Farklı bitim ve cila yöntemlerinin kompozit rezin, Cad Cam blok ve 3d rezin materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve parlaklığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different finishing and polishing techniques on the surface roughness and gloss of composite resin, Cad/Cam blocks, and 3d printed resin materials
  1. Tez No: 936492
  2. Yazar: BEYZA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI BALTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Pürüzlülüğü, Yüzey Parlaklığı, Hibrit Blok, Kompozit Rezin, 3D Rezin, Surface Roughness, Surface Gloss, Hybrid Block, Composite Resin, 3D Resin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı direkt kompozit rezin (G-ænial, GC Corporation, Tokyo, Japonya) nanoseramik Cad/Cam blok (Cerasmart, GC Corporation, Tokyo, Japonya) ve 3d daimi rezin (Permanent Crown Resin, Formlabs ,Somerville, ABD) materyallerine farklı bitim cila yöntemleri uygulayarak materyallerin ve bitim cila yöntemlerinin pürüzlülük ve parlaklık yönünden karşılaştırılmasıdır. Materyal-Metot: Çalışmada 4 farklı materyal için her grupta 10 adet olmak üzere toplamda 320 adet örnek hazırlanmıştır. Kompozit örnekler için 3d printer'da üzerinde 10 adet boşluk olan kalıp oluşturulmuştur. Örneklerin çevresi 5 mm, kalınlığı 2mm'dir. 40 örnek kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Örneklerin 120 tanesi tungsten karbit frezler ile 120 tanesi de elmas frezler ile bitimi yapılmıştır. Tungsten kullanılan 120 örneğin 40'ına Clearfil Twist Dia, 40'ına One Gloss ve 40'ına da Diapolisher Pat uygulanıp ölçüm yapılmıştır. Clearfil Twist Dia ve One Gloss uygulanan örneklere pat uygulayıp tekrar ölçüm yapılmıştır. Elmas ile bitim yapılan örneklere aynı işlemler uygulanmıştır. Kalan 40 örneğe Tor Vm disk seti kalın grenliden ince grenliye doğru sırayla uygulanıp ölçüm yapılmıştır. Pürüzlülük kontak profilometre cihazı ile (Perthometer M2, Mahr GmbH, Almanya) parlaklık glossmetre cihazı ile ölçülmüştür (Novo-Gloss Trio, Rhopoint, East Sussex, İngiltere). İstatistiksel değerlendirmede veriler SPSS 21 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Verilerin normallik analizlerine Shapiro wilk testi ile bakılmıştır. Verilerin normal dağılmasından dolayı gruplar arasındaki karşılaştırmaya Anova ile bakılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda Scehffe testi kullanılmıştır. Sonuç: Tüm materyallerde Tor Vm Polishing disk ile en pürüzsüz yüzeyler elde edilmiştir. Tüm materyallerde tungsten karbit frez kullanılan örneklerin yüzey pürüzlülüğü elmas frez kullanılan örneklere benzer ya da daha düşük, yüzey parlaklığı ise benzer ya da daha yüksek çıkmıştır. İlave pat kullanılması, kullanılmayan örneklere göre benzer ya da onlardan daha düzgün yüzey sergilenmesine neden olmuştur. Bitim ve cila işlemleri uygulanan anterior ve posterior kompozitin pürüzlülük ve parlaklık değerlerinde anlamlı farklılık çıkmamıştır. Bitim ve cila işlemleri uygulanan Cerasmart materyalinin parlaklık değeri diğer materyallerin parlaklık değerlerinden daha yüksek çıkmıştır. Cerasmart'ın bitim ve cila işlemleriyle Ra değeri, diğer materyallerin Ra değerine benzer veya daha düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the surface roughness and gloss of direct composite resin (G-ænial, GC Corporation, Tokyo, Japan), nanoceramic CAD/CAM block (Cerasmart, GC Corporation, Tokyo, Japan), and 3D permanent resin (Permanent crown resin, Formlabs, Somerville, USA) materials by applying different finishing and polishing methods to these materials. Materials and Methods: In this study, a total of 320 samples were prepared, with 10 samples in each group for 4 different materials. Molds with 10 cavities were created using a 3D printer for the composite samples. The samples had a circumference of 5 mm and a thickness of 2 mm. 40 samples were designated as the control group. 120 samples were finished with tungsten carbide burs, while another 120 were finished with diamond burs. Among the 120 samples finished with tungsten carbide burs, 40 were subjected to Clearfil Twist Dia, 40 to One Gloss, and 40 to Diapolisher Pat applications, followed by measurements. The samples treated with Clearfil Twist Dia and One Gloss were subsequently subjected to Pat application, followed by additional measurements. The same procedures were applied to the samples finished with diamond burs. The remaining 40 samples were subjected to sequential application of coarse to fine-grit disks using the Tor Vm disk set, followed by measurements. Surface roughness was measured using a contact profilometer device (Perthometer M2, Mahr GmbH, Germany), and gloss was measured using a glossmeter device (Novo-Gloss Trio, Rhopoint, East Sussex, UK). In the statistical analysis, the data were analyzed using the SPSS 21 software package. Normality analysis of the data was conducted using the Shapiro-Wilk test. Due to the normal distribution of the data, group comparisons were made using ANOVA. The Scheffe test was used for multiple comparisons. Results: The smoothest surfaces were obtained with the Tor Vm Polishing disk for all materials. In all materials, the surface roughness of samples treated with tungsten carbide burs was similar to or lower than that of samples treated with diamond burs, and the surface gloss was similar or higher. The additional polishing led to similar or even smoother surfaces compared to untreated samples. There were no significant differences in roughness and gloss values of anterior and posterior composites after finishing and polishing procedures. The gloss value of Cerasmart material, following finishing and polishing procedures, was higher than the gloss values of other materials. The Ra value of Cerasmart, after finishing and polishing procedures, was similar to or lower than the Ra value of other materials.