Kemik iliği nakli yapılan ve hematolojik malignitesi olan hastalardainfeksiyon hastalıklarının sağkalım üzerine etkisi
The impact of infections on survival in patients after hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 937126
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖNDER ERGÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Hematoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Mortalite, kemik iliği nakli, kan dolaşımı infeksiyonları, Mortality, bone marrow transplant, blood stream infections
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Hematopoietik kök hücre naklinde (HKHN) infeksiyöz komplikasyonlar, mortalitenin önemli nedenidir. Antimikrobiyal direncin yüksek saptandığı bir merkezde, HKHN sonrası infeksiyonları ve sağkalıma etkisini tanımlamayı amaçladık. Yöntem: Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 2016-2024 yılları arasında hematolojik malignite nedeniyle HKHN yapılan 18 yaşından büyük 522 hasta çalışmaya dahil edildi. Demografik ve klinik özellikler kaydedildi. İlk 100 günde bakteriyemi etkenleri ve direnç oranları saptandı. İnvaziv aspergilloz (İA) gelişimini artıran faktörler için tek değişkenli ve çok değişkenli analiz yapıldı. Allojeneik nakil yapılan hasta grubunda Sitomegalovirus (CMV) reaktivasyonu için risk faktörleri analiz edildi. Mortaliteyi belirleyen faktörlerden, cinsiyet, yaş, hematolojik tanı, relaps/refrakter (R/R) hastalık, nakil türü ve sayısı, kan dolaşımı infeksiyonları (KDI), İA ve CMV bağımsız değişkenler olarak belirlendi. Çok değişkenli analizde 30 ve 100 günde mortalite sonlanım kabul edildi, lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Hematolojik tanılar non-Hodgkin lenfoma (%36), multipl miyelom (%33), Hodgkin lenfoma (%11), akut miyeloid lösemi (%9.5), akut lenfoblastik lösemi (%5) ve miyelodisplastik sendrom (%2) olarak gruplandırıldı. Allojeneik nakil ve R/R hastalık olması, mortalitenin infeksiyon dışı nedenleriydi. Gram negatif (GN) bakteriyemiler (%73), Gram pozitif bakteriyemilere (%24) göre daha yüksek oranda saptandı. GN bakteriyemiler içinde ise en sık Escherichia coli (%32) ve Klebsiella pneumoniae (%30) izole edildi. Fenotipik karbapenem direnci en fazla Klebsiella pneumoniae'de %71 görüldü, bu izolatlar içinde en sık OXA-48 karbapenemaz pozitifliği (%43) saptandı. Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa bakteriyemilerinin 30 günlük mortaliteyi 3.6-7.6 kat oranında artırdığı saptandı. Bakteriyel etkenler içinde sadece Klebsiella pneumoniae bakteriyemisi hem 30 hem 100 günde mortalite için anlamıydı. IA tanısı allojeneik nakil yapılanların %19'unda, otolog nakil yapılanların %10'unda konuldu. Tek başına IA mortaliteyi artıran diğer bir önemli faktördü. Uzamış nötrofil engrafmanı ve sistemik steroid tedavisi almak, IA için risk faktörleriydi. CMV dahil diğer infeksiyonların mortalite üzerine anlamlı etkisi saptanmadı. Genel mortalite oranları 30 günde %5, 100 günde %10 olarak saptandı. Sonuç: Hematopoietik kök hücre naklinden sonra gelişen infeksiyonlar sağkalımı olumsuz etkilemektedir. İnfeksiyon nedenli mortalitenin başlıca iki nedeni karbapenem direncinin yüksek saptandığı Klebsiella pneumoniae bakteriyemileri ve İA olarak saptanmıştır. İlk 30 günde GN bakteriyemiler mortaliteyi anlamlı derecede artırmıştır. Bakteriyemi etkenleri içinde Escherichia coli istatiksel olarak daha fazla saptanmasına rağmen, karbapenem direncinin düşük olması nedeniyle engrafman sonrası dönemde sağkalım üzerine olumsuz etki izlenmemiştir. Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae bakteriyemilerinde ise etkin tedavi seçeneklerinin kısıtlı olmasından dolayı hem 30 hem 100 günde mortalite anlamlı olarak artmıştır. Diğer bakteriyel, fungal ve viral etkenlerin sağkalım üzerine doğrudan bir etkisi gösterilememiştir. Antimikrobiyal yönetim ve infeksiyon kontrol önlemleri HKHN hastalarının sağ kalımı için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Infectious complications in hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) are significant causes of mortality. We aimed to describe postHSCT infections and their impact on survival in a center with high antimicrobial resistance rates. Method: We reviewed patients over the age of 18 with hematological malignancies who had HSCT at Koç University Hospital between 2016 and 2024. Demographic and clinical features were noted. The bacterial agents and resistance rates in bloodstream infections (BSI) during the first 100 days were determined. Univariate and multivariate analysis were performed for increasing factors of invasive aspergillosis (IA). Risk factors for Cytomegalovirus (CMV) reactivation were analyzed in the allogenic HSCT group. Independent variables identified as potential predictors of mortality included gender, age, hematologic diagnosis, relapsed/refractory (R/R) disease, type and number of transplants, BSI, IA and CMV. A multivariate logistic regression analysis was conducted, with 30-day and 100-day mortality as the endpoints, and backward selection was performed in logistic regression. Results: The diagnoses of 522 patients were grouped as non-Hodgkin lymphoma (%36), multiple myeloma (%33), Hodgkin lymphoma (%11), acute myeloid leukemia (%9.5), acute lymphoblastic leukemia (%5) and myelodysplastic syndrome (%2). Gram-negative (GN) bacteremia (%73) was more frequently isolated compared to Gram-positive bacteremia (%24%). Among GN bacteremia cases, Escherichia coli (%32) and Klebsiella pneumoniae (%30) were the most common pathogens. Phenotypic carbapenem resistance was most frequently observed in Klebsiella pneumoniae (%71), with OXA-48 carbapenemase positivity (%43) being the most common resistance mechanism. Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, and Pseudomonas aeruginosa bacteremia were found to increase 30-day mortality by 3.6-7.6 times. Among bacterial pathogens, Klebsiella pneumoniae bacteremia was a significant factor for both 30-day and 100-day mortality. IA was diagnosed in 19% of allogeneic and 10% of autologous transplant recipients. IA was identified as an independent predictor of increased mortality. Risk factors for IA were delayed neutrophil engraftment and systemic steroid use. Other infections, including CMV, had no significant impact on mortality. The overall mortality rates were 5% at 30 days and 10% at 100 days. Conclusion: Infections complications of HSCT have adverse effect on survival. The primary causes of infection-related mortality were Klebsiella pneumoniae bacteremia with high carbapenem resistance and invasive aspergillosis. GN bacteremia significantly increased early mortality within the first 30 days. Although Escherichia coli was more frequently isolated, its low carbapenem resistance had been associated with better post-engraftment survival rates. In contrast, due to restricted therapeutic options, Klebsiella pneumoniae bacteremia with carbapenem resistance increased mortality at both 30 and 100 days.Other bacterial, fungal, and viral infections did not have a direct impact on survival. Effective antimicrobial stewardship and infection control measures are crucial for improving the survival of HSCT patients