İlaca dirençli fokal epilepsi hastalarında katodal transkraniyal doğru akım uyarımının EEG'deki diken dalga aktivitesine etkisi
The effect of cathodal transcranial direct current stimulation on spike-wave activity in the EEG of patients with drug-resistant focal epilepsy
  1. Tez No: 936971
  2. Yazar: MURAT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT KARAMÜRSEL, DOÇ. DR. EZGİ TUNA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Physiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: transkraniyal doğru akım uyarımı, nöromodülasyon, ilaca dirençli fokal epilepsi, transcranial direct current stimulation, neuromodulation, drug-resistant focal epilepsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Epilepsi dünya genelinde 70 milyondan fazla insanı etkileyen kronik nörolojik bir hastalıktır. İlaca dirençli epilepsi ise, antiepileptik ilaçlara rağmen nöbetlerin devam ettiği, tedavisi güç bir klinik tablodur. Bu çalışmada katodal transkraniyal doğru akım uyarımının (tDAU), ilaca dirençli fokal epilepsi hastalarında EEG'deki diken dalga aktivitelerini azaltma üzerine etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 15 hastaya, 5 gün boyunca ardışık olarak günde 30 dakika süresince 2 mA şiddetinde tDAU uygulanmıştır. Katot elektrot epileptik odak noktası üzerine, anot elektrot kontralateral deltoid kası üzerine konulmuştur. Her hastanın tDAU öncesi bazal dönemleri, son tDAU uygulamasından bir hafta sonrası ve üç ay sonrası olmak üzere üç EEG kaydı alınarak diken dalga oranlarındaki değişimler analiz edilmiştir. Bulgular: Analizler grup düzeyinde anlamlı bir diken dalga değişimi olmadığını göstermiştir. Ancak bireysel düzeyde yapılan analizlerde, bazı hastalarda belirgin diken dalga azalmaları görülürken, bazı hastalarda değişim saptanmadığı görülmüştür. Tedavi sonucu diken dalga değişimlerinin oldukça heterojen dağıldığı ve hastadan hastaya değiştiği analiz edilmiştir. Çalışma ayrıca tDAU'nun iyi tolere edildiğini ve herhangi bir ciddi yan etki gözlenmediğini ortaya koymuştur. Sonuç: Katodal tDAU'nun ilaca dirençli fokal epilepsi hastalarında EEG'deki diken dalga aktivitesi üzerine etkisi kişiden kişiye değişmekte birlikte, bazı hastalarda umut verici sonuçlar doğurabileceği gözlemlenmiştir. Daha geniş örneklemlerle yapılacak ileri çalışmalar, bu yöntemin etkinliğini ve hangi hasta gruplarında daha faydalı olabileceğini belirlemeye katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Epilepsy is a chronic neurological disorder that affects more than 70 million people worldwide. Drug-resistant epilepsy refers to a challenging clinical condition in which seizures persist despite the use of antiepileptic drugs. This study aimed to investigate the effects of cathodal transcranial direct current stimulation (tDCS) on spike-wave activity observed in electroencephalography (EEG) in patients with drugresistant focal epilepsy. Method: tDCS was applied to 15 patients at an intensity of 2 mA for 30 minutes per day over five consecutive days. The cathode electrode was placed over the epileptic focus, while the anode electrode was positioned over the contralateral deltoid muscle. EEG recordings were obtained at three time points: prior to the tDCS intervention (baseline), one week after the final session, and three months post-treatment. Changes in spike-wave activity were analyzed across these recordings. Results: Group-level analyses revealed no statistically significant changes in spike-wave activity. However, individual-level assessments showed that some patients experienced a marked reduction in spike activity, while others exhibited no notable change. The results indicated substantial heterogeneity in treatment response among patients. Furthermore, the intervention was well tolerated, with no serious adverse effects reported. Conclusion: Although the effects of cathodal tDCS on spike-wave activity in patients with drug-resistant focal epilepsy varied among individuals, promising outcomes were observed in some cases. Further studies with larger sample sizes are warranted to determine the efficacy of this method and to identify patient populations that may benefit most.