Keratokonus olgularında farklı dizayn kontakt lens uygulamalarının korneal tomografi, biyomekanik ve dansitometri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different desing contact lens applications on corneal tomograpghy, biomechanics and densitometry in keratoconus cases
- Tez No: 1000435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM İNAN HARBİYELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, dansitometri, keratokonus, kontakt lens, Biomechanics, densitometry, keratoconus, contact lens
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç : Çalışmamızda, keratokonus (KK) olgularında en çok tercih edilen görsel rehabilitasyon yöntemi olan kontakt lens (KL) uygulanan hastalarda kontakt lens kullanımı öncesindeki korneal tomografi, biyomekanik ve dansitometi verileri ile kontakt lens kullanımıyla değişen kornea parametrelerinin incelenmiş ve bu verilerin kontakt lens kullanmayan keratokonus hastaları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca kontakt lens kullanımı sonrası korneal özelliklerdeki değişimlerin lens türüne göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: 2021-2025 yılları arasında keratokonus tanısı alıp Çukurova Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kornea- Kontakt lens biriminde takip edilen farklı dizayn KL (yumuşak-sert gaz geçirgen) uygulamış ve lens kullanım süresi 1 yıl üzeri olan hastaların kontakt lens kullanımı öncesi ve sonrası kornea biyomekanik ve dansitometri (Corvis ST® - Pentacam® (Oculus, Wetzlar, Almanya)) özellikleri KL kullanmayan keratokonus olguları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya keratokonus tanılı KL kullanıcısı olan 22 hastanın 44 gözü ve keratokonus tanılı kontakt lens kullanıcısı olmayan 13 hastanın 26 gözü dahil edildi. Kontakt lens kullanıcısı olmayan grupta 2 göze CXL uygulaması yapıldığı için çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaş ortalaması 29,31±14,45 (18-70) yıldı. Hastaların %48,6'sı (17) kadın, %51,4'ü (18) erkek cinsiyetteydi. Çalışmada cinsiyet ve yaş açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p >0,05). Gruplar arasında keratokonus evrelerinin dağılımı arasında anlamlı fark bulunmamaktadır.(p=0,245). Corvis ST'de yumuşak lens grubunda 1. Aplanasyon zamanının (A1L) 1. yılın sonunda anlamlı olarak arttığı tespit edildi. 1. yıl ölçülen A1L değerleri üç grup için karşılaştırıldığında yumuşak lens grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Arka yüzey düz eksen kırıcılığı (Kb1) 1. Yıl parametreleri gruplar arası karşılaştırıldığında yumuşak lens grubunda kontrol grubuna göre yüksek saptandı (p<0.05). Arka yüzey dik eksen kırıcılığı (Kb2) 1. Yıl parametreleri üç grup içinde karşılaştırıldığında sert lens grubunda daha yüksek saptandı (p<0.05). Sonuç: Yumuşak ve sert kontakt lens kullanan keratokonus olgularında lens kullanmayan keratokonus olgularına kıyasla korneal tomografi, biyomekanik ve dansitometride farklı değişimler saptanabilmektedir. Bu olguların takipleriyle ilgili parametrelerdeki kontakt lens ilişkili olan değişiklikler bilinmeli ve keratokonus seyri değerlendirilirken göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate corneal parameters that change with contact lens (CL) wear in patients with keratoconus (KC) who underwent CL fitting—the most commonly preferred method for visual rehabilitation in KC. Specifically, we analyzed corneal tomography, biomechanical, and densitometry data obtained before CL use and compared the CL-related changes in corneal parameters with those of keratoconus patients who did not use contact lenses. In addition, we aimed to investigate whether post–contact lens changes in corneal characteristics differed according to lens type. Materials and Methods: Patients diagnosed with keratoconus between 2021 and 2025 and followed at the Cornea–Contact Lens Unit of the Department of Ophthalmology, Çukurova University, were included. Patients who were fitted with different CL designs (soft, custom-designed soft, and rigid gas-permeable lenses) and had a lens-wearing duration of more than 1 year were evaluated. Corneal tomography, biomechanical measurements, and densitometry data (Corvis ST® and Pentacam®; Oculus, Wetzlar, Germany) obtained before and after CL wear were compared with those of keratoconus patients who did not wear contact lenses. Results: A total of 44 eyes of 22 keratoconus patients who were contact lens users and 26 eyes of 13 keratoconus patients who were non–contact lens users were included. In the non–contact lens group, 2 eyes were excluded due to having undergone corneal collagen cross-linking (CXL). The mean age was 29.31 ± 14.45 years (range: 16–70). Of the patients, 48.6% (n=17) were female and 51.4% (n=18) were male. No significant differences were found between the groups in terms of age or sex (p>0.05). The distribution of keratoconus stages was similar between groups (p=0.245). On Corvis ST, A1L was found to increase significantly at the end of the first year in the soft lens group. When A1L values measured at 1 year were compared among the three lens groups, the soft lens group had significantly higher values than the other groups. When comparing 1-year parameters across groups, surface refractive power at the central 1 mm (Kb1) was higher in the soft lens group than in the control group (p<0.05). When 1-year parameters were compared among the three lens groups, surface refractive power at the central 2 mm (Kb2) was higher in the rigid lens group (p<0.05). Conclusion: In keratoconus patients using soft and hard contact lenses, different changes can be detected in corneal tomography, biomechanics, and densitometry compared to keratoconus patients without lenses. Changes in these parameters related to contact lenses should be known and considered when evaluating the course of keratoconus in these patients.