Okul öncesi eğitim kurumlarındaki sınıf ortamlarının çocukların yılmazlıkları ve duygu düzenleme becerileri ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between classroom environments in preschool educational institutions and children's resilience and emotion regulation skills
  1. Tez No: 936931
  2. Yazar: ÇİĞDEM CANSU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi sınıf ortamı, duygu düzenleme, yılmazlık, classroom environment, emotion regulation, resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Okul öncesi eğitim kurumlarındaki sınıf ortamının çocukların duygu düzenleme becerileri ve yılmazlıklarıyla ilişkisinin incelendiği bu araştırmanın yöntemi nicel araştırma yöntemidir ve araştırma ilişkisel tarama modeli kapsamında korelasyonel araştırma deseninde planlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ili Akçakale ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulları ile ilkokul ve ortaokula bağlı okul öncesi eğitimlerine devam etmekte olan 48-72 ay yaş aralığındaki okul öncesi dönem çocukları oluşturmaktadır. Bu çalışmada, örneklem belirleme sürecinde amaçsal örnekleme tekniklerinden ölçüt örnekleme benimsenmiştir. Araştırmada çocukların öğrenme ortamının değerlendirilmesinin yapılması amacıyla Acer ve diğerleri (2022) tarafından geliştirilen“Erken Çocukluk Dönemi Sınıf Ortamı Değerlendirme Ölçeği”, çocukların yılmazlıklarının değerlendirilmesi amacıyla Ersay'ın (2016) geliştirdiği olduğu“Erken Çocuklukta Yılmazlık Ölçeği (EÇYÖ)”ve çocukların duygu düzenleme becerilerinin ölçülmesi amacıyla Batum ve Yağmurlu (2007) tarafından Türkçe'ye çevrilerek uyarlanmış“Duygu Düzenleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre duygu düzenleme ölçeğinin toplam puanları açısından cinsiyetler arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır. Erken çocuklukta yılmazlık ölçeği toplam puanları açısından kız çocuklarının ölçek puanları erkek çocuklara kıyasla daha yüksektir. Erken çocuklukta yılmazlık ölçeği puanlarıyla yaş grupları arasında ve kardeş sayısı arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır. Çocukların öncesinde okul öncesi eğitim almış olma durumu ile duygu düzenleme becerileri arasında anlamlı derecede farklılık bulunmamıştır. Anasınıfında öğrenim gören çocukların anaokulunda eğitim alan çocuklara göre duygu düzenleme ölçeği toplam puanları ve erken çocuklukta yılmazlık ölçeği toplam puanları anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The method of this research, which examines the relationship between the classroom environment in preschool education institutions and children's emotion regulation skills and resilience, is a quantitative research method and the research was planned in a correlational research design. The universe of the research consists of preschool children between the ages of 48-72 months who are continuing their preschool education in independent kindergartens and primary ands econdary schools affiliated to the Ministry of National Education in the Akçakale district of Şanlıurfa province in the 2023-2024 academic year. In this study, criterion sampling, one of the purposeful sampling techniques, was adopted in the sample determination process. In this direction, preschool children of different genders and ages attending different classes in the Akçakale district of Şanlıurfa province were included in the study. The“Early Childhood Classroom Environment Assessment Scale”developed by Acer and others (2022) for the purpose of evaluating children's learning environment, the“Early Childhood Resilience Scale (ECRS)”developed by Ersay (2016) for the purpose of evaluating children's resilience, and the“Emotion Regulation Scale”translated into Turkish and adapted by Batum and Yağmurlu (2007) for measuring children's emotion regulation skills were used in the research. According to the research findings, no significant difference was found between the genders in terms of the total scores of the emotion regulation scale. In terms of the total scores of the early childhood resilience scale, the scales cores of girls were higher than those of boys. No significant difference was found between the scores of the early childhood resilience scale and the age groups and the number of siblings. No significant difference was found between the children's previous preschool education and their emotion regulation skills. The total scores of the emotion regulation scale and the total scores of the early childhood resilience scale were found to be significantly higher for children studying in kindergarten than for children studying in kindergarten.