Dünya denizcilik sektörürde kuru dökmeyük taşımacılığının yeri
Place of dry bulk cargo transport in world maritime sector
- Tez No: 93705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik, Kuru Dökmeyük, Denizyolu Taşımacılığı, Navlun, Baltık Navlun İndeksi (BFI), Tonaj yapısı. VIII, Maritime, Dry bulk cargo, Seaborne trade, Freight, Baltic Freight Index (BFI), Tonnage structure IX
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET DÜNYA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE KURU DÖKMEYÜK TAŞIMACILIĞININ YERİ Dünya denizyolu ticaret piyasasında oldukça önemli bir taşıma potansiyeline sahip olan kuru dökmeyük taşımacılığının yapısal özellikleri saptanmış ve piyasa yapısı ile tonaj kapasitesine ilişkin muhtelif değerlerin gelecek yıllardaki olasılıksal düzeyleri hakkında istatistiki bulgular grafik ortamında elde edilmiştir. Bu kapsamda öncelikle Handysize, Handymax, Panamax ve Capesize gibi yaygın kuru dökmeyük gemi tipleri ile bu tip taşımacılıkta da kullanılabilen O.B.O.'ların teknik özellikleri, tonaj kapasiteleri ve bu taşıma modelindeki temel gider kalemleri incelenmiştir. Daha sonra kuru dökmeyük taşımacılığına konu olan demir cevheri, kömür, tahıl, boksit- alümina, fosfat kayası ve ikincil dökmeyüklerin denizyolu taşıma kapasiteleri ortaya konulmuştur. Sayısal uygulamada ise, kuru dökmeyük denizyolu ticaret piyasasındaki önemli unsurlardan olan Baltık Navlun İndeksi (BFI), işsiz durumdaki kuru dökmeyük tonajı, Handymax'lann ikinci el fiyatları, yeni kuru dökmeyük gemi sipariş kapasitesi, kuru dökmeyük denizyolu taşıma hacmi, kuru dökmeyük filosu, O.B.O. filosu ve Türkiye'nin kuru dökmeyük taşıma kapasitesi gibi değişkenlere ait veriler, bu değişkenlerin oluşumunu etkileyen faktörlerle birlikte trend analizi yapılmak suretiyle istatistiki olarak bilgisayar ortamında irdelenmiş ve 2002 yılına kadarki olasılıksal değerlere grafik yapısında ulaşılmıştır. Yapılan istatistiki hesaplamaların doğruluğu ise, standart kısmi regresyon katsayıları, tahmin işleminin ve regresyon katsayılarının standart hatasının bulunması ile Pearson yöntemine göre çoklu ve kısmi korelasyon analizi yapılmak suretiyle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLACE OF DRY BULK CARGO TRANSPORT IN WORLD MARITIME SECTOR The structural features of the dry bulk cargo transportation which has a significant potential in the world maritime trade market is described and the statistical results is obtained in graphical environment about the future statistical level of various data related with the tonnage capacity and market structure. Within this context, technical features and tonnage capacity of common dry bulk cargo carriers such as Handysize, Handymax, Panamax, Capesize and O.B.O are investigated. Fundamental expense items of this transportation model is also analysed. Later on, the transportation capacity of dry bulk cargo such as ore, coal, grain, bauxite alumine, phosphate rock and minor bulk cargo is also studied. For the numerical application, the various data such as Baltic Freight Index (BFI), which is one of the important items within the world maritime trade market, idle tonnage capacity of dry bulk cargo, second-hand prize of Handymaxes, new order capacity of bulk cargo carriers, volume of maritime transport of dry bulk cargo, dry bulk cargo fleet, O.B.O fleet and capacity of Turkish dry bulk cargo transportation are investigated with the factors affecting the formation of these variables by using trend analysis method within the computer environment. Finally, the statistical results in graphical structure are obtained up to year of 2002. The results have been varified by performing multi and partial correlation analysis based on Pearson Method, after obtaining standart partial regression coefficients and standart error of estimated and regression coefficients.