Turizm destinasyonunun algılanan değerinin turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisi: İran örnegi
The effect of perceived value of tourism destination on tourist satisfaction and revisiting intention: The Iran case
- Tez No: 936627
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Turist Memnuniyeti, Tekrar Ziyaret Niyeti, Destination, Tourist Satisfaction, Revisit Intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Turizmin doğrudan veya dolaylı olan etkilerinin belirlenmesi, hemen her ülkenin bu alanda ciddi adımlar atmasına ve gereken önemi vermesine yol açmıştır. Turizmin ekonomide önemli bir faktör olmasının en önemli sebebi, dinamik yapısıyla, hızlı büyümesi ve yabancı para cinsinin ülke ekonomisine girmesinin sağlanmasıdır. İran'a uzun yıllardır uygulanan siyasi ambargolar, turizminde tam anlamıyla gelişmesine engel olmuştur. Bu araştırmanın amacı, İran özelinde turizm destinasyonunda algılanan değerin, turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme düşüncesine etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçta hazırlanan çalışmanın örneklemini 2023 yılında ülkeyi ziyaret eden turistlerden 384 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak anket kullanılmıştır. Kullanılan anketlerde katılımcıların algıladıkları destinasyon değerini, memnuniyetlerini ve tekrar ziyaret niyetlerini ölçmek için ilgili ifadelerden oluşan boyutlar kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (22.0) paket programı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, cinsiyet değişkenin destinasyon algılanan değeri, memnuniyeti ve tekrar ziyaret etmeleri açısından farklılığının önemli olduğu görülmüştür. Medeni durumun algılanan değer ve memnuniyet üzerindeki farklılığı da önemli bulunmuştur. Benzer şekilde tatil beklentisi ve mesleklerin tekrar ziyaret üzerinde farklılığın önemli olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, İran'ı ziyaret eden turistlerin destinasyondan algıladıkları değerin, memnuniyete etkisinin olduğu memnuniyet düzeyinin ise tekrar ziyaret niyetini yükselttiğidir.
Özet (Çeviri)
The determination of the direct or indirect effects of tourism has led almost every country to take serious steps in this field and to give it the necessary importance. The most important reason why tourism is an important factor in the economy is its dynamic structure, rapid growth and the inflow of foreign currency into the national economy. The political embargoes imposed on Iran for many years have prevented the full development of tourism. The aim of this study is to determine the effect of perceived value of tourism destination on tourist satisfaction and revisit consideration in Iran. The sample of the study prepared for this purpose consists of 384 tourists who visited the country in 2023. Questionnaires were used as data collection tools in the study. In the questionnaires used, dimensions consisting of relevant statements were used to measure the perceived destination value, satisfaction and revisit intentions of the participants. SPSS (22.0) package program was used to evaluate the data. As a result of the analysis, it was seen that the difference of gender variable was significant in terms of destination perceived value, satisfaction and revisit intention. The difference of marital status on perceived value and satisfaction was also found to be significant. Similarly, it was determined that vacation expectation and occupation had a significant effect on revisit. As a result of the study, the effect of the perceived value of the destination on satisfaction of tourists visiting Iran