Güvenli pediatrik intravenöz ilaç uygulamalarında dijital hikaye anlatım yöntemi ile verilen eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of training given by digital storytelling method in safe pediatric intravenous drugpractice
  1. Tez No: 796404
  2. Yazar: SEMİH AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA BİNAY YAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital hikaye anlatımı, Hemşirelik eğitimi, Pediatrik doz, İlaç uygulama, Digital storytelling, Nursing education, Pediatric dose, Drug administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, güvenli pediatrik intravenöz ilaç uygulamalarında dijital hikaye anlatım yöntemi ile verilen eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla Şubat 2022 – Nisan 2022 tarihleri arasında İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde yürütülmüştür. Araştırma randomize kontrollü, deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini alan 3. ve 4. sınıf 84 gönüllü hemşirelik bölümü öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aşamasında“Öğrenci Tanıtım Formu”,“Güvenli Pediatrik İntravenöz (IV) İlaç Uygulamaları Bilgi Formu”ve“Akademik Özyeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen öğrenciler deney grubu ve kontrol grubu olmak üzere eşit iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna, hazırlanan dijital eğitim materyali öncesi ön test uygulanmıştır. Dijital eğitim materyali izletildikten sonra son test uygulanarak değerlendirme yapılmıştır. Kontrol grubuna geleneksel eğitim yöntemi olan teorik eğitim öncesi ön test uygulanmıştır. Eğitim sonrası son test yapılarak değerlendirme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin %63,1'inin 21 yaş üzerinde, %83,3'ünün kadın, %51,2'sinin 3. sınıf ve yaş ortalamasının 21,76±1,00 olduğu belirlendi. Deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin sosyodemografik verileri arasında anlamlı fark olmadığı ve homojen dağıldığı belirlenmiştir (p>0,05). Deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin akademik özyeterlik ölçeği grup içi ortalama puanları arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Yapılan analiz sonucunda; dijital eğitim materyali kullanılarak eğitim verilen deney grubunda, geleneksel teorik eğitim uygulanan kontrol grubuna göre güvenli pediatrik intravenöz ilaç uygulamaları bilgi formu puan artış miktarının daha fazla olduğu bulunmuştur. Dijital hikaye kullanımının eğitim sürecinde bilgiyi arttırdığı ve teorik metot kullanılarak verilen eğitime göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Öğrencilerde bilgi düzeyinin artmasını sağlayan dijital hikayenin, eğitim materyali olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in İzmir Bakırçay University Faculty of Health Sciences Department of Nursing between February 2022 and April 2022 in order to determine the effectiveness of education given to students using digital stories in safe pediatric intravenous drug administration. The research is a randomized controlled, experimental study. The sample of the study consisted of 84 volunteer nursing students in the 3rd and 4th grades who took the child health and diseases nursing course.“Student Information Form”,“Safe Pediatric Intravenous (IV) Drug Applications Information Form”and“Academic Self-Efficacy Scale”were used to collect data. The students included in the study were divided into two equal groups as the experimental group and the control group. A pre-test was applied to the experimental group before the digital education material was prepared. After watching the digital training material, an evaluation was made by applying the post-test. The pre-test was applied to the control group before the theoretical training, which is the traditional training method. After the training, a post-test was made and an evaluation was made. The data obtained as a result of the research were analyzed using the SPSS 23.0 program. It was determined that 63,1% of the students were over the age of 21, 83,3% were female, 51,2% were in the 3rd grade and the mean age was 21,76±1,00. It was determined that there was no significant difference between the sociodemographic data of the students in the experimental and control groups and they were homogeneously distributed (p>0,05). It was determined that there was no significant difference between the academic selfefficacy scale average scores of the students in the experimental and control groups (p>0,05). As a result of the analysis; It was found that the amount of safe pediatric IV drug applications information form score increase was higher in the experimental group, which was trained using digital training material, compared to the control group, which received traditional theoretical training. It has been found that the use of digital stories increases the knowledge in the education process and is more effective than the education given using the theoretical method. It is recommended that the digital story, which increases the level of knowledge in students, should be used as educational material.