Deksametazon eklenmiş kandan elde edilen trombositten zengin fibrinin gömülü 3. molar diş çekim bölgesine uygulanmasının postoperatif ağrı, ödem ve trismus üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of application of platelet rich fibrin obtained from dexamethasone added blood to the impacted third molar tooth extraction socket on postoperative pain, edema and trismus
  1. Tez No: 936529
  2. Yazar: MUHAMMET CANER DERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İLKER ÖZEÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü molar diş, Trombositten Zengin Fibrin, Deksametazon, Ödem, Ağrı, Trismus, Third molar, Platelet Rich Fibrin, Dexamethasone, Edema, Pain, Trismus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Gömülü mandibular üçüncü molar diş çekimleri, maksillofasiyal cerrahide en sık yapılan işlemlerdendir. Gömülü üçüncü molar diş çekimleri sonrası gözlemlenen postoperatif enflamatuvar bulgular, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu randomize, kontrollü, tek merkezli, bölünmüş ağız çalışmamızın amacı, deksametazon eklenmiş kandan elde edilen trombositten zengin fibrinin (TZF) gömülü üçüncü molar diş çekim soketine yerleştirilmesinin postoperatif ağrı, ödem ve trismus üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışma, bilateral gömülü üçüncü molar dişi olan 16 hastayı içermektedir ve hastalar iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda, deksametazon içermeyen TZF çekim boşluğuna yerleştirilmiştir. Test grubunda ise deksametazon eklenmiş kandan elde edilen TZF çekim boşluğuna uygulanmıştır. Gruplar ödem, trismus, ağrı ve analjezik kullanımı açısından incelenmiştir. Ödem ve trismus, postoperatif birinci, üçüncü ve yedinci günlerde değerlendirilmiştir. Ağrı ve analjezik kullanımı ise 24., 48. ve 72. saatlerde değerlendirilmiştir. Veriler, SPSS (versiyon 22.0) kullanılarak analiz edilmiş ve bağımsız gruplar için Mann-Whitney U testi ve Student's t-testi, tekrarlanan ölçümler için Friedman testi ve çiftli karşılaştırmalar için Bonferroni düzeltmesi uygulanmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Bu çalışma, deksametazon eklenmiş kandan elde edilen TZF'nin, deksametazon içermeyen TZF'ye kıyasla postoperatif ağrı kontrolünde daha etkili olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak Deksametazon eklenmiş kandan elde edilen TZF'nin, postoperatif inflamatuar bulguları hafifletmek için etkili bir yöntem olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The surgery of the impacted mandibular third molar is the most frequent procedure in maxillofacial surgery. Postoperative inflammatory findings observed after impacted third molar tooth extractions negatively affect the quality of life of patients. The aim of this randomized, controlled, single-center, split-mouth study was to evaluate the effect of platelet-rich fibrin obtained from dexamethasone added blood on postoperative pain, edema, and trismus of the impacted third molar tooth extraction socket. The study includes 16 patients with bilateral impacted third molars, divided into two test groups. In the control group, platelet rich fibrin (PRF) without dexamethasone was placed into the extraction socket. In the test group, PRF obtained from dexamethasone-enriched blood was applied to the extraction socket. The outcome variables included edema, trismus, pain, and analgesic intake. Edema and trismus were assessed on the first, third, and seventh days postoperatively. Pain and analgesic intake were evaluated at the 24th, 48th, and 72nd hours. The data were analyzed using SPSS (version 22.0), applying the Mann-Whitney U test and Student's t-test for independent groups, the Friedman test for repeated measures, and Bonferroni correction for pairwise comparisons, with a significance level set at p0.05). This study demonstrated that PRF obtained from dexamethasone-enriched blood resulted in superior postoperative pain reduction compared to standard PRF. Furthermore, PRF obtained from dexamethasone-enriched blood may serve as an effective method to mitigate postoperative inflammatory findings.