Genç Marx'tan Kapital'e: Sermayenin diyalektiği
From early Marx to Capital: The dialectic of capital
- Tez No: 936525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL FATİH TÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Diyalektik, Kötü Sonsuzluk, Sermaye, Uzlaşmaz Çelişki, Öz-Görünüm, Sınır-Engel, Dialectics, Bad Infinity, Capital, Irreconcilable Contradiction, Essence-Appearance, Limit-Barrier
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Hegel'in diyalektiği pozitif/olumlayıcı, Marx'ın diyalektiği ise negatif/eleştireldir. Yaygın kanının aksine, Marx'ın diyalektik üzerine çok az yazdığı iddiası yanlıştır. Marx, Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi isimli erken dönem çalışmasında, Hegel'in Spekülatif diyalektiğini eleştirmiş ve devamında, kendine özgü negatif Öz-Görünüm diyalektiğini ekonomi politiğin eleştirisinde kullanmıştır. Marx'ın diyalektiği uzlaşmaz çelişkiler diyalektiğidir. Bu, Hegel'in Mantık Bilimi'nde aşılamaz Sınırların (alm. Grenze) her seferinde aşılabilir Engel (alm. Schranke) olarak varsayıldığı Kötü Sonsuzluk mantığına karşılık gelir. Bu mantık, Marx'ın sermayeye dayalı üretim biçimi analizinde, özellikle artık değer üretiminin iki biçimi olan mutlak ve göreli biçim arasındaki Özsel Uzlaşmaz Karşıtlıkta, hatta paradoksta ifadesini bulacaktır. Böylece, kapitalizmin çelişkilerini yeni nüfuslara, mekânlara ve gelecekteki zamanlara erteleme zorunluluğunu ortaya koyacaktır. Ancak nüfus artmaktadır, dünya sınırlıdır ve zaman daralmaktadır. Bu çalışmada, diyalektik düşünceye olumlu Hegel diyalektiği ve olumlu/olumsuz Marx diyalektiği yönleriyle yeniden itibarını kazandıran Yeni Diyalektikçilerin görüşlerinden faydalanılmıştır. Marx'ın Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi olarak bilinen çalışmasında, Hegel'i eleştirerek geliştirdiği eleştirel, yanılsamalı ve yabancılaşmalı Öz-Görünüm mantığı ile soyutlama süreçleri incelenmiştir. Son olarak, çalışmanın son bölümünde Marx'ın diyalektiğinin, sermayeye dayalı üretim biçiminin zorunlu yıkılış/çözülüş mantığı olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hegel's dialectics is positive/affirmative, whereas Marx's dialectics is negative/critical. Contrary to popular belief, it is incorrect to assume that Marx wrote very little about dialectics. In his early work, Critique of Hegel's Philosophy of Right, Marx provided a critique of Hegel's Speculative dialectics and later developed his distinctive negative Essence-Appearance dialectics in his critique of political economy. Marx's dialectic is one of dialectic of irreconcilable contradictions. It correspounds to the logic of Bad Infinity in Hegel's Science of Logic, where unsurpassable Limits (Grenze) are continuously supposed to be surpassable Barriers (Schranke). This logic will find its expression in Marx's analysis of capital-based mode of production, particularly in the Essential Irreconciable Opposition, even paradox, between the two forms of surplus value production: absolute and relative. Thus, it will reveal capitalism's necessity to postpone its contradictions onto new populations, spaces, and future times. However, the population is increasing, the world is finite, and time is running out. In this study, the perspectives of the New Dialecticians, who have restored the reputation of dialectic thought through both the aspects of positive Hegelian dialectic and the positive/negative Marxian dialectic, have been utilized. In Marx's work Critique of Hegel's Philosophy of Right, his critical, illusory, and alienated Essence-Appearance logic and abstraction processes, which he developed through his critique of Hegel, have been examined. Finally, in the last section of the study, an attempt has been made to demonstrate that Marx's dialectic constitutes the logic of the necessary collapse/dissolution of the capital-based mode of production.