Farklı tasarımlara sahip maksiller subperiostal implantlarin sonlu elemanlar metodu ile incelenmesi
Evaluation of maxillary subperiosteal implants with different designs using the finite element method
- Tez No: 998286
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAN ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kişiye özel subperiostal implant, Titanyum subperiostal implant, Sonlu elemanlar analizi, İleri derecede çene kemiği atrofisi, Maksiller kemik, Dental implantasyon-subperiostal, Patient-specific subperiosteal implant, Titanium subperiosteal implant, Finite element analysis, Severe jawbone atrophy, Maxillary bone, Dental implantation-subperiosteal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ileri derecede atrofik total dişsiz maksillada kişiye özel olarak tasarlanan sekiz farklı subperiostal implant modelinin biyomekanik davranışlarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektedir. Tasarımların kemik, implant ve protez bileşenleri üzerindeki stres dağılımları sonlu elemanlar analizi yöntemiyle incelenmiştir. Maksiller kemik modeli, bilgisayarlı tomografi veri setlerinden elde edilen yüksek çözünürlüklü kesitlerin 3D rekonstrüksiyonu ile oluşturulmuştur. Tüm implantlar tip beş titanyum alaşımından modellenmiş, analizlerde kortikal ve trabeküler kemik dokularına ait elastik modül ve Poisson oranı değerleri doğrusal elastik özellikler varsayımı altında tanımlanmıştır. İmplant ve kemik arayüzlerinde doğrusal olmayan sürtünmeli temas koşulları uygulanmıştır. Modellerde, birinci molar dişlere çift taraflı 200 N büyüklüğünde vertikal ve tek taraflı 50 N büyüklüğünde oblik kuvvetler uygulanarak, kortikal ve trabeküler kemikte oluşan maksimum-minimum asal stres ile implant bileşenlerindeki von Mises stres değerleri değerlendirilmiştir. Bulgular, hem vertikal hem de oblik kuvvet uygulamalarında, elde edilen tüm stres değerlerinin kortikal kemik, trabeküler kemik, subperiostal implant, fiksasyon vidaları ve metal altyapı için fizyolojik sınırların altında kaldığı, dolayısıyla kemik rezorpsiyonu açısından risk taşımadığı belirlenmiştir. Elde edilen stres değerleri üzerinden yapılan yorulma analizleri, tasarımların hem statik kuvvetlere hem de uzun süreli dinamik çiğneme yüklerine dayanabilecek şekilde optimize edildiğini göstermektedir. İleri derecede atrofik maksillanın rehabilitasyonunda, uygun anatomik destek bölgelerine yerleştirilmiş iki parçalı subperiostal implant tasarımlarının, uygulanan sonlu elemanlar analizleri sonuçlarının tüm modellerde ve maksiller kemikte güven aralığında olduğu görülmüştür. Bu bulgular, kişiye özel tasarlanmış subperiostal implantların ileri kemik kaybı bulunan vakalarda rasyonel ve uygulanabilir bir tedavi alternatifi olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study comparatively evaluates the biomechanical behavior of eight patient-specific subperiosteal implant models designed for the rehabilitation of a severely atrophic edentulous maxilla. Stress distributions within the bone, implant, and prosthetic components were investigated using finite element analysis. A maxillary bone model was generated through three-dimensional reconstruction of high-resolution computed tomography datasets. All implants were modeled using grade V titanium alloy, and the elastic modulus and Poisson's ratio of cortical and trabecular bone were defined under the assumption of linear elastic material behavior. Nonlinear frictional contact conditions were applied at the implant–bone interfaces. In the models, bilateral vertical forces of 200 N and unilateral oblique forces of 50 N were applied to the first molar regions. Maximum and minimum principal stresses in cortical and trabekular bone, as well as von Mises stress values in the implant components, were evaluated. The results demonstrated that, under both vertical and oblique loading conditions, all stress values remained below physiological limits for cortical bone, trabecular bone, subperiosteal implants, fixation screws, and the metal framework, indicating no increased risk for bone resorption. Fatigue analyses based on the obtained stress values revealed that the designs were optimized to withstand both static loads and long-term dynamic masticatory forces. In the rehabilitation of the severely atrophic maxilla, two-piece subperiosteal implant designs positioned in anatomically appropriate support regions demonstrated safe stress distributions in all models and within the maxillary bone. These findings support the conclusion that patient-specific subperiosteal implants represent a rational and feasible treatment alternative for cases with advanced bone loss.