Preeklampsi profilaksisi için ilk trimesterde başlanan düşük doz aspirinin, başlandığı gebelik haftasının obstetrik sonuçlar üzerine olan etkisi
The effect of the gestational week of initiation of low-dose aspirin in the first trimester for preeclampsia prophylaxis on obstetric outcomes
  1. Tez No: 937049
  2. Yazar: EDİZ GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÇETİNKAYA DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, uterin arter, aspirin, Preeclampsia, uterine artery, aspirin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Preeklampsi (PE) ciddi maternal ve fetal morbidite-mortalite ile seyredebilen, tüm gebeliklerin %2-5'ini etkileyebilen gebeliğin hipertansif hastalıklarındandır. Gebeliğin ilk üç aylık periyodunda preeklampsi geliştirebilecek gebeleri doğru tahmin edebilirsek plasentasyonun iyileştirilmesi, preeklampsi gelişiminin önlenmesi veya azaltılması konusunda önlemlere erkenden başlayabiliriz. Preeklampsi önlenmesinde güncel yaklaşım, yüksek riskli gebelerde günlük düşük doz aspirin kullanımına başlamaktır. Bu çalışmadaki amacımız; preeklampsi profilaksisi için uygun hastalarda 11. gebelik haftasından önce başlanan düşük doz aspirin ile 11-14. gebelik haftaları arasında başlanan düşük doz aspirinin 20-24. gebelik haftasında uterin arter pulsatilite indeksi (UtPI) üzerine etkisi, ultrasonografik olarak tahmini fetal ağırlık üzerine etkisi, amniyotik sıvı indeksi üzerine etkisinin yanında gebelik sonuçlarına da etkisini araştırmaktır. Çalışmamız, gebelikte aspirin kullanımının başlangıç zamanının maternal ve fetal sonuçlar üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Bulgular, erken dönemde (35, VKİ >30, nulliparite) olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Çalışmamız, preeklampsi ve FGR önlenmesinde erken aspirin kullanımının faydalarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia, one of the hypertensive disorders of pregnancy, is associated with significant maternal and fetal morbidity and mortality, affecting approximately 2-5% of all pregnancies. Early identification of pregnancies at risk for developing preeclampsia during the first trimester could enable the implementation of preventive measures aimed at improving placentation and reducing-preventing the development of preeclampsia. The current approach to preeclampsia prophylaxis involves the initiation of daily low-dose aspirin in pregnancies identified as high-risk. Our aim in this study is to investigate the effects of low-dose aspirin started before the 11th week of pregnancy and low-dose aspirin started between the 11th and 14th weeks of pregnancy in patients suitable for preeclampsia prophylaxis on uterine artery pulsatility index (UtPI) at 20-24th weeks of pregnancy, its effect on ultrasonographically estimated fetal weight, its effect on amniotic fluid index, as well as its effect on pregnancy outcomes. Our study evaluated the effects of the starting time of aspirin use during pregnancy on maternal and fetal outcomes. The findings show that aspirin use in the early period (35, BMI >30, nulliparity). Our study supports the benefits of early aspirin use in the prevention of preeclampsia and FGR.