Kronik hemodiyaliz hastalarında MIA (malnütrisyon, inflamasyon, ateroskleroz) sendromu ve vasküler kalsifikasyon ilişkisi
The relationship between MIA (malnutrition, inflammation, atherosclerosis) syndrome and vascular calcification in chronic hemodialysis patients
- Tez No: 936995
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: MİA sendromu, hemodiyaliz, malnütrisyon, inflamasyon, ateroskleroz, vasküler kalsifikasyon, kardiyovasküler risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son Dönem Böbrek Yetmezliği evresinde yer alan hastalarda malnütrisyon, inflamasyon ve ateroskleroz sık görülmekte olup, bu üçlü durum 2000 yılında“Malnütrisyon-İnflamasyon-Ateroskleroz (MIA) Sendromu”olarak tanımlanmıştır. MIA sendromunun bileşenleri, hastaların morbidite ve mortalite risklerini belirgin biçimde artırmakta, özellikle kardiyovasküler olayların patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Vasküler kalsifikasyon ise bu süreçte sık karşılaşılan ve kardiyovasküler mortalitenin belirleyicisi olabilen bir bulgudur. Bu çalışmada, hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda MIA sendromu bileşenleri ile vasküler kalsifikasyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu kesitsel çalışmaya, 2024 yılı itibariyle İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi'nde rutin hemodiyaliz (HD) tedavisi alan 79 kronik HD hastası dahil edilmiştir. Dahil edilme kriterleri; 18 yaş üstü, malignitesi olmayan son dönem böbrek yetmezliği hastası olmak olarak belirlenmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, diyaliz süresi, günleri ve eşlik eden hastalıkları kaydedilmiştir. Oniki saatlik açlık sonrası alınan rutin kan örneklerinde biyokimyasal, hematolojik, hormonal ve inflamatuvar parametreler değerlendirilmiştir. İncelenen parametreler arasında üre, kreatinin, sedimantasyon, fibrinojen, elektrolitler, albümin, lipid profili, ferritin, CRP, HbA1c, PTH ve vitamin düzeyleri yer almıştır. Hastaların KİMK ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca aterom plak varlığı da kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, HD tedavisi alan 79 hastada malnütrisyon-inflamasyon-ateroskleroz sendromu ile vasküler kalsifikasyon arasındaki ilişki değerlendirildi. Hastalar MİA kriterlerine göre sınıflandırıldı; her üç bileşeni de sağlayan MİA-3 grubunda, a %16,5 hasta yer aldı. Cinsiyet dağılımı benzerdi (p>0,05), ancak MİA grupları arasında yaş, albümin, ESR, karotis intima media kalınlığı, koroner arter hastalığı ve plak varlığı açısından anlamlı farklar saptandı (p<0,05). MİA-3 grubunda albümin düzeyleri en düşük, vasküler belirteçler ise en yüksekti. Bulgular, MİA sendromu bileşenlerinin artmasıyla birlikte vasküler hasarın belirginleştiğini göstermekte ve bu hastalarda kardiyovasküler riske yönelik erken değerlendirme gerekliliğine işaret etmektedir. Sonuç: SDBY hastalarında MİA sendromu bileşenlerinin birlikte bulunması, mortaliteyi artırmakta ve kardiyovasküler komplikasyonlara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, HD hastalarında malnütrisyon, inflamasyon ve aterosklerozun erken dönemde tanınması ve multidisipliner yaklaşımlarla yönetilmesi, hasta sağkalımını arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In patients with End-Stage Renal Disease (ESRD), malnutrition, inflammation, and atherosclerosis are frequently observed, and this triad was defined in 2000 as the Malnutrition-Inflammation-Atherosclerosis (MIA) Syndrome. The components of the MIA syndrome significantly increase morbidity and mortality risks, particularly playing a central role in the pathogenesis of cardiovascular events. Vascular calcification is a common finding in this process and may serve as a predictor of cardiovascular mortality. This study aimed to evaluate the relationship between MIA syndrome components and vascular calcification in patients receiving hemodialysis treatment. Materials and Methods: This cross-sectional study included 79 chronic hemodialysis patients receiving routine treatment at the Hemodialysis Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Istanbul, as of 2024. Inclusion criteria were being over 18 years of age and having ESRD without malignancy. Age, sex, dialysis duration and frequency, and comorbidities were recorded. Routine blood samples were collected after 12 hours of fasting to assess biochemical, hematological, hormonal, and inflammatory parameters. These included urea, creatinine, sedimentation rate, fibrinogen, electrolytes, albumin, lipid profile, ferritin, CRP, HbA1c, PTH, and vitamin levels. Bilateral carotid intima-media thickness (CIMT) measurements were performed, and the presence of atherosclerotic plaques was also documented. Results: In this study, the relationship between MIA syndrome and vascular calcification was evaluated in 79 patients receiving hemodialysis. According to MIA criteria, 16.5% of patients were classified in the MIA-3 group, fulfilling all three components. There was no significant difference in gender distribution among groups (p>0.05), whereas significant differences were found in age, albümin, ESR, carotid intima-media thickness, presence of coronary artery disease, and plaque formation (p<0.05). These findings suggest that as the number of MIA components increases, vascular damage becomes more pronounced, indicating the need for early cardiovascular risk assessment in these patients. Conclusion:The coexistence of MIA syndrome components in ESRD patients increases mortality and predisposes to cardiovascular complications. Therefore, early identification and multidisciplinary management of malnutrition, inflammation, and atherosclerosis in hemodialysis patients may improve survival outcomes.