İnflamatuar barsak hastalıklarında pankreas bozukluklarının sıklığı ve özelliklerinin analiz edilmesi
Analysis of the frequency and characteristics of pancreatic disorders in inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 936978
  2. Yazar: ONAT MURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT, DOÇ. DR. SÜLEYMAN SAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı (İBH), Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, Akut pankreatit, Rekürren pankreatit, Kronik pankreatit, Inflammatory Bowel Disease (IBD), Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, Acute Pancreatitis, Recurrent Pancreatitis, Chronic Pancreatitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuvar barsak hastalıklarında (İBH), pankreas hastalıkları nadir görülse de önemli klinik sonuçlara yol açabilir. Pankreatik etkilenmeler; akut veya kronik pankreatit, otoimmün pankreatit ve pankreatik ekzokrin yetmezlik gibi çeşitli tablolarda ortaya çıkabilir. Bu bozuklukların görülme sıklığı ve özellikleri ilgili literatür verileri seyrektir. Bu çalışmada IBH seyrinde görülebilen pankreatik hastalıklar ve özelliklerinin analiz edilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada, İBH tanısı ile takip edilen hastaların demografik ve klinik özellikleri, tedavi protokolleri, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme bulguları incelenmiştir. Takip sürecince saptanan pankreatik hastalıklar (akut pankreatit, rekürren pankreatit, kronik pankreatit ve diğer) ve pankreas ile ilişkili laboratuar (pankreatik enzim yükseklikleri) ve radyolojik bulgular kaydedilerek veriler analiz edildi. Bulgular: İnflamatuar barsak hastalığı (İBH) olan hastalarda pankreatik hastalıkların demografik özelliklerini incelemek amacıyla 439 hasta dahil edildi. Hastaların yaş dağılımı 18 -85/yıl, %55,1ini erkekler (n:242) oluşt urmaktaydı. Ortalama BMI 21.69 ± 2,15 kg/m² idi. Ortalama takip süresi 65.85 ± 39,85 ay idi. Hastaların %54,4ü (n:239) ülseratif kolit, %44,9u (n:197) Crohn hastalığı ve %0,7si (n:3) indetermine kolit tanıları ile izlenmekte idi. Hastaların %98,6sı (n: 433) medikal tedavi altında idi. Takip süresince en sık görülen pankreas patolojisinin akut pankreatit olduğu saptandı (%14,1, n:62). Akut pankreatit etyolojisi değerlendirildiğinde, en sık nedenin İBH tedavisinde kullanılan ilaçlar (%46,7, n:29) olduğu saptandı. Hastaların %11,2'sinde (n:7) akut rekürren pankreatit saptandı. Hastaların yaklaşık üçte birinde (%29,8, n=131) asemptomatik pankreatik enzim yüksekliği, %13,2'sinde (n:58) akut pankreatit ile ilişkili radyolojik değişiklikler saptandı. Sonuç: Bu çalışmada İBH seyrinde en sık görülen pankreatik bozukluğun akut pankreatit olduğu saptandı. En sık akut pankreatit nedeninin ise tedavide kullanılan ilaçlar ile ilişkili olduğu saptandı. Bu bulgular, İBH tedavisinde ilaç yan etkileri açısından hastaların tedavi öncesi bilgilendirilmesi, tedavi başlanan olguların olası pankreatik yan etkiler açısından yakından izlenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Although pancreatic diseases are rare in Inflammatory Bowel Diseases (IBD), they can lead to significant clinical consequences. Pancreatic involvement may present as various conditions such as acute or chronic pancreatitis, autoimmune pancreatitis, and pancreatic exocrine insufficiency. The frequency and characteristics of these disorders are rarely reported in the literature. This study aimed to analyze the types and features of pancreatic diseases that may occur during the course of IBD. Materials and Methods: This retrospective and descriptive study examined the demographic and clinical characteristics, treatment protocols, laboratory results, and imaging findings of patients followed up with a diagnosis of IBD. Pancreatic diseases (acute pancreatitis, recurrent pancreatitis, chronic pancreatitis, and others) detected during follow-up, along with laboratory (elevated pancreatic enzymes) and radiological findings associated with the pancreas, were recorded and analyzed. Results: A total of 439 patients with IBD were included to investigate the demographic characteristics of pancreatic diseases. The patients ages ranged from 18 to 85 years, and 55.1% (n=242) were male. The mean BMI was 21.69 ± 2.15 kg/m², and the mean follow-up duration was 65.85 ± 39.85 months. Among the patients, 54.4% (n=239) were diagnosed with ulcerative colitis, 44.9% (n=197) with Crohns disease, and 0.7% (n=3) with indeterminate colitis. A total of 98.6% (n=433) of the patients were under medical treatment. During the follow-up period, the most common pancreatic pathology was found to be acute pancreatitis (14.1%, n=62). When the etiology of acute pancreatitis was evaluated, the most common cause was determined to be medications used in the treatment of IBD (46.7%, n=29). Recurrent acute pancreatitis was observed in 11.2% (n=7) of the patients. Approximately one-third of the patients (29.8%, n=131) had asymptomatic pancreatic enzyme elevation, and 13.2% (n=58) had radiological changes associated with acute pancreatitis. Conclusion: In this study, acute pancreatitis was identified as the most common pancreatic disorder during the course of IBD. The most frequent cause of acute pancreatitis was found to be related to medications used in treatment. These findings highlight the importance of informing patients about potential drug-related side effects before initiating treatment and closely monitoring those under treatment for possible pancreatic complications.