Öz-düzenlemeli öğrenme, üst biliş, motivasyon ve öğrenme ortamı algısının tıp fakültesi öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkileri: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi örneği
The effects of self-regulated learning, metacognition, motivation, and perception of learning environment on medical students' academic achievement: The example of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 937513
  2. Yazar: BİLGE DELİBALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLŞEN TAŞDELEN TEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: akademik başarı, öz-düzenlemeli öğrenme, üst biliş, motivasyon, öğrenme ortamı algısı, tıp eğitimi, academic achievement, self-regulated learning, metacognition, motivation, learning environment, medical education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmanın amacı, akredite bir tıp fakültesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde öz-düzenlemeli öğrenme, üst biliş, motivasyon ve öğrenme ortamı algısının tıp fakültesi öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışma, nicel yöntemle ilişkisel tarama deseninde tasarlanmıştır. Çalışma akredite bir kurum olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öncesi dönem (Dönem I, II ve III) ve klinik dönem (Dönem IV ve V) öğrencileri ile yürütülmüştür. Öz-düzenleyici Öğrenme Ölçeği, Üst Biliş Ölçeği ve Güdülenme Envanteri her iki dönem için de kullanılırken klinik öncesi dönem tıp fakültesi öğrencilerinde öğrenme ortamı algısını değerlendirmek için Preklinik Öğrenme İklimi Ölçeği, klinik dönem tıp fakültesi öğrencilerinde öğrenme ortamı algısını değerlendirmek için Klinik Öğrenme İklimi Ölçeği kullanılmıştır. Klinik öncesi dönemde 234 ve klinik dönemde 186 katılımcıyla çalışma tamamlanmıştır. Değişkenlerin cinsiyete ve döneme göre karşılaştırılması için bağımsız örneklemler t testi ve tek yönlü ANOVA testi yapılmıştır. Çalışmada incelenen değişkenlerin akademik başarı ile ilişkisini değerlendirmek için Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Akademik başarının yordayıcılarını ortaya çıkarmak için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Klinik öncesi dönem tıp fakültesi öğrencileri için akademik başarının yordayıcıları Güdülenme Envanterinin Sınav Kaygısı alt ölçeği ve Preklinik Öğrenme İklimi Ölçeği'nin Kurumsal Bağlılık, Duygular ve Fiziki Ortam alt boyutları iken klinik dönem tıp fakültesi öğrencileri için akademik başarının tek yordayıcısı Klinik Öğrenme İklimi Ölçeği'nin Duygusal İklim alt boyutu olmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında klinik öncesi dönemde Dönem III tıp fakültesi öğrencileri hemen hemen bütün değişkenler için Dönem I ve Dönem II'den daha düşük ölçek ve alt boyut puanları ile belirgin fark göstermiştir. Klinik öncesi dönemde özellikle klinik bilimlerin teorik olarak öğretildiği Dönem III'de farklılaşan eğitim yapısı ve içeriğine öğrencilerin uyumunu sağlayacak programların geliştirilmesi, tüm klinik öncesi dönem tıp fakültesi öğrencileri için sınav kaygısını azaltmaya yönelik uygulamaların yapılması, duyguların anlamlandırılması ve yönetimine yönelik duygusal zekayı geliştirecek programların oluşturulması ile amfi ve küçük grup dersliklerinin alt yapılarının iyileştirilmesi önerilmektedir. Klinik dönem tıp fakültesi öğrencileri için klinik eğitimlerin göreve dayalı eğitim ile sürdürülmesi, klinik eğitimde hedeflenen yetkinliklerin kazandırılmasında ve ölçme değerlendirilmesinde yaşanabilecek aksaklıklara yönelik önlemler alınması, tüm klinik dönem tıp fakültesi öğrencileri için duygusal zekayı geliştirecek programlarının oluşturulması önerilmektedir. Bu çalışma ile hem klinik öncesi dönem hem klinik öncesi dönem tıp fakültesi öğrencileri için öğrenme ortamı algısının akademik başarı üzerindeki önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of self-regulated learning, metacognition, motivation, and perception of the learning environment on the academic achievement of medical students at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, an accredited medical school. The study was designed using a quantitative method within the relational screening model. It was conducted with students from both the pre-clinical period (Years I, II, and III) and the clinical period (Years IV and V) at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine. The Self-Regulated Perception Scale, Metacognition Scale, and Motivation Inventory were used for students in both periods. The Preclinical Learning Climate Scale was used to evaluate the perception of the learning environment in the pre-clinical period, while the Clinical Learning Climate Scale was used for the clinical period. The study was completed with 234 participants from the pre-clinical period and 186 participants from the clinical period. Independent samples t-test and one-way ANOVA were conducted to compare the variables based on gender and academic period. Pearson correlation coefficients were calculated to assess the relationship between the examined variables and academic achievement. In addition, multiple regression analysis was used to determine the predictors of academic achievement. For pre-clinical students, the predictors of academic achievement were the“Test Anxiety”subscale of the Motivation Inventory, and the“Institutional Commitment,”“Emotions,”and“Physical Environment”subdimensions of the Preclinical Learning Climate Scale. For clinical students, the only predictor of academic achievement was the“Emotional Climate”subdimension of the Clinical Learning Climate Scale. Based on the findings, Year III students in the pre-clinical period scored lower in nearly all variables and subscales compared to Year I and II students. It is recommended that programs be developed to help students adapt to the differentiated structure and content of Year III, which focuses more on theoretical clinical sciences. Additionally, practices to reduce exam anxiety, develop emotional intelligence and improve infrastructure in amphitheaters and small-group classrooms are suggested for all pre-clinical students. For clinical students, it is recommended that clinical education continue in a task-based structure, and that potential challenges in achieving and assessing targeted competencies be proactively addressed. Moreover, programs to enhance emotional intelligence should be implemented for all clinical students. This study demonstrates the significance of learning environment perception on academic achievement for both pre-clinical and clinical period medical students.