergoing cesarean surgery
- Tez No: 936389
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ERAS-CD, Sezaryen, mobilizasyon, gaz-gaita deşarjı, taburculuk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Standart bakım protokolü ve ERAS (Enhange Recovery After Surgery) protokolü uygulanan sezaryen cerrahisi geçirmiş hastaların postoperatif sonuçlarının karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.04.2024 ve 01.11.2024 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 18 yaş üzeri ve 34 hafta üzeri gebeliği mevcut olup kliniğimizde sezaryen operasyonu geçiren hastalarla yapıldı. Çalışmamıza sezaryen cerrahisi geçiren toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalar 50 kişi kontrol grubu ve 50 kişi vaka grubu olmak üzere 2 ayrı gruba ayrıldı. Kontrol grubu operasyon sonrası dönemde standart bakım önerileri uygulanmış lohusalardır . Vaka grubu ise operasyon sonrası dönemde ERAS sezaryen doğum protokolü önerileri uygulanmış hastalardır. Her iki hasta grubunun da operasyon sonrası 1.ay takipleri incelendi. Çalışmaya katılmış olan hastaların sosyodemografik özellikleri (yaş, doğum sayısı, sezaryen endikasyonu, kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar, geçirdiği operasyonlar ) kayıt altındadır. Hastalar antibiyotik profilaksisi, üriner kateterin erken çekilmesi, erken beslenme ve erken mobilizasyonun gaz-gaita süreleri, hastanede kalış süreleri ve 30 gün içinde tekrar hastaneye başvurularına etkisi açısından değerlendirildi. Bulgular: ERAS protokolü uygulanan ve uygulanmayan hastalar sosyodemografik özellikleri açısından karşılaştırıldığında (yaş, parite, kr hastalık, kullandığı ilaç, anestezi şekli ) incelendiğinde gruplar arasında istatiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı. Profilaksi zamanı, beslenme zamanı, mobilizasyon zamanı ve üriner kateter çekimi zamanı vaka grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha erken gerçekleştirilmiştir (p=0.001; p0.05). Hastaların ilk 30 günde kontrol muayenesi haricinde tekrar hastaneye başvurularında gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0.012*; p < 0.05). Sonuç: Bu çalışma ERAS-CD (Enhanced Recovery After Surgery- Cesarean Delivery ) protokolünün, postoperatif iyileşme sürecine olumlu katkılar sağladığını göstermektedir. ERAS protokolü uygulanan hastalarda; antibiyotik profilaksisinin zamanında yapılması, erken oral beslenme, erken mobilizasyon ve üriner kateterin erken çekilmesi gibi girişimler sayesinde dışkılama süresi anlamlı olarak kısalmış, hastaneye yeniden başvuru oranı ise kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalmıştır. Sonuç olarak, sezaryen cerrahisi sonrası ERAS protokolü uygulamasının hasta bakım kalitesini artırdığı, iyileşme süresini hızlandırdığı ve komplikasyonları azalttığı saptanmıştır. Bu nedenle, ERAS protokolünün obstetrik cerrahilerde rutin pratiğe entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the postoperative outcomes of patients who underwent cesarean delivery managed with either the standard care protocol or the Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between April 1, 2024, and November 1, 2024. A total of 100 patients over 18 years of age and with pregnancies beyond 34 weeks who underwent cesarean section were included. The participants were divided into two groups: a control group (n=50), managed with standard postoperative care and a study group (n=50), managed according to the ERAS cesarean delivery protocol. Postoperative follow-up data at one month were reviewed. Sociodemographic data (age, parity, indication for cesarean, chronic illnesses, medications, and previous surgeries) were recorded. Patients were evaluated based on antibiotic prophylaxis, timing of urinary catheter removal, initiation of feeding and mobilization, as well as time to first flatus and defecation, length of hospital stay, and hospital readmission within 30 days. Results: There were no statistically significant differences between the groups in terms of sociodemographic characteristics (age, parity, chronic diseases, medications, anesthesia type). However, the timing of antibiotic prophylaxis, initiation of feeding, mobilization, and catheter removal occurred significantly earlier in the ERAS group (p=0.001; p0.05).