Enürezis nokturnası olan çocuklarda idrar BDNF, NGF, NT-3, NT-4 düzeyleri
Urine BDNF, NGF, NT-3, NT-4 levels in children with enuresis nocturnia
- Tez No: 936403
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: BDNF, Enürezis nokturna, NGF, üroflowmetri, BDNF, Nocturnal enuresis, NGF, Uroflowmetry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Enürezis çocuklarda sık görülen bir şikâyet olup nöropsikiyatrik gelişimi etkileyebilir. Primer monosemptomatik (MNE) ve non-monosemptomatik (NMNE) olmak üzere iki alt tipe ayrılır. NMNE, alt üriner sistem disfonksiyonu açısından araştırma gerektirir. MNE'de uyku bozuklukları, düşük mesane kapasitesi ve gece vazopressin düzeyleri rol oynarken, gecikmiş nöronal olgunlaşmanın da etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, MNE ve NMNE tanılı çocuklarda idrar sinir büyüme faktörü (NGF) ve nörotrofinler [BDNF, NT-3, NT-4] düzeyleri incelenerek ayırıcı biyo-belirteç olup olmadığı değerlendirildi. Çalışmaya 28 MNE, 27 NMNE tanılı hasta ve 26 sağlıklı çocuk dâhil edildi. Tanılar Uluslararası Çocuk Kontinans Birliği kriterlerine göre belirlendi, biyokimyasal analizler ELISA yöntemiyle yapıldı. Üroflowmetrik analizde NMNE hastalarının fonksiyonel mesane kapasitesi (FMK), MNE hastalarına göre daha düşük bulundu (p=0,009). İdrar BDNF düzeyleri MNE hastalarında sağlıklı çocuklara göre yüksek (p=0,017), NGF düzeyleri ise her iki hasta grubunda kontrol grubuna göre düşük bulundu (p=0,009 ve p=0,002). NT-3 düzeyleri NMNE hastalarında kontrole göre düşükken (p=0,01), NT-4 düzeylerinde anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak, MNE hastalarında BDNF artışı algısal afferent aktivitenin göstergesi olabilirken, NGF ve NT-3'ün kompansatuar olarak azaldığı düşünüldü. Ancak NGF, BDNF, NT-3 ve NT-4 seviyeleri, MNE ve NMNE ayırımında kullanılabilecek güvenilir biyo-belirteçler değildir.
Özet (Çeviri)
Enuresis is a common complaint in children and may affect neuropsychiatric development. It is classified into two subtypes: primary monosymptomatic (MNE) and non-monosymptomatic (NMNE). NMNE requires further evaluation for lower urinary tract dysfunction. While sleep disorders, reduced bladder capacity, and nocturnal vasopressin levels are implicated in MNE, delayed neuronal maturation is also considered a contributing factor. This study aimed to assess urinary nerve growth factor (NGF) and neurotrophin levels [BDNF, NT-3, NT-4] in children with MNE and NMNE to determine their potential as differential biomarkers. A total of 28 MNE, 27 NMNE, and 26 healthy children were included. Diagnoses were based on the International Children's Continence Society criteria, and biochemical analyses were performed using ELISA. Uroflowmetric analysis revealed that functional bladder capacity (FBC) was lower in NMNE patients than in MNE patients (p=0.009). Urinary BDNF levels were higher in MNE patients compared to healthy controls (p=0.017), whereas NGF levels were lower in both patient groups than in controls (p=0.009 and p=0.002, respectively). NT-3 levels were significantly lower in NMNE patients compared to controls (p=0.01), while NT-4 levels showed no significant difference between groups. In conclusion, elevated urinary BDNF levels in MNE patients may reflect abnormal afferent sensory activity, while decreased NGF and NT-3 levels might indicate a compensatory response to bladder overactivity. However, NGF, BDNF, NT-3, and NT-4 levels are not reliable biomarkers for distinguishing between MNE and NMNE.