Hemşirelik öğrencilerine uygulanan dijital oyunun kan basıncı bilgi düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of digital game applied to nursing students on blood pressure knowledge level: Randomized controlled study
  1. Tez No: 937448
  2. Yazar: ŞEYMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, hemşirelik eğitimi, yaşamsal belirtiler, kan basıncı, Digital game, nursing education, vital signs, blood pressure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin kan basıncı ölçüm becerilerine ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesinde dijital oyunun etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek kör, randomize kontrollü bir çalışmadır. Katılımcılar, Şubat 2024-Haziran 2024 tarihleri arasında kontrol grubu I (31 kişi), kontrol II (32 kişi) ve dijital oyun grubuna (33 kişi) atanan 96 hemşirelik öğrencisinden oluşmaktadır. Deney grubunda yer alan öğrenciler teorik eğitimin ardından araştırma için geliştirilmiş olan dijital oyun ile iki hafta boyunca kan basıncı uygulamasına yönelik çalışma yaparken, kontrol grubunda yer alan öğrenciler ise konuyla ilgili sadece teorik eğitim almışlardır. Çalışma verileri Hasta Bilgi Formu ve Arteriyel Kan Basıncı Akademik Başarı Testi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, Cronbach Alpha, Mann Whitney U, Independent T, Wilcoxon Testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin sosyodemografik özelliklerine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Deney grubundaki öğrencilerin son test AKBABT puan ortalaması (57.88±14.03), kontrol I grubundaki öğrencileri (40.48±20.18) ve kontrol II gruplarındaki öğrencilerin son test puan ortalamasından (52.5±15.81) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p˂0.001). Sonuçlar: Elde edilen bulgular doğrultusunda, hemşirelik öğrencilerine yönelik geliştirilmiş olan dijital oyun tekniğinin öğrencilerin arteriyel kan basıncı uygulamasına yönelik bilgi düzeyini artırmada geleneksel yönteme göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the effect of digital game on the evaluation of nursing students' knowledge levels regarding blood pressure measurement skills. Material and Method: This study was a single-blind, randomised controlled trial. The participants consisted of 96 nursing students who were assigned to the control group I (31 people), control II (32 people) and digital game group (33 people) between February 2024 and June 2024. The students in the experimental group received theoretical training and worked on blood pressure application for two weeks with the digital game developed for the study, while the students in the control group received only theoretical training on the subject. The study data was collected using Patient Information Form and Arterial Blood Pressure Academic Achievement Test. Percentage, frequency, Cronbach Alpha, Mann Whitney U, Independent T, Wilcoxon Test and ANOVA test were used to analyze the data. Results: There was no statistically significant difference between the groups according to the sociodemographic characteristics of the students included in the study. The post-test mean score of the students in the experimental group (57.88±14.03) was statistically significantly higher (p˂0.001) than the post-test mean score of the students in the control I group (40.48±20.18) and the control II group (52.5±15.81). Conclusions: In line with the findings obtained, it was concluded that the digital game technique developed for nursing students was more effective than the traditional method in increasing the knowledge level of students about arterial blood pressure application.