Kalp kateterizasyonu yapılan yenidoğanlarda kontrast nefropatisi sıklığı
Frequency of contrast nephropathy in newborns undergoing cardiac catheterisation
- Tez No: 937496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ ALDUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kalp Kateterizasyonu, Kontrast Nefropati, Yenidoğan, Cardiac Catheterization, Contrast Nephropathy, Neonates
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kalp kateterizasyonu yapılan yenidoğanlarda kontrast nefropati (KN) gelişim sıklığını belirlemek, etkili olan biyokimyasal ve klinik parametreleri incelemek ve bu bağlamda nefropati gelişimi ile ilişkili risk faktörlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışma, SBÜ Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışmaya, 0-28 günlük, kalp kateterizasyonu sırasında kontrast madde uygulanan toplam 25 yenidoğan dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, işlem türleri, kontrast madde miktarları, biyokimyasal parametreleri ve vital bulguları işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası 24., 48. ve 72. saatlerde kaydedilmiştir.Kontrast madde nefropatisi, altta yatan başka bir neden olmaksızın, radyokontrast madde uygulamasından sonra 48 saat içinde serum kreatinin konsantrasyonunun >0.5 mg/dL (>44 µmol/L) artması ya da bazal değerinin %25'inden fazla yükselmesi olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %48'i kız, %52'si erkek olup yaş ortalaması 11,4±7,6 (min:0, max:28) gündür. Doğum haftaları incelendiğinde, hastaların 7'si 36. haftada ve 7'si de 38. haftada doğmuştur. Ortalama vücut ağırlığı 2943±510 gram ve boy uzunluğu 48±2 cm olarak ölçülmüştür. Hastalara yapılan işlemler arasında %48 oranında duktal stent, %28 tanısal girişim, %12 balon atriyal septostomi ve daha az sıklıkla balon anjiyoplasti ve pulmoner kapak perforasyonu yer almıştır. Hastalara verilen kontrast madde miktarı ortalama 6,2±3,7 ml/kg, işlem süresi ise ortalama 58,9±29,8 dakika olarak hesaplanmıştır. Kardiyak tanılar arasında %48 oranıyla en sık pulmoner atrezi görülmüş, bunu %8 oranla HLHS (hipoplastik sol kalp sendromu), Fallot tetralojisi ve aort koarktasyonu izlemiştir. İşlem sırasında diastolik kan basıncı (p=0,009) ve nabız (p=0,012) anlamlı şekilde azalmıştır. Zamana göre biyokimyasal incelemelerde üre düzeylerinde işlem öncesine kıyasla 72. saatte anlamlı bir azalma (p=0,037), albümin düzeyleri 24. saatte anlamlı bir azalma gözlenmiştir (sırasıyla27,0±5,4, 23,9±4,8), ancak 48. ve 72. saatlerde tekrar artış göstererek başlangıç değerine yaklaşmıştır (sırasıyla26,3±2,9, 26,8±4,0). CRP düzeyleri işlem sonrası 48. ve 72. saatlerde anlamlı şekilde artış göstermiştir (p0,05). Toplamda 5 (%20) hastada kontrast nefropati gelişmiş olup, işlem süresi, kullanılan kontrast madde miktarı, idrar B2 mikroglobulin düzeyi KN grubunda KN gelişmeyen gruba göre belirgin yüksek bulunmasına rağmen (sırasıyla 65,4±30,9 vs 57,2±30,1,7,2±4,1vs 5,9±3,6, 3,7±5,4vs 1,7±1,9) aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bununla birlikte, KN gelişimi tanısal girişim (%28,6) ve balon atriyal septostomi (%66,7) gibi işlem türleriyle ilişkili bulunmuştur (p=0,009). Sonuç: Kalp kateterizasyonu yapılan yenidoğanlarda kontrast nefropati sıklığı %20 olarak belirlenmiştir. KN gelişen grupta işlem süresi ve kullanılan kontrast madde miktarı ve idrar B2 mikroglobulin düzeyi daha fazla olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamasının vaka sayısının azlığından kaynaklandığı düşünülmüştür. Bu konuda daha büyük gruplarla ve randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.Kontrast madde kullanımında özellikle yenidoğanlar kontrast nefropati gelişimi açısından dikkatle değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to determine the incidence of contrast-induced nephropathy (CIN) in neonates undergoing cardiac catheterization, examine the associated biochemical and clinical parameters, and evaluate risk factors related to nephropathy development. Materials and Methods:This prospective study was conducted at SBÜ Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. A total of 25 neonates, aged 0–28 days, who underwent cardiac catheterization with contrast media administration were included. Demographic data, procedure types, contrast media volumes, biochemical parameters, and vital signs were recorded before the procedure, during the procedure, and at 24, 48, and 72 hours post-procedure. Contrast-induced nephropathy (CIN) was defined as an increase in serum creatinine concentration by more than 0.5 mg/dL (>44 µmol/L) or more than 25% above baseline within 48 hours following the administration of radiocontrast media, in the absence of other underlying causes. Results:The study included 48% female and 52% male patients, with a mean age of 11.4±7.6 days (min: 0, max: 28 days). When gestational weeks were examined, 7 patients were born at 36 weeks, and 7 patients at 38 weeks. The mean body weight was 2943.6±510.0 grams, and the mean height was 48.6±2.2 cm. Among the procedures performed, 48% involved ductal stenting, 28% diagnostic catheterization, and 12% balloon atrial septostomy. The mean volume of contrast media administered was 6.2±3.7 ml/kg, and the mean procedure duration was 58.9±29.8 minutes. Pulmonary atresia was the most common cardiac diagnosis (48%), followed by HLHS, Tetralogy of Fallot, and aortic coarctation (each 8%). During the procedure, diastolic blood pressure (p=0.009) and heart rate (p=0.012) showed significant decreases. In the biochemical evaluations over time, urea levels showed a significant decrease at the 72nd hour compared to pre-procedure levels (p=0.037). Albumin levels demonstrated a significant decrease at the 24th hour (27.0±5.4 vs. 23.9±4.8); however, they subsequently increased at the 48th and 72nd hours, approaching baseline values (26.3±2.9 vs. 26.8±4.0). CRP levels significantly increased at 48 and 72 hours post-procedure (p0.05). CIN was observed in 5 (20%) patients, with no significant correlation between procedure duration or contrast media volume and CIN development (respectively 65.4±30.9 vs. 57.2±30.1 vs, 7.2±4.1 vs. 5.9±3.6 ml/kg vs 3.7±5.4 vs. 1.7±1.9). However, CIN was significantly associated with diagnostic interventions (28.6%) and balloon atrial septostomy (66.7%) (p=0.009). Conclusion:The incidence of contrast-induced nephropathy (CIN) in neonates undergoing cardiac catheterization was determined to be 20%. Although procedure duration and contrast media volume and urinary B2-microglobulin levels were higher in the CIN group, the lack of statistical significance was attributed to the small sample size. Larger-scale and randomized studies are needed in this area. These findings highlight the importance of careful evaluation of contrast media usage in neonates.