31 Mart 2024 İBB yerel seçimleri ve siyasal afişlerin göstergebilimsel çözümlemesi: Üç siyasal afiş örneği
31 March 2024 IMM local elections and semiotical analysis of political posters: Three political poster examples
- Tez No: 936937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR IŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Göstergebilim, Roland Barthes, Siyaset, Afiş, Political Communication, Semiotics, Roland Barthes, Politics, Poster
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde iletişim kavramı; toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan yapıtaşı olarak bilinmektedir. Siyaset kavramı ise iletişim, reklam ve imaj kavramları olmadan düşünülememektedir. Bu çerçeveden incelendiğinde iletişim kavramı ile siyasi adayların reklam çalışmalarının hedeflenen sonuçlar üzerindeki rolü yüksektir. Siyasi adaylar özellikle reklam çalışmaları ile göstergebilimsel açıdan hedef kitle üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda; siyasi partilerin reklam çalışmalarının siyasal iletişimin aktörleri, işlev ve stratejileri, siyasal iletişim uygulamaları ile birlikte; siyasal reklamcılık ve kampanyaları göstergebilimsel çözümleme içeriğiyle incelenmesi gereken önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu çalışmada 2024 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerel Seçimlerinde kullanılan reklam afişleri incelenecektir. Roland Barthes'ın Göstergebilimsel Çözümleme Model'ine göre reklam afişlerinin görsel ve dilsel çözümlemeleri yapılacaktır. Bu çalışmanın amaçlı örnekleme yöntemi ve rasyonel bir yaklaşımla ele alınmasının, gelecekteki seçim süreçlerinde siyasi adaylara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of communication is known as the building block that forms the basis of social relations. The concept of politics cannot be considered without the concepts of communication, advertising and image. When examined from this perspective, the role of the concept of communication and the advertising activities of political candidates on the targeted results is high. Political candidates focus on the target audience, especially with their advertising activities, in terms of semiotics. In this context; the advertising activities of political parties, together with the actors, functions and strategies of political communication, political communication practices; political advertising and campaigns are seen as an important subject that should be examined with the content of semiotic analysis. In this study, the advertising posters used in the 2024 Istanbul Metropolitan Municipality local elections will be examined. Visual and linguistic analyses of the advertising posters will be made according to Roland Barthes' Semiotic Analysis Model. It is thought that the purposeful sampling method and rational approach of this study will be guiding in future election processes.