Bupivakain ve deksmedetomidin'in yara iyileşmesi üzerine etkilerinin ve antimikrobiyal özelliklerinin İn Vitro araştırılması
In Vitro investigation of the effects of bupivacaine and dexmedetomidine on wound healing and their antimicrobial properties
  1. Tez No: 936495
  2. Yazar: YUSUF GÜVENÇ SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bupivakain, Deksmedetomidin, Yara iyileşmesi, İnflamasyon, Invitro, Çizik testi, Antimikrobiyal, Bupivacaine, Dexmedetomidine, Wound healing, Inflammation, In vitro, Scratch test, Antimicrobial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yara, vücudun herhangi bir dokusunda travmalar, kesikler, yanıklar veya diğer dış etkenler nedeniyle biyolojik dokunun bütünlüğünün bozulmasıdır. Anatomik, fizyolojik ve fonksiyonel işlevlerde bozulmalara yol açar. Yara iyileşmesi, yalnızca yara bölgesiyle sınırlı kalmayıp vücudun tüm sistemlerini etkileyen karmaşık bir biyolojik süreçtir. Bu süreç, hücresel ve fizyolojik değişiklikleri içerir ve büyüme faktörleri tarafından düzenlenir. Büyüme faktörleri, hücre proliferasyonunu ve kan hücreleri ile hücre dışı matriksin üretimini düzenler, böylece iyileşme sürecinde hücresel, fizyolojik ve kimyasal değişiklikler organize olur. Bupivakain, uzun etkili bir lokal anesteziktir ve kaudal, epidural, spinal anestezi,periferik sinir blokları gibi çeşitli anestezi tekniklerinde yaygın olarak kullanılır. Hem cerrahi işlemler sırasında anestezi için hem de akut ve kronik ağrı yönetimi için etkili bir seçenektir. Bupivakainin yara iyileşmesi üzerindeki etkileri ve antimikrobiyal özellikleri tartışmalı olup, bu konu üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Alfa-2 adrenerjik reseptörlere yüksek selektiviteyle bağlanan güçlü bir agonist olan deksmedetomidin; sempatik inhibisyon, sedasyon, amnezi ve analjezik özelliklerine sahiptir. Lipofilik yapısı sayesinde merkezi sinir sistemine kolay geçer ve hastalarda bilinçli sedasyon sağlar. Son dönemde anestezi amaçlı lokal infiltrasyon ile kullanımıyaygınlaşan deksmedetomidinin; yara iyileşmesi üzerine etkileri, antinflamatuar ve antimikrobiyal etkileri üzerine yapılan çalışmalar ise oldukça sınırlıdır. Biz çalışmamızda bupivakain, deksmedetomidin ve bunların birlikte kullanımının yara iyileşmesi üzerine etkilerini ve antimikrobiyal özelliklerini in vitro olarak araştırmayı planladık.Bu çalışmada, insan fibroblast hücreleri olarak, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Hayvan Hücre ve Doku Kültürü Laboratuvarı stoklarında bulunan, sünnet derisi hücre hatları (ATCC CRL2522; BJ Skin Fibroblast Human Lot: 70027151) kullanılmıştır.Öncelikli olarak ilgili ilaçların hücrelerin canlılıklarını hangi dozda nasıl etkiledikleri MTT ile belirlenmiş ve bulunan etkin bupivakain ve deksmedetomidinkonsantrasyonları kullanılarak hücre göçü ve yara iyileşme analizi yapılmıştır. BJ hücreleri 6 gözlü kültür plakalara ekildikten sonra %80-90 konfluensiyehücrelerinüzerine sterilP200 pipet ucu ile bir 'çizik' oluşturulmuş, ve hücreler belirlenen etkin dozlarda bupivakain ve deksmedetomidin içeren besi ortamları ile inkübasyona bırakılmıştır. 48 saat kültüre edilmiş ve her 24 saatte bir inverted mikroskop altında fotoğraflanmıştır. Yara iyileşme oranları alansal olarak Image Jyazılımı kullanılarak hesaplanmıştır. Hücre kültürü pelletinden elde edilen nükleik asitlerin RT-PCR ileTnf-alfa, interlokin 6 ve interlokin 10 ekspresyon düzeyleri, ELISA ile hidroksiprolin seviyeleri analiz edildi. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesi için disk difüzyon testi ve mikrodilüsyon testi kullanıldı. İlaçların antimikrobiyal aktivitelerinin disk difüzyon yöntemi ile belirlenebilmesi için öncellikle P. aeruginosa, K. pneumonia, S. aureusveE. faecalis patojenbakteri suşlarıveC. albicansve C. utilispatojen fungus suşları kullanılmıştır. İnkübasyon sonrası her bir diskin zone çapı ölçülerek antimikrobiyal etkinlikleri kantitatif olarak değerlendirildi. Mikrodilüsyon yöntemi ile ilacın bakteri ve fungus hücrelerinin %50'sini inhibe eden doz miktarı; MIC50,GraphPad Prism 9.0.0 (GraphPad Software, San Diego, California USA)yazılımı yardımı ile hesaplanıldı. Çalışmamızda bupivakainin yara kapanma oranlarını düşürdüğü, deksmedetomidinin ise yara kapanma oranını arttırdığı, her iki ilacın birlikte kullanıldığında ise yara kapanma oranınınkontrole benzer olduğu bulundu. Bupivakain ve deksmedetomidin için hazırlanan her deney grubunda MIC değeri %50 altında olarak saptandı. Sonuç olarak; bupivakain ve deksmedetomidininlokal olarak uygulandığında bupivakainin yara yeri iyileşmesini geciktirdiğini,deksmedetomidininise genel olarak yara yeri iyileşmesi üzerine olumlu etkilerinin olduğunu saptadık. Bu iki ilaç birlikte kullanıldığında, deksmedetomidinin bupivakainin olumsuz etkilerini azaltabileceği kaanatindeyiz.İki ilacında uygulanan dozlarda çalışılan mikroorganizmalar üzerinde anlamlı antimikrobiyal etkinliğinin olmadığını saptadık.Ancak antimikrobiyal özellikleri açısından daha fazla çalışmaya gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
A wound is the disruption of the integrity of biological tissue in any part of the body due to trauma, cuts, burns, or other external factors. It leads to disruptions in anatomical, physiological, and functional functions. Wound healing is a complex biological process that not only affects the wound area but also impacts all systems of the body. This process involves cellular and physiological changes and is regulated by growth factors. Growth factors regulate cell proliferation and the production of blood cells and extracellular matrix, thus organizing cellular, physiological, and chemical changes during the healing process. Bupivacaine is a long-acting local anesthetic commonly used in various anesthesia techniques such as caudal, epidural, spinal anesthesia, and peripheral nerve blocks. It is an effective option for both anesthesia during surgical procedures and for acute and chronic pain management. The effects of bupivacaine on wound healing and its antimicrobial properties are controversial, and further research is needed on this topic. Dexmedetomidine, a potent agonist with high selectivity for alpha-2 adrenergic receptors, has sympatholytic, sedative, amnesic, and analgesic properties. Due to its lipophilic structure, it easily crosses the central nervous system and provides conscious sedation in patients. Recently, the use of dexmedetomidine for local infiltration in anesthesia has become more common. However, studies on its effects on wound healing, as well as its anti-inflammatory and antimicrobial effects, are quite limited. In our study, we planned to investigate the effects of bupivacaine, dexmedetomidine, and their combined use on wound healing and antimicrobial properties in vitro. In this study, human fibroblast cells from the stock of the Animal Cell and Tissue Culture Laboratory, Faculty of Pharmacy, Tokat Gaziosmanpaşa University, specifically foreskin cell lines (ATCC CRL2522; BJ Skin Fibroblast Human Lot: 70027151), were used. Initially, the effects of the relevant drugs on cell viability at different doses were determined using MTT, and the identified effective concentrations of bupivacaine and dexmedetomidine were used to perform cell migration and wound healing analysis. After seeding BJ cells onto 6-well culture plates, a 'scratch' was made on the cells with a sterile P200 pipette tip once they reached 80-90% confluence, and the cells were incubated with growth media containing bupivacaine and dexmedetomidine at the identified effective doses. The cells were cultured for 48 hours and photographed every 24 hours under an inverted microscope. Wound healing rates were calculated spatially using Image J software. The expression levels of Tnf-alpha, interleukin 6, and interleukin 10 in nucleic acids obtained from the cell culture pellet were analyzed by RT-PCR, and hydroxyproline levels were assessed using ELISA. Disk diffusion and microdilution tests were used to determine antimicrobial activity. To identify the antimicrobial activities of the drugs using the disk diffusion method, P. aeruginosa, K. pneumoniae, S. aureus, and E. faecalis pathogenic bacterial strains, as well as C. albicans and C. utilis pathogenic fungal strains, were initially used. After incubation, the zone diameter of each disk was measured, and antimicrobial activities were quantitatively assessed. The microdilution method was used to calculate the dose that inhibits 50% of bacterial and fungal cells, referred to as MIC50, using GraphPad Prism 9.0.0 (GraphPad Software, San Diego, California USA) software. In our study, it was found that bupivacaine reduced wound closure rates, while dexmedetomidine increased wound closure rates. When both drugs were used together, the wound closure rate was similar to the control. The MIC value for both bupivacaine and dexmedetomidine in each experimental group was determined to be below 50%. As a result, we found that when applied locally, bupivacaine delayed wound healing, while dexmedetomidine generally had a positive effect on wound healing. When both drugs were used together, we believe that dexmedetomidine may reduce the negative effects of bupivacaine. We determined that neither drug showed significant antimicrobial activity against the microorganisms tested at the applied doses. However, we believe that further studies are needed to explore their antimicrobial properties.