Keratokonus hastalarının görsel rehabilitasyon seçeneklerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective review of visual rehabilitation options for keratoconus patients
- Tez No: 936946
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Belin - Ambrosio evreleme sistemi, keratokonus, pentacam, tedavi, Belin - Ambrosio staging system, keratoconus, pentacam, treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız kliniğimize başvuran keratokonus tanılı hastaların ilk ve son gelişdeki görme keskinliklerini kıyaslamak, Amsler - Krumeich evreleme sistemine göre uygulanan tedavi ve görsel rehabilitasyon seçeneklerini değerlendirmek, uygulanan tedavi sonrasında Belin - Ambrosio değerlerinin nasıl değiştiğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kornea Birimi'nde Temmuz 2015 - Aralık 2023 tarihleri arasında keratokonus tanısı ile takip edilen hastaların dosya verileri ve topoğrafi bulguları retrospektif olarak incelendi. Hastaların ilk gelişteki ve son gelişteki görme keskinliği, Belin - Ambrosio evreleme sistemine göre A,B,C parametresi ve D değeri karşılaştırıldı. Uygulanan tedavi seçeneklerine göre görme keskinliğinin ve Belin-Ambrosio değerlerinin ve yıllara göre tedavinin nasıl değiştiğine bakıldı. Bulgular: Çalışmaya ortalama yaşları 29,65 ± 11,93 yıl olan 292 hastanın 584 gözü dahil edildi. Hastaların 133'ü kadın (% 45,5), 159'u erkek (% 54,5) idi. Bu çalışmada gözlük, yumuşak kontakt lens, Rigid Gas Permeable (RGP) veya farklı özellikli lens, Penetran Keratoplasti (PK), ve Intracorneal Ring Segmentleri (ICRS) tedavilerinin görme keskinliğinde istatistiksel olarak anlamlı (p < 0,05) artış sağladığı görülürken, Cross-Linking (CXL) ve takip gruplarında görme keskinliği değişimi anlamlı bulunmamıştır (p > 0,05). Belin parametrelerinde; özellikle PK, ICRS ve Derin Anterior Lameller Keratoplasti (DALK) uygulamalarında belirgin düzelme saptanmıştır. Tedavi yılı dağılımlarına bakıldığında, CXL'nin bazı yıllarda yüksek oranda uygulanıp diğer yıllarda uygulanmadığı, yumuşak kontakt lens ve RGP kullanımının ise değişkenlik gösterdiği izlenmiştir. Sonuç: Hastalığın takibini aynı cihazdan yapmak ve Belin-Ambrosio evreleme sistemini kullanmak daha doğru sonuçlar verebilir. İleri evrelerde daha invazif yöntemler tercih edilmesi, keratokonus yönetiminde evre temelli ve bireyselleştirilmiş yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the visual acuities of patients diagnosed with keratoconus at their first and last vizits, to evaluate the various treatments according to the Amsler-Krumeich staging system, and to investigate how Belin-Ambrosio values change after the applied treatment. Materials and Methods: Patient records and corneal topography findings of individuals diagnosed with keratoconus who were followed up at the Cornea Unit, Department of Ophthalmology, Dokuz Eylul University Hospital between July 2015 and December 2023 were retrospectively analyzed. The visual acuity of the patients at the first and last vizits, the A, B, C parameters and D values according to the Belin-Ambrosio staging system were compared. It was examined how the visual acuity and Belin-Ambrosio values changed according to various treatment options and the treatment according to the years. Results: A total of 584 eyes of 292 patients (mean age: 29,65 ± 11,93 years) were included in the study. Among the patients, 133 were female (45,5%) and 159 were male (54,5%). In this study, Penetrating Keratoplasty (PK), soft contact lenses, glasses, Rigid Gas Permeable (RGP) and Intracorneal Ring Segments (ICRS) treatments were found to provide statistically significant (p < 0.05) increases in visual acuity, while visual acuity changes in Cross-Linking (CXL) and follow-up groups were not found to be significant (p > 0.05). Significant improvements were found in Belin parameters, especially in PK, ring and Deep Anterior Lamellar Keratoplasty (DALK) applications. Analysis of treatment distribution over the years showed that CXL was performed at a high rate in certain years while not applied in others, whereas the use of soft contact lenses and RGP lenses exhibited variability. Conclusion: Monitoring the disease from the same device and using the Belin-Ambrosio staging system may yield more accurate results.The preference for more invasive interventions in advanced stages highlight the necessity of a stage-based and individualized approach in keratoconus management.