Atrofik maksillaya uygulanan iki farklı subperiostal implant tasarımının kemikte oluşturduğu streslerin sonlu elemananalizi ile karşılaştırılması
Comparison of stresses created by two different subperiosteal implant designs applied to the atrophic maxilla using finite element analysis
  1. Tez No: 936589
  2. Yazar: SONER SAĞALTICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRMAHAN ÇAKARER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyolojik genişlik, kişiye özel subperiostal implant, redüksiyon uygulanan subperiostal implant, titanyum subperiostal implant, sonlu elemanlar analizi, biological width, custom subperiosteal implant, subperiosteal implant with bone reduction, titanium subperiosteal implant, finite element analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu uzmanlık tezinin amacı kişiye özel üretilen iki farklı subperiostal implant tasarımının, implant ve maksilla üzerinde oluşturduğu kuvvet dağılımlarının SEA ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Cawood-Howell sınıf V hastanın tomografi verileri kullanılarak maksillanın matematiksel modeli oluşturulmuştur. Model üzerine, alveolar kemikte redüksiyon uygulanmadan ve redüksiyon uygulayarak iki farklı subperiostal implant tasarlanmıştır. Subperiostal implantlarda titanyum (Ti) materyali kullanılmıştır. Çalışmamızda normal oklüzal kuvvetleri uygulayarak sonlu elemanlar analizi ile subperiostal implant tasarımlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamızda hem vertikal hem de oblik kuvvetler ayrı ayrı uygulanmıştır. Subperiostal implant tasarımlarının rehabilitasyonunda metal alt yapı üzerine PMMA materyalinden üretilen bir protez tasarlanmış ve kuvvetler bu protez üzerinden uygulanmıştır. Vertikal kuvvet, 1. molar dişin fossasına 150 N ve santral dişin insizaline 25 N dik yönde, toplam 350 N olacak şekilde bilateral olarak uygulanmıştır. Oblik kuvvet, 1. molar dişin fossasına bukkalden palatinale doğru 30° açı ile 100 N büyüklüğünde unilateral olarak uygulanmıştır. Bulgular: Subperiostal İmplantlarda oluşan von Mises stres değerleri karşılaştırıldığında alveolar kemik üzerinde redüksiyon uygulanmamış modelde daha yüksek von Mises stres değerlerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Oblik kuvvetler vertikal kuvvetlere göre daha yüksek değerde von Mises stres oluşturmuştur. Sonuç: Bu çalışma, implant tasarımı ve uygulanan kuvvetlerin stres dağılımı üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Çalışmada, en yüksek von Mises değeri alveolar kemik üzerinde redüksiyon uygulanmadan tasarlanan implantta gözlemlenmiştir. Tüm grupların plastik deformasyona uğramadan klinik olarak uygulanabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this specialty thesis is to analyze the force distributions on two different custom-made subperiosteal implant designs and their effects on the maxilla and implant using finite element analysis. Materials and Methods: In this study, the mathematical model of the maxilla was created using tomography data from a patient classified as Cawood-Howell Class V. Two different subperiosteal implants were designed: one without alveolar bone reduction and the other with bone reduction. Titanium (Ti) was used as the material for the subperiosteal implants. The designs were evaluated under normal occlusal forces using finite element analysis. Both vertical and oblique forces were applied in this study. For the rehabilitation of subperiosteal implants, a prosthesis made of PMMA material with a metal framework was designed, and the forces were applied through this prosthesis. Vertical force, applied bilaterally as a total of 350 N, with 150 N directed vertically to the fossa of the first molar and 25 N to the incisal edge of the central incisor. Oblique force, applied unilaterally at an angle of 30° from buccal to palatal direction to the fossa of the first molar, with a magnitude of 100 N. Results: When comparing the von Mises stress values in the subperiosteal implants, it was observed that the model without alveolar bone reduction exhibited higher von Mises stress values. Additionally, oblique forces generated higher von Mises stress values compared to vertical forces. ConclusionThis study evaluated the effects of implant design and applied forces on stress distribution. The highest von Mises stress value was observed in the implant designed without alveolar bone reduction. It was determined that all groups could be clinically applied without causing plastic deformation.