Batı Afrika'da askeri darbeleri açıklamak: Gine, Mali ve Burkina Faso örnekleri
Explaining military coup d'etats in West Africa: Guinea, Mali and Burkina Faso cases
- Tez No: 936610
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Askeri Darbeler, Batı Afrika, Gine, Mali, Burkina Faso, Military Coups, West Africa, Guinea, Mali, Burkina Faso
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
Bu doktora tezi, Gine, Mali ve Burkina Faso'ya odaklanarak Batı Afrika'daki askeri darbeleri incelemektedir. Son yıllarda bölgede, dini, bölgesel ve etnik çatışmaların yanı sıra insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik huzursuzluklarına yol açan önemli sayıda askeri darbe yaşanmıştır. Bu darbeler bölgesel istikrar ve demokrasiye saygı konusunda endişelere yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, Batı Afrika ülkelerini etkileyen tarihi, siyasi, sosyo-ekonomik, jeopolitik ve güvenlik faktörlerini açıklayarak, darbe kavramının yanı sıra Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği (AFB)'nin bu antidemokratik durumlar karşısındaki ilke ve normlarına bir açıklama getirmektir. Bu tez, Gine, Mali ve Burkina Faso örneklerini inceleyerek, bu farklı ülkelerdeki askeri darbeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmeyi ve gelecekteki darbeleri önlemek için öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında, Batı Afrika'da demokrasi ve insan haklarının önemini ve bu faktörlerin bölgesel istikrar ve kalkınma üzerindeki etkisini vurgulamaktadır. Çoğu Afrika ülkesinin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana, özellikle 1964'ten 2023'e kadar birçok devlet başkanının zorla iktidara geldiği askeri darbeler önemli bir etkiye sahip olmuştur. Afrika'daki askeri darbeler, demokratik kazanımların sorgulanmasına neden olarak önemli bir endişe kaynağı haline gelmiştir. Gine, Mali ve Burkina Faso'da bu darbeler tekrarlanmaktadır, ancak nedenleri ve sonuçlarına ilişkin araştırmalar hala sınırlıdır. Bu araştırmanın temel amacı, Gine, Mali ve Burkina Faso'ya odaklanarak Batı Afrika'daki askeri darbelerin derinlemesine ve karşılaştırmalı bir analizini sunmaktır. Bölgede istikrarı ve kalkınmayı etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılmasını ve gelecekte bu tür olayların önlenmesine yönelik tavsiyelerin formüle edilmesini amaçlamaktadır. 2020 ve 2023 yılları arasında bu ülkelerde tek bir yıl içinde çok sayıda darbe yaşanması, bu olgunun detaylı bir şekilde analiz edilmesine duyulan acil ihtiyacın altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines military coups in West Africa, focusing on Guinea, Mali and Burkina Faso. In recent years, the region has experienced a significant number of military coups that have led to political, economic, social and security unrest, including religious, regional and ethnic conflicts, as well as human rights violations. These coups have raised concerns about regional stability and respect for democracy. The aim of this study is to explain the historical, political, socio-economic, geopolitical and security factors affecting West African countries and to clarify the concept of coup d'état as well as the principles and norms of the Economic Community of West African States (ECOWAS) and the African Union (AU) in the face of these undemocratic situations. By examining the cases of Guinea, Mali and Burkina Faso, this thesis aims to identify the similarities and differences between military coups in these different countries and provide recommendations to prevent future coups. This thesis emphasizes the importance of democracy and human rights in West Africa and the impact of these factors on regional stability and development. Since 1960, when most African countries gained independence, military coups have had a significant impact, especially from 1964 to 2023, when many heads of state came to power by force. Military coups in Africa have become a major source of concern, calling into question democratic gains. These coups are recurrent in Guinea, Mali and Burkina Faso, but research on their causes and consequences is still limited. The main objective of this research is to provide an in-depth and comparative analysis of military coups in West Africa, focusing on Guinea, Mali and Burkina Faso. It aims to provide a better understanding of the factors affecting stability and development in the region and to formulate recommendations for preventing such events in the future. Between 2020 and 2023, these countries experienced multiple coups in a single year, underlining the urgent need for a detailed analysis of this phenomenon.