Kronik hepatit B olgularının karaciğer biyopsi sonuçlarının MRG tekstür analizi ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between liver biopsy results and MRI texture analysis in chronic hepatitis B cases
  1. Tez No: 936979
  2. Yazar: EŞREF BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAYKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Görüntü İşleme, Fibrozis, Kronik Hepatit B, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Computer Aided Image Processing, Fibrosis, Chronic Hepatitis B, Magnetic Resonance İmaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kronik Hepatit B hastalarında fibrozis ve histopatolojik bulguların derecelendirilmesi, hastalığın takibi, prognozun öngörülmesi ve uygun zamanda tedaviye başlanması açısından kritik öneme sahiptir. Bu doğrultuda çalışmamızda, hepatit B tanısı alan bireylerde karaciğer fibrozisi ve histopatolojik değişikliklerin derecesini belirlemek amacıyla; kontrastsız karaciğer Manyetik Rezonans Görüntülemesi (MRG) kullanılarak elde edilen tekstür analiz parametrelerinin tanısal etkinliğini değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2018-2024 seneleri arasında karaciğer MRG görüntülemesi yapılmış ve biyopsi sonucu olan 61 olgu dahil edildi. Olguların görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. T2 ağırlıklı (T2A), yağ baskılı T2A, T1 ağırlıklı (T1A) in-phase, T1A out-phase ve yağ baskılı T1A MRG sekanslarından elde edilen Region of Interest (ROI)'ler her bir sekans için 106 farklı parametre ile tekstür analizleri yapıldı. Elde edilen veriler biyopsi sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalar modifiye histolojik aktivite indeksi (HAİ) skoruna ve fibrozis derecesine göre 3'er gruba ayrıldı. Tekstür analizi yöntemiyle değerlendirlen parametrelerden; fibrozis derecesinde yağ baskılı T1A sekansında 23, T1A in phase sekansında 16 parametre ve modifiye HAİ skorlaması için yağ baskılı T1A sekansında 1, T1A in phase sekansında 13 parametre, yağ baskılı T2A sekansında 1, T2A sekansında 7 parametrede gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç : Çalışmamızın bulguları, kronik hepatit B hastalarında karaciğer biyopsisi ile saptanan fibrozis derecesi ve modifiye HAİ skorlarının, kontrastsız MRG ile elde edilen tekstür analiz parametreleriyle anlamlı bir ilişki gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak, yöntemsel olarak daha iyi standardize edilmiş ileri çalışmalar, bu ilişkinin doğruluğunu ve klinik uygulanabilirliğini daha güçlü kanıtlarla destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Grading of fibrosis and histopathological findings in patients with chronic hepatitis B is of critical importance for disease monitoring, prognosis estimation, and initiating treatment at the appropriate time. In this context, our study aimed to evaluate the diagnostic utility of texture analysis parameters obtained from non-contrast liver Magnetic Resonance Imaging (MRI) in determining the degree of liver fibrosis and histopathological alterations in individuals diagnosed with hepatitis B. Materials and Methods: This retrospective study included 61 patients who underwent liver MRI and had biopsy results between 2018 and 2024. The images were retrospectively analyzed. Texture analysis was performed using 106 parameters from Regions of Interest (ROIs) drawn on various MRI sequences, including T2-weighted (T2W), fat-suppressed T2W, T1-weighted (T1W) in-phase, T1W out-of-phase, and fatsuppressed T1W sequences. The extracted data were compared with histopathological biopsy findings. Results: Patients were categorized into three groups according to both modified Histological Activity Index scores and fibrosis stages. Among the texture parameters evaluated, a statistically significant difference was observed between the fibrosis stage groups in 23 parameters in the fat-suppressed T1A sequence and 16 parameters in the inphase T1A sequence. Regarding the modified HAI score, significant differences were found in 1 parameter in the fat-suppressed T1A sequence, 13 parameters in the in-phase T1A sequence, 1 parameter in the fat-suppressed T2A sequence, and 7 parameters in the T2A sequence. Conclusion: The findings of our study suggest that fibrosis stage and modified HAI scores determined via liver biopsy in patients with chronic hepatitis B may be meaningfully associated with texture analysis parameters derived from non-contrast MRI. Further studies involving larger patient populations and more standardized methodologies are warranted to validate these results and enhance their clinical applicability.