Şizofreni ve bipolar duygudurum bozukluğu tanılı olguların bilişsel fonksiyonları ile triptofan metabolitleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cognitive functions and tryptophan metabolites in patients diagnosed with schizophrenia and bipolar mood disorder
  1. Tez No: 936420
  2. Yazar: AHMET FURKAN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI SARANDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bipolar Bozukluk, Kinürenin, Kinolinik Asit, Schizophrenia, Bipolar Disorder, Kynurenine, Quinolinic Acid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu (BDB), varsanılar, sanrılar ve duygudurum belirtileri gibi benzer semptomlarla seyreden iki farklı psikiyatrik hastalıktır. Her iki hastalık da kronik seyir gösterir ve işlevsellikte bozulma ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, bilişsel işlev bozuklukları bu hastalıklara sıklıkla eşlik eder. Bu çalışmanın amacı, Şizofreni ve BDB hastalarında bilişsel etkilenmeyi değerlendirmek ve bu etkilenmenin triptofan metabolitleriyle olan ilişkisini incelemektir. Araştırmaya Şizofreni tanısı almış ve iyileşme sağlanmış 35 birey, iyileşme sağlanamamış 35 birey, BDB tanısı almış 35 birey ve kontrol grubu olarak sağlıklı 35 birey dahil edilmiştir. Katılımcıların bilişsel işlevlerini değerlendirmek amacıyla İz Sürme Testi, Stroop Testi, Sözel Bellek Süreçleri Testi, Sözel Akıcılık Testi ve Sayı Menzili Testi uygulanmıştır. Ayrıca, tüm katılımcıların kan seviyelerinde Kinürenin (KİN), Kinolinik Asit (KA), Kinürenin 3-monooksijenaz (KMO) ve Interlökin-6 (IL-6) düzeyleri ölçülmüş; gruplar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar, bellek, işlem hızı ve yürütücü işlevlerin tüm hasta gruplarında sağlıklı kontrollere göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Bilişsel etkilenme düzeyi en fazla Şizofreni iyileşme sağlanamamış grupta, ardından Şizofreni iyileşme sağlanmış grupta ve son olarak BDB grubunda gözlenmiştir. Şizofreni iyileşme sağlanmış grubu ile BDB grubunun bilişsel test performanslarının büyük ölçüde benzer olduğu belirlenmiştir. KİN düzeyleri, hasta gruplarında kontrol grubuna kıyasla yüksek bulunurken, KA düzeyleri hasta gruplarında düşük bulunmuştur. Özellikle KA olmak üzere, KİN ve KMO düzeylerinin bilişsel etkilenmeyle anlamlı ilişkili olduğu belirlenmiştir. Şizofreni ve BDB hastalarında yaygın olarak görülen bilişsel bozukluklar için halen etkili bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın, triptofan metabolitlerinin Şizofreni ve BDB hastalıklarında remisyon dönemlerine göre nasıl farklılık gösterdiğine dair bulgular sunarak literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia and Bipolar Mood Disorder (BMD) are two distinct psychiatric disorders that present with similar symptoms such as hallucinations, delusions, and mood disturbances. Both disorders are chronic and associated with functional impairment. Additionally, cognitive dysfunctions frequently accompany these conditions. This study aims to evaluate cognitive impairment in patients with Schizophrenia and BMD and investigate its relationship with tryptophan metabolites. The study included 35 patients diagnosed with Schizophrenia in remission, 35 patients with non-remission Schizophrenia, 35 patients diagnosed with BMD, and 35 healthy controls. The Trail Making Test, Stroop Test, Verbal Memory Processes Test, Verbal Fluency Test, and Digit Span Test were administered to assess the participants' cognitive functions. Additionally, blood levels of Kynurenine (KİN), Quinolinic Acid (KA), and Kynurenine 3-Monooxygenase (KMO) were measured, and intergroup comparisons were conducted. The results showed that memory, processing speed, and executive functions were lower in all patient groups compared to healthy controls. The highest level of cognitive impairment was observed in the non-remission Schizophrenia group, followed by the remission Schizophrenia group and the BMD group. The cognitive test performances of the remission Schizophrenia group were largely similar to those of the BMD group. KİN levels were found to be higher in the patient groups compared to the control group, while KA levels were lower. KA, KİN, and KMO levels, particularly KA, were significantly associated with cognitive impairment.Currently, there is no effective treatment option for the cognitive impairments commonly observed in Schizophrenia and BMD patients. This study provides findings on the differences in tryptophan metabolites in Schizophrenia and BMD patients during remission periods, contributing to the literature.