Kalıp tasarımındaki sorunların matematiksel yaklaşımlarla incelenmesi
Examining the problems on tool design by numerical approach methods
- Tez No: 93701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CAD, CAM, CAE, Sonlu Elemanlar Analizi iv, CAD, CAM, CAE, Finite Elements Analysis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Çağımıza damgasını vuran bilgisayar sistemleri, makina - kalıp endüstrisine de CAD/CAM/CAE kavramlarını sokmuş ve vazgeçilemez bir unsur olarak yer edinmiştir. Bu durum çok büyük bir CAD/CAM/CAE pazarı oluşturmuş ve çok çeştli ürünler pazarda pay sahibi olabilmek için büyük rekabet içine girmişlerdir. Bu rekabet ortamı içerisinde kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren, uygun fiyatlı CAD/CAM/CAE sisteminin seçilmesi ve yatırımların seçilen sistem üzerine yapılması, bu kavramlar hakkında çok iyi bir teknik bilgiye sahip olunmasını gerektirmektedir. Özellikle, ülkemizde diğer kavramlara göre daha yeni olan Sonlu Elemanlar Analizi kavramı endüstriyel uygulamalarda CAE programlan ile uygulama alam bulmaya başlamıştır. Ancak Sonlu Elemanlar Analizi hakkında yeterli sayıda Türkçe yayının bulunmaması ve endüstride bu konuda bilgi kullanıcının az olması nedeni ile bu tip programlar ülkemizde uygun ve etkin bir biçimde kullanılamamaktadır. Bu nedenle tez içerisinde CAD/CAM kavramları örnek bir kalıp projesi yapılarak aşamalar halinde açıklanmıştır. Ancak daha çok CAE ve Sonlu Elemanlar Analizi üzerinde durulmuştur. Sonlu Elemanlar Teorisi açıklanmış, ve tasannu yapılan kalıbın kritik parçalannın analizi yapılarak analiz sonuçlan irdelenmiştir. Ayrıca tez çalışmasının sonunda, Sonlu Elemanlar Analizi prosedürlerinin bilgisayara nasıl uyarlandığının görülebilmesi için C++ programlama dili ile yazılmış kodlar, ekler kısmına ilave edilmiştir. Tez çalışması sonucu, CAD uygulamalarında Katı Modelleme tekniği ile yapılan tasanmlann, teknik dokümanlann hazırlanmasında, CAM aşamasında ve CAE aşamasında uygulama kolaylıktan sağladığı ancak yüzey modellemenin de analiz aşamasında zaman tasarrufu sağladığı, CAD sistemine entegre çalışan CAM sistemlerinin tercih edilmesi durumunda veri kaybının önlenmesi ve zaman tasarrufunun sağlandığı, Sonlu Elemanlar Analizi aşamasında ise ince parçalar için kabuk elemanlann zaman tasarrufu sağlaması nedeni ile daha kullanışlı olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The CAD/CAM/CAE concepts have taken their places as a must in machine-tool industry by the great development of computer systems. As a result of this development, a competetive market has been constituted and a great variety of these products have taken place in market. Choise of a usable and rantable CAD/CAM/CAE system and make investments on the chosen system, needs a good technical background about CAD/CAM/CAE systems. Lack of Finite Element Analysis publications in Turkish and technical knowledge of the theory causes inappropriate usage of CAE programs. For this reason, the CAD/CAM procedures are explained step by step in a sample stamping tool project. CAE and Finite Element Analysis concepts are taken as the main objectives in the project. The theory of Finite Element Analysis is explained briefly and the analysis of the critical parts in the project are made by an analysis software. To describe the usage of finite element procedures in a software, the program codes of a Finite Element Analysis program written in C++ language are placed at the end of the thesis. According to the conclusions of this thesis study, working with solid models in CAD modelling brings advantages in documentation, manufacturing and analysing stages of a project bu this method takes longer than working with surfaces. The choise of integrated CAD/CAM systems rather than interfaced CAM systems bring the safety of data loss. The usage of shell elements for thin parts in Finite Elements Analysis results in faster analysis performance rather than solid elements usage.