Besin allerjisi olan çocuklarda aşılama ile ilgili aile hekimi uzmanlarının bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels of family medicine specialists regarding vaccination in children with food allergies
  1. Tez No: 936983
  2. Yazar: MERVE KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, aile hekimliği, besin allerjisi, çocuk, Vaccine, child, food allergy, family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Besin Allerjisi Olan Çocuklarda Aşılama ile İlgili Aile Hekimi Uzmanlarının Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Besin Allerjisi Olan Çocuklarda Aşılama ile İlgili Aile Hekimi Uzmanlarının Bilgi Düzeylerini Saptamak Materyal ve Metot: Çalışmamıza T.C Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Komitesi'nin 23.10.2024 tarihli E-96317027-514.10-257035316 sayılı, KAEK-11/16.10.2024.208 numaralı kararı alındıktan sonra başlanmıştır. Prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Bu çalışmada besin allerjisi olan çocuklarda aşılama ile ilgili aile hekimi uzmanlarının bilgi düzeylerini saptama amacımız olduğu için aile hekimi uzmanlarının besin allerjisi konusunda bilgi düzeyleri, çocukluk çağı aşıları konusunda bilgi düzeyleri, çocukluk çağı aşılarının hazırlanması konusunda bilgi düzeyleri, aşılama sonrası çocuklarda allerjik reaksiyonla karşılaşma durumları ilgili, ilgili besine karşı allerjik reaksiyon geliştiren çocuklarda aşı içeriğine göre öncesinde test yapma durumlarını içeren 17 soruluk çevrim içi anket hazırlandı. Kasım 2024-Mart 2025 tarihleri arasında İstanbul'da gerek aile sağlığı merkezi gerek hastanede görev yapan aile hekimi uzmanlarına ulaşılarak katılımcılara 17 soruluk anketi doldurmaları için sunuldu. Bulgular: Çalışmamızda 102 aile hekimi uzmanı yer almaktadır. Çalışmada yer alan aile hekimi uzmanlarından 73 kişi 0-5 yıl, 21 kişi 5-10 yıl ve 8 kişi 10 yıl üzerinde çalışan aile hekimi uzmanlarından oluşmuştur. Aile hekimi uzmanlarının %68'i (69 kişi) besin allerjisi konusunda bilgi sahibi olduklarını, %30'u (31 kişi) besin allerjisi konusunda kararsız olduklarını ifade ettiği görüldü. Aile hekimi uzmanlarının %29'u (30 kişi) yumurta allerjisi olan çocuklara tüm aşıları yaptığını, %35'i (36 kişi) KKK ve İnfluenza aşılarını yapmadığını, %30'u (31 kişi) KKK aşısını yapmadıklarını ifade ettiği görüldü. Aile hekimi uzmanlarının %86'sı (88 kişi) inek sütü protein allerjisi olan çocuklara tüm aşıları yaptığını, %6'sı (6 kişi) KKK aşısını yapmadığını, %3'ü (3 kişi) KKK ve İnfluenza aşısını yapmadıklarını, %3'ünün (3 kişi) DTP ve OPV aşılarını yapmadıklarını ifade ettiği görüldü. Aile hekimi uzmanlarının %81'i (83 kişi) yumurta ve/veya inek sütü proteini allerjisi olan çocuklarda aşılama öncesi önlem aldıklarını, %10'u (10 kişi) kararsız olduklarını, %9'u (9 kişi) önlem almadıklarını ifade ettiği görüldü. Aile hekimi uzmanlarından 0-5 yıl çalışma süresi olanların %86'sı (62 kişi) çocuklarda aşılama sonrası allerjik reaksiyon ile karşılaşmadığını, 5 yıl üzerinde çalışma süresi olan aile hekimi uzmanlarının %55'inin (16 kişi) çocuklarda aşılama sonrası allerjik reaksiyon ile karşılaşmadığını ifade ettiği görüldü. Çalışma süresi 5 yıl altında olan ve 5 yıl üzerinde olan aile hekimi uzmanları karşılaştırıldığında yeni mezun meslektaşlarımızın %84,9 (62 kişi) KKK aşısı öncesi yumurta allerjisini daha çok sorguladığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular doğrultusunda da görüldüğü üzere, besin allerjisi olan çocukların aşılanmasında bilgi eksikliği ya da kirliliği nedeniyle gereksiz kontrendikasyonlar konulmakta ve bu durum çocukların aşılamadan mahrum kalmasına neden olmaktadır. Beş yıl altı ve beş yıl üzeri mesleki tecrübesi olan, çalışmaya dahil edilen aile hekimi uzmanlarının genelinde bu konuda bilgi eksikliğinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, konunun son 10-15 yılda daha ön planda olması sebebiyle sağlık çalışanlarının aşılar hakkında doğru bilgiye sahip olması ve bu doğrultuda aileleri doğru bilgilendirmesi; gereksiz kontrendikasyonların önüne geçilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle, bu konuya kongrelerde daha fazla yer verilmesi gerektiği bu konuda daha fazla sempozyum ve/veya çevrim içi eğitim açısından daha fazla çalışılması gerektiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Knowledge Levels of Family Medicine Specialists Regarding Vaccination in Children with Food Allergies Objective: Determining the Knowledge Levels of Family Medicine Specialists Regarding Vaccination in Children with Food Allergies Materials and Methods: Our study commenced following the approval of the Clinical Research Ethics Committee of the Ministry of Health of the Republic of Türkiye, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Health Practice and Research Center, as per the decision dated 23.10.2024, with the reference number E-96317027-514.10-257035316 and the protocol number KAEK-11/16.10.2024.208. It is a prospective observational study. This study aimed to assess the knowledge levels of family medicine specialists regarding vaccination practices in children with food allergies. For this purpose, a 17-item online questionnaire was developed. The survey covered topics including knowledge about food allergies, childhood vaccinations, vaccine preparation, experiences with post-vaccination allergic reactions, and practices related to pre-vaccination testing based on vaccine content in children with known food allergies. Between November 2024 and March 2025, family medicine specialists working in family health centers and hospitals in Istanbul were invited to complete a 17-item questionnaire. Findings: A total of 102 family physicians participated in the study. The participants of the study consisted of 73 family medicine specialists with 0–5 years of professional experience, 21 specialists with 5–10 years, and 8 specialists with more than 10 years of experience. It was observed that 68% (69 individuals) of the family medicine specialists reported having knowledge about food allergies, while 30% (31 individuals) stated that they were uncertain regarding their knowledge on the subject. It was observed that 29% (30 individuals) of family medicine specialists administered all vaccines to children with egg allergy, while 35% (36 individuals) reported not administering the MMR and influenza vaccines, and 30% (31 individuals) stated that they did not administer the MMR vaccine. It was observed that 86% (88 individuals) of family medicine specialists administered all vaccines to children with cow's milk protein allergy, while 6% (6 individuals) reported not administering the MMR vaccine, 3% (3 individuals) reported not administering both the MMR and influenza vaccines, and 3% (3 individuals) stated that they did not administer the DTP and OPV vaccines. It was observed that 81% (83 individuals) of family medicine specialists reported taking precautions before vaccinating children with egg and/or cow's milk protein allergy, while 10% (10 individuals) were undecided, and 9% (9 individuals) stated that they did not take any precautions. It was observed that 86% (62 individuals) of family medicine specialists with 0–5 years of experience reported not encountering allergic reactions following vaccination in children, while 55% (16 individuals) of those with more than 5 years of experience stated that they had not encountered such reactions. When comparing family medicine specialists with less than 5 years of experience to those with more than 5 years, it was observed that a higher proportion of recently graduated physicians (84.9%, 62 individuals) inquired about egg allergy more frequently prior to administering the MMR vaccine. Result: As demonstrated by the findings of our study, unnecessary contraindications are being applied in the vaccination of children with food allergies due to a lack of knowledge or the presence of misinformation, leading to these children being deprived of immunization. It has been observed that there is a lack of knowledge among family medicine specialists with both less than five years and more than five years of professional experience who were included in the study. Furthermore, due to the increased emphasis on this issue in the past 10-15 years, it is crucial for healthcare professionals to possess accurate knowledge regarding vaccinations and, based on this, to properly inform families. This is important in preventing unnecessary contraindications. Therefore, it is concluded that more attention should be given to this issue at conferences, and further efforts should be made in terms of organizing additional symposiums and/or online training programs on this topic.