Nadir konjenital nötropenilerde somatik ve kalıtsal genetik nedenlerin araştırılması
Investigation of somatic and hereditary genetic causes in rare congenital neutropenias
  1. Tez No: 937145
  2. Yazar: DİLSU DİCLE ERKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital nötropeni, harman fenotip, ACKR1/Duffy ilişkili nötropeni (ADAN), Congenital neutropenia, blended phenotype, ACKR1/Duffy associated neutropenia (ADAN)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Konjenital Nötropeni (KN) düşük nötrofil sayısı ve tekrarlayan enfensiyon riskiyle karakterize nadir bir hastalıktır. En sık genetik nedenleri ELANE, SBDS, HAX1, SLC37A4 ve TAFAZZIN olup nötropeni izole olabileceği gibi bir sendromun parçası da olabilir. Bu tez çalışmasında, KN'nin nadir veya henüz aydınlatılmamış genetik nedenlerini araştırmak amacıyla, sık nedenlerin dışlandığı farklı ailelerden 23 etkilenmiş bireyden oluşan tez kohortu incelendi. Öncelikle, klinik ekzom dizileme verileri kapsamlı şekilde analiz edildi ve SBDS geni dizilendi. Sonrasında, tüm ekzon dizileme ve mikrodizin yöntemleri ile kalıtsal ve somatik değişiklikler araştırıldı. Sonuç olarak bireylerin %47'sinde (11/23) otozomal resesif, dominant ya da mitokondriyal kalıtılan nedenler ile genetik etiyoloji ortaya kondu. 23 etkilenmiş bireyin 3'ünde ACKR1/Duffy ilişkili nötropeniye neden olan homozigot rs2814778 polimorfizmi gözlendi. Ayrıca, nötropeniye ek bulguları bulunan 10 bireyin 6'sında fenotipi açıklayacak birden fazla genetik değişiklik gözlendi. Bu 6 bireyin 5'inde ebeveynlerin akraba olduğu ve yüksek oranda homozigosite bölgeleri saptandığı görüldü. Bu tez çalışması, akraba evliliğinin sık görüldüğü ülkemizde konjenital nötropeninin karışık genetik etiyolojisindeki nadir nedenlere ışık tutmaktadır. Akrabalık öyküsü bulunan olgulardaki ek fenotipik özellikler, hastalıktan birden fazla genin sorumlu olabileceğinin iyi bir göstergesi olabilir. Klinik bulguları tamamen açıklayabilmek için genetik incelemelerin kapsamlı değerlendirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Congenital neutropenia (CN) is a rare disorder characterized by reduced neutrophil counts and recurrent infections. The most common genetic causes of CN are ELANE, SBDS, HAX1, SLC37A4 and TAFAZZIN. Neutropenia can be isolated or appear as a component of a syndrome. In this thesis, a cohort of 23 affected individuals from different families where the most common causes are excluded was studied to elucidate the rare or yet unknown etiology of CN. Initially, clinical exome sequencing data was analyed comprehensively and SBDS gene was sequenced. Afterwards, whole exome sequencing and microarray analysis were performed to evaluate hereditary and somatic variants. As a result, 47% (11/23) of individuals were diagnosed with variants which are autosomal recessively, dominantly or mitochondrially inherited. In 3 of 23 affected individuals, the homozygous rs2814778 polymorphism was identified leading to ACKR1/Duffy associated neutropenia. Additionally, 6 of 10 individuals with extra clinical features unrelated to neutropenia were diagnosed with more than one genetic variant explaining the phenotype. In 5 of the 6 individuals, parents were consangineous with high rate of homozygosity regions. This study highlights the complicated rare genetic etiology of CN in a population with high consanguinity. Additional phenotypic features in individuals with consanguineous parents is a good indicator of multiple disease-causing genes. This emphasizes the need for comprehensive evaluation of genetic studies to fully explain the clinical phenotype.