MPC içeren yüzey örtücü ajanların kompozit reçine materyallerde bakteriyel adezyona etkisi
The effect of MPC-containing surface sealants on bacterial adhesion in composite resin materials
  1. Tez No: 936885
  2. Yazar: GİZEM GÜNDÜZ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFA TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey örtücü, MPC, monomer dönüşümü, protein adsorbsiyonu, sitotoksitite, Surface sealant, MPC, monomer conversion, protein adsorption, cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, içeriğine farklı konsantrasyonlarda MPC eklenen yüzey örtücü ajanların monomer dönüşüm derecesi, protein adsorbsiyon, bakteri adezyon ve hücre canlılığı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Optiglaze Color Clear (GC Corp., Tokyo, Japan) yüzey örtücü ajan içerisine MPC (Sigma-Aldrich, St.Louis, MO, USA) eklenerek ağırlıkça konsantrasyonları %1,25, %2,5, %3,75, %7,5 MPC olan yüzey örtücü ajan hazırlanmıştır. Kontrol grupları, yüzey örtücü ajan ve etanol içeren yüzey örtücü ajandır. Hazırlanan 6 grup yüzey örtücü ajanın (n=9) monomer dönüşüm dercesi FTIR cihazında analiz edilmiştir. Protein adsorbsiyon, bakteri adezyon ve MTT testinde kullanılmak üzere Optishade Universal (KERR Corp., USA) kompozit reçine materyalinden 8x2mm boyutunda 129 adet disk hazırlanmış ve yüzeyine yüzey örtücü ajanlar uygulanmıştır. Kontrol grubu olarak yüzeyine sadece bitim ve cila yapılan kompozit reçine kullanılmıştır. BCA Protein Testi ile materyaller (n=6) üzerinde oluşan protein adsorbsiyon miktarı incelenmiştir. Bakteri adezyon analizinde kullanılmak üzere numuneler üzerinde (n=6) sağlıklı bir bireyden toplanan tükürük ile pelikıl oluşturulmasını takiben bakteriyel süspansiyon eklenmiş ve 2 saat boyunca inkübe edilmiştir. S. Mutans adezyonu CLSM ile analiz edilmiştir. Elde edilen görüntüler COMSTAT2.1 programı kullanılarak numuneler üzerindeki bakterilerin biyokütle analizi yapılmıştır. Protein adsorbsiyon ve bakteri adezyon analizinde en iyi sonuç veren 2 grup ve 3 adet kontrol grubunun (n=9) 24, 48 ve 72 saat inkübasyon sonrasında hücre canlılık oranı MTT testi ile değerlendirilmiştir. Tüm gruplar değişen oranlarda monomer dönüşümü, protein adsorbsiyonu, bakteri adezyonu ve sitotoksik etki göstermişlerdir. Kontrol gruplarına oranla MPC içeren gruplarda monomer dönüşüm derecesi, protein adsorbsiyon ve bakteri adezyon miktarı azalmıştır. MPC materyaller üzerinde hücre canlılığını azaltmamış kontrol gruplarıyla benzer sitotoksik etkiler göstermiştir. Yapılan test sonuçlarına göre %3,75 MPC içeren grup (Grup 5) en iyi performansı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of surface sealent agents added to different concentrations of MPC on the degree of monomer conversion, protein adsorption, bacterial adhesion and cell viability. MPC (Sigma-Aldrich, St.Louis, MO, USA) was added to Optiglaze Color Clear (GC Corp., Tokyo, Japan) surface sealant to prepare 1.25%, 2.5%, 3.75%, 7.5% MPC by weight concentrations. Control groups were surface sealant and ethanol-containing surface sealant. The degree of monomer conversion of 6 groups of surface sealent agents (n=9) was analyzed by FTIR. For protein adsorption, bacterial adhesion and MTT test, 129 disks of 8x2mm size were prepared from Optishade Universal (KERR Corp., USA) composite resin material and surface sealants were applied on the surface. As a control group, only the composite resin that was finished and polished was used. The amount of protein adsorption on the materials (n=6) was analyzed by BCA Protein Test. For bacterial adhesion analysis, bacterial suspension was added to the samples (n=6) after forming a pellicle with saliva collected from a healthy individual and incubated for 2 hours. S. mutans adhesion was analyzed by CLSM. The images obtained were analyzed for the biomass of bacteria on the samples using COMSTAT2.1 program. After 24, 48 and 72 hours of incubation, cell viability rate of 2 groups and 3 control groups (n=9), which gave the best results in protein adsorption and bacterial adhesion analysis, was evaluated by MTT test. All groups showed varying rates of monomer conversion, protein adsorption, bacterial adhesion and cytotoxic effect. The degree of monomer conversion, protein adsorption and bacterial adhesion decreased in the MPC containing groups compared to the control groups. MPC did not decrease cell viability on the materials and showed similar cytotoxic effects with the control groups. According to the test results, the group containing 3.75% MPC (Group 5) showed the best performance.