Bromelainin karaciğer kanserli hücre hattında CD36 lipid reseptörü ve lipid profili üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of bromelain on CD36 lipid receptor and lipid profile in liver cancer
- Tez No: 936706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL ÖZGERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, anti-kanser, bromelain, HepG2, HDF-1, karaciğer kanseri, Antioxidant, anti-cancer, bromelain, HepG2, HDF-1, liver cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bromelainin Kraciğer Kanserli Hücre Hattında Cd36 Lipid Reseptörü ve Lipid Profili Üzerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, HepG2 ve HDF-1 hücre hatları üzerindeki sitotoksik, antiproliferatif, antioksidan, anti-inflamatuar etkileri ve lipid metabolizması üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu araştırmayla, bromelainin kanser hücreleri üzerindeki potansiyel anti-kanser aktivitelerini anlamak ve bu maddelerin olası tedavi stratejilerindeki yerini belirlemek hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Bromelain ve MTX'in HDF-1 ve HepG2 hücre hatları üstündeki etkilerini değerlendirmek amacıyla hücreler besi yerlerinde yetiştirildi. Belirli konsantrasyon aralıklarındaki Bromelain ve MTX, hücrelere 48 saat boyunca uygulandı. Sonra MTT testi kullanılarak hücre canlılığı değerlendirildi ve sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılarak analiz edildi. Hücre canlılığını %50 azaltmak için olması gereken konsantrasyon değerleri hesaplandı. Bromelainin etkisini ölçmek için antioksidan ve oksidatif stres belirteçleri olan testler (CD36, SOD, GPx, MDA, MPO ve GSH ) gerçekleştirildi ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Red Oil O boyama yapıldı ve nitel olarak değerlendirildi. Bulgular: Bromelain'in HepG2 kanser hücreleri üzerinde konsantrasyon miktarına bağlı olarak sitotoksisite gösterdiği buna karşılık HDF-1 sağlıklı hücrelerde düşük sitotoksisite ile seçici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. MTX ile karşılaştırıldığında, bromelainin lipid birikimini daha etkili azalttığı (Oil Red O testi) ve antioksidan parametrelerle (SOD, GPx) anlamlı korelasyonlar gösterdiği belirlenmiştir. ANOVA ve T testleri, özellikle CD36, MPO ve GSH düzeylerinde gruplar arası önemli farklılıklar olduğunu doğrulamıştır. Bu bulgular, bromelainin hepatoselüler karsinom tedavisinde potansiyel bir terapötik ajan olabileceğine işaret etmektedir. Sonuç: Bromelain, HepG2 hücrelerinde anti-kanser etki gösterirken, HDF hücrelerinde ise düşük sitotoksisite ile seçici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Lipid metabolizması üzerind ve antioksidan parametrelerle ilişkisi olumlu etkiler göstermiştir. Bu da bromelainin terapötik potansiyelini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Examination of the Effect of Bromelain on CD36 Lipid Receptor and Lipid Profile in Liver Cancer Aim: In this study, its cytotoxic, antiproliferative, antioxidant, anti-inflammatory effects and effects on lipid metabolism on HepG2 and HDF-1 cell lines were comprehensively evaluated. The aim of this research was to understand the potential anti-cancer activities of bromelain on cancer cells and to determine the place of these substances in possible treatment strategies. Material and Method: To evaluate the effects of bromelain and MTX on HDF-1 and HepG2 cell lines, cells were grown in media. Bromelain and MTX in certain concentration ranges were applied to the cells for 48 hours. Then, cell viability was evaluated using MTT assay and the results were analyzed by comparing with the control group. To measure the effect of bromelain, tests with antioxidant and oxidative stress markers (CD36, SOD, GPx, MDA, MPO and GSH) were performed and statistically evaluated.The concentration values required to reduce cell viability by 50% were calculated. Results: Bromelain has been found to have a concentration-dependent cytotoxicity on HepG2 cancer cells, whereas it has a selective effect with low cytotoxicity on HDF-1 healthy cells. Compared to MTX, bromelain was determined to reduce lipid accumulation more effectively (Oil Red O test) and showed significant correlations with antioxidant parameters (SOD, GPx). ANOVA and T tests confirmed significant differences between groups, especially in CD36, MPO and GSH levels. These findings indicate that bromelain may be a potential therapeutic agent in the treatment of hepatocellular carcinoma. Conclusion: While bromelain has an anti-cancer effect on HepG2 cells, it has been determined that it has a selective effect with low cytotoxicity on HDF cells. Its relationship with antioxidant parameters has shown positive effects on lipid metabolism. This supports the therapeutic potential of bromelain.