Demir çelik sektöründe toplam kalite yönetiminin incelenmesi
The Investigation of total quality management in iron steel sector
  1. Tez No: 93706
  2. Yazar: BURÇİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, kalite, kalite güvence sistemleri, demir- çelik kuruluşları, özdeğerlendirme. vıu, Total Quality Management, quality, quality assurance systems, iron-steel companies, self-evaluation. IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Toplam Kalite Yönetimi, tüm çağdaş yönetim ilkelerini içeren kalite odaklı bir yönetim sistemidir.“İnsan, müşteri, süreç ve sürekli gelişim”, bu yönetim sisteminin temelini oluşturan en önemli kavramlardır. Kalite güvence sistemleri, bu yönetim sistemi içinde önemli bir yere sahiptirler. Toplam Kalite Yönetimi, kuruluşların değişken ekonomik koşullara uyum sağlayabilmeleri ve diğer firmalar ile rekabet edebilmeleri için alternatif bir yönetim sistemidir. Bu yönetim sistemi, çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasında kuruluşlara önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada amaç, ham demir-çelik üreten kuruluşların Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'deki ham demir-çelik üreticileri tespit edilmiştir. Bu üreticiler içinde yer alan kuruluşların yönetim yapıları, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili uygulamaları doğrultusunda incelenmiş ve hepsinin Toplam Kalite Yönetimi'ne henüz geçiş aşamasında oldukları anlaşılmıştır. Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş aşamasında olan bu kuruluşlardan biri de ERDEMİR'dir. Bu kuruluş,“TÜSİAD-KalDer Özdeğerlendirme Kriterleri”doğrultusunda incelemeye tabi tutulmuş ve bu kuruluşun Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili çalışmaları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin bir sonucu olarak demir-çelik kuruluşlarının fonksiyonel organizasyon odaklı yönetim sisteminden, süreç yönetimi odaklı Toplam Kalite Yönetimi'ne geçmeleri gerektiği anlaşılmıştır. Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş için iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için kuruluşlar, özdeğerlendirme yapmak durumundadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Total Quality Management is a quality focused management system that includes all of the modern management principles.“Human, customer, process and continious developing”are the most important concepts that form the base of this management system. Quality assurance systems have an important place in this management system. In order to adapt the changeable economical conditions and rival with other companies, Total Quality Management is an alternative managemet system for the companies. This management system supplys important advantages to the companies about satisfying the needs of employed people, customers, suppliers and the society. In this study, the aim is to investigate the Total Quality Management applications of the companies that produce crude iron-steel. İn connection with this aim, the crude iron- steel producers in Turkey are found out. The management structures of the companies that take place in these producers are investigated about the Total Quality Management applications and it is understood that all of these companies are just in the passing stage to Total Quality Management. One of these companies that is in the passing stage to Total Quality Management is ERDEMİR. This company is investigated according to the“TÜSİAD-KalDer Self-Evaluation Criters”and the works of this company about Total Quality Management is evaluated. As a result of this evaluation, it was understood that iron-steel companies have to pass from functional organization focused management system to process management focused Total Quality Management. The companies have to do self-evaluation to determine the areas that must be improved.