Aronia Melanocarpa'nın periodontopatojenler üzerindeki etkisi: İn vitro çalışma
Antimicrobial activity of Aronia Melanocarpa fruit against periodontopathogens in vitro by agar-well diffusion method
- Tez No: 937154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Agar well difizyon yöntemi, ağız gargarası, antibakteriyel, aronia melanocarpa, periodontopatojen, Agar-well diffusion method, antibacterial, aronia melanocarpa, mouthwash, periodonthopathogens
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Aronia Melanocarpa anti-enflamatuvar, antikanser, anti-mikrobiyal, anti-viral, anti- diyabetik ve anti-platelet özelliklere sahip polifenolik bitkisel bir bileşendir. Bu çalışmanın hipotezi Aronia Melanocarpa'nın periodontopatojenlerin miktarını azaltacağı iken çalışmanın amacı, aronianın antibakteriyel etkisini belirli patojenler üzerinde in vitro olarak değerlendirmektir. Çalışmaya, klinik örneklerden elde edilmiş Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum ve Porphyromonas gingivalis periodontopatojen türleri ile Streptococcus mutans dahil edilmiştir. Deneylerden önce, kökenler pasajlanarak canlandırılmıştır. Aronia tam özüt (%100 saf), 1/10 özüt (saf suda seyretilmiş) ve 1/1000 özüt (saf suda seyreltilmiş) olmak üzere farklı konsantrasyonlarda test edilirken, negatif kontrol grubu için steril saf su ve pozitif kontrol grubu için Parodontax ağız çalkalama suyu kullanılmıştır. Agar well difüzyon metodu test gruplarının anti-mikrobiyal duyarlılık tayini amacıyla kullanılmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarında anlamlılık p0.05). Bu çalışmanın bulguları, Aronia Melanocarpa'nın dişeti sağlığı üzerinde olumlu etkileri ve anti-mikrobiyal etkisi kanıtlanmış çalkalama suyuna alternatif olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Aynı zamanda bu çalışmanın sonuçları, bitki kaynaklı anti-bakteriyel maddelerin daha da geliştirilmesi için bir referans sağlayabilir. Bu tez çalışması Medipol Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimi tarafından 2023-33 proje numaralı“Aronia Melanocarpa'nın Periodontopatojenler üzerindeki etkisi: in vitro çalışma”isimli proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aronia Melanocarpa is a polyphenolic herbal ingredient with anti-inflammatory, anticancer, anti-microbial, anti-viral, anti-diabetic and anti-platelet properties. While the hypothesis of this study is that Aronia Melanocarpa will reduce the amount of periodontopathogens, the aim of the study is to evaluate the antibacterial effect of aronia on certain pathogens in vitro. Periodontopathogen species which are; Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum and Porphyromonas gingivalis and also Streptococcus mutans obtained from clinical specimens were included in the study. Before the experiments, the strain needed to be activated. Aronia extract (100% pure), 1/10 extract (diluted in pure water) and 1/1000 extract (diluted in pure water) were tested at different concentrations, while sterile distilled water for the negative control group and Parodontax mouth rinse for the positive control group was used. Agar well diffusion method was used for the determination of antimicrobial susceptibility of test groups. In the statistical analysis results, the significance was evaluated at the p0.05). The findings of this study suggest that Aronia Melanocarpa can be used as an alternative to rinsing mouth wash with proven positive effects on gingival health and antimicrobial effect. At the same time, the results of this study can provide a reference for the further development of plant-derived antibacterial agents. This thesis study was supported by the Istanbul Medipol University Scientific Research Projects Unit as a project titled“ Antimicrobial activity of Aronia melanocarpa fruit against periodontopathogens in vitro by agar-well diffusion method”with project number 2023-33.