Bir yaşam alanı olarak bahçe: Kendileme davranışı üzerine değerlendirmeler
The garden as a living space: Evaluations on appropriation
  1. Tez No: 937067
  2. Yazar: FATMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARE KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bahçe, Kendileme Davranışı, Kişiselleştirme, Atakent Sitesi, Home, Garden, Appropriation, Personalization, Atakent Site
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bir konut barınma ve güvenlik ihtiyacının ötesinde kullanıcının kişiliğini yansıtarak sembolik bir değer yaratma ihtiyacını da karşılamaktadır. Kendileme davranışı olarak da adlandırılan bu davranışların kaynağında fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlar yatmaktadır. Bireyler yaşam ortamlarında sergiledikleri davranışlarıyla mekânı oluştururken aynı zamanda kendileri de yeni ve yeniden oluşmaktadır. Fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlardan doğan kullanıcı davranışlarının neler olduğuna ve bu davranışlar doğrultusunda üretilen öğelerin oluşturduğu mekân çeşitliliğine odaklanan çalışma Trabzon ili Ortahisar ilçesinde bulunan ve müstakil bahçeli konut bloklarından oluşan Atakent Sitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı konuya dair genel bilgiler ve literatürdeki yerine ait veriler sunulmuştur. İkinci bölümde çalışmanın gerçekleştirildiği alan ve yönteme yer verilmiştir. Üçüncü bölüm, yapılan çalışmalardan elde edilen bulguları kapsamaktadır. Dördüncü bölümde ise elde edilen bulgular değerlendirilerek ulaşılan sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Beyond the need for shelter and security, a dwelling also fulfils the need to create a symbolic value by reflecting the personality of the user. Physical and psychosocial needs lie at the source of these behaviours, which are also referred to as appropriation. While individuals create the space with the behaviours they exhibit in their living environments, at the same time they also create themselves. The study, which focuses on the user behaviours arising from physical and psychosocial needs and the spatial diversity created by the elements produced in line with these behaviours, was carried out in Atakent site, which is located in Ortahisar district of Trabzon city and consists of residential blocks with detached gardens. The study consists of four parts. In the first part, the purpose and scope of the study, general information on the subject and data on its place in the literature are presented. In the second section, the area and methodology of the study are given. The third section covers the findings obtained from the studies. In the fourth section, the results obtained by evaluating the findings are explained.