Tıp Fakültesi öğrencilerinde intihar düşüncelerinin yaygınlığı, ruminasyon, psikolojik dayanıklılık ve akıllı telefon bağımlılığı ilişkisi
The prevalence of suicidal thoughts among medical school students, the relationship between rumination, psychological resilience and smartphone addiction
- Tez No: 936807
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ALTINYAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: akıllı telefon bağımlılığı, ruminasyon, psikolojik dayanıklılık, intihar düşüncesi, smartphone addiction, rumination, psychological resilience, suicidal thoughts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Akıllı telefon bağımlılığı; psikolojik, çevresel, biyolojik ve sosyal faktörlerin etiyolojide birlikte rol oynadığı düşünülen bir davranışsal bağımlılık türüdür. ATB ile psikolojik dayanıklılık, ruminatif düşünce biçimi ve intihar düşüncesi faktörlerinin tümüyle ilişkisini ortaya koyan bir çalışma bulunmamaktadır. Tıp fakültesi öğrencilerinde psikolojik dayanıklılık, ruminatif düşünce biçimi, intihar düşüncesi ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek amacıyla 238 kız ve 245 erkek olan toplam 483 öğrenci ile çalışma yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrenciler 2023-2024 eğitim öğretim yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitime devam etmekte olan, çalışmaya katılmayı kabul eden 18-36 yaş arası bireylerden oluşmuştur. Katılımcılardan Akıllı Telefon Bağımlılığı – Kısa Formu, Sosyodemografik Veri Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği, Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği yanıtlamaları istenmiştir. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Skorları ile Beck Depresyon Ölçeği Skorları, Beck Anksiyete Ölçeği Skorları, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği Skorları ve Akıllı Telefon Kullanım Süresi arasında pozitif yönde, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği Skorları arasında negatif yönde korelasyon saptandı. Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği Skorları ile Beck Depresyon Ölçeği Skorları, Beck Anksiyete Ölçeği Skorları, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği Skorları ve Akıllı Telefon Kullanım Süreleri arasında pozitif yönde, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği Skorları arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. ATBÖ ile BİDÖ arasında korelasyon saptanmamıştır. Beck İntihar Düşüncesi Ölçek Skorları ile korelasyonu anlamlı bulunan klinik ölçekler lojistik regresyon analizine alındığında en ilişkili ölçeğin Beck Depresyon Ölçeği Skorları olduğu bulundu. Beck İntihar Düşüncesi Ölçek Skorları ile korelasyonu anlamlı bulunan klinik ölçekler lineer regresyon analizine alındığında Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği Skorları ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçek Skorları ile klinik ölçekler lineer regresyon analizine alındığında Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği Skorları ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Mediasyon analizi sonucunda psikolojik dayanıklılık düzeyinin ruminatif düşünce biçimi ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkiye aracılık etkisi olduğu saptandı. Sonuçlar psikolojik dayanıklılık ve ruminatif düşünce biçiminin akıllı telefon bağımlılığı ile ilişkisi olduğunu ve akıllı telefon bağımlılığını öngörmede ve önlemeye yönelik müdahalelerde yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Smartphone addiction is a type of behavioral addiction thought to involve psychological, environmental, biological, and social factors in its etiology. No study has revealed the relationship between psychological resilience, ruminative thinking style, suicidal thoughts, and smartphone addiction in their entirety. In order to reveal the relationship between psychological resilience, ruminative thinking style, suicidal thoughts, and smartphone addiction among medical school students, a study was conducted with a total of 483 students, including 238 girls and 245 boys. The students who participated in the study were individuals aged 18-36, who continued their education at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine in the 2023-2024 academic year and agreed to participate in the study. Participants were asked to respond to the Smartphone Addiction Short Form, Sociodemographic Data Form, Psychological Resilience Scale for Adults, Ruminative Thinking Style Scale, Beck Suicidal Ideation Scale, Beck Depression Scale, and Beck Anxiety Scale. There was a positive correlation between Smartphone Addiction Scale scores and Beck Depression Inventory scores, Beck Anxiety Inventory scores, Ruminative Thought Style Scale scores, and smartphone usage time, while a negative correlation was found with Psychological Resilience Scale scores. A significant positive relationship was found between Beck Suicidal Ideation Scale scores and Beck Depression Inventory scores, Beck Anxiety Inventory scores, Ruminative Thought Style Scale scores, and smartphone usage times, whereas a significant negative relationship was found with Psychological Resilience Scale scores. No correlation was found between the Smartphone Addiction Scale and Beck Suicidal Ideation Scale. In the logistic regression analysis of the clinical scales that had a significant correlation with Beck Suicidal Ideation Scale scores, the most related scale was found to be Beck Depression Inventory scores. In the linear regression analysis of the clinical scales that had a significant correlation with Beck Suicidal Ideation Scale scores, a statistically significant relationship was found with Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory scores. In the linear regression analysis of the clinical scales with Smartphone Addiction Scale scores, a statistically significant relationship was found with Ruminative Thought Style Scale and Psychological Resilience Scale scores. Mediation analysis revealed that the level of psychological resilience had a mediating effect on the relationship between ruminative thought style and smartphone addiction. The results suggest that psychological resilience and ruminative thinking style are related to smartphone addiction and that they may be guiding factors in predicting and preventing smartphone addiction.