65 yaş üzeri hastalarda evde sağlık hizmetlerinin acil servis yoğunluğuna etkisi
The effect of home healthcare services on emergency department utilization in patients aged 65 and over
- Tez No: 937521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Geriatri, Hastaneler, Emergency Medicine, Geriatrics, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Evde sağlık hizmetleri, acil servis, yaşlı, Barthel İndeksi, hastane yatışı, Home healthcare, emergency department, elderly, Barthel Index, hospital admission
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma, evde sağlık hizmetlerinin (ESH) 65 yaş üzeri bireylerde acil servis başvuru sıklığı ve hastane yatış süreleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla retrospektif olarak planlanmıştır. Kırşehir il merkezinde ikamet eden, Aralık 2021-Mayıs 2023 tarihleri arasında Evde Sağlık hizmetleri (ESH) kaydı bulunan ve hizmet almaya devam eden 310 hastadan, çalışma kriterlerini karşılayan 156 hasta analize dahil edilmiştir. Veriler, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ve Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma kapsamında hastaların demografik özellikleri, Barthel Bağımlılık Düzeyleri, komorbid hastalıkları, ESH'ye başvuru nedenleri ve acil servis başvuru sıklıkları incelenmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 83,3 yıl olup %82,1'i kadındır. En sık görülen kronik hastalıklar hipertansiyon (%80,1), diyabet (%48,7) ve koroner arter hastalığı (%39,7) olarak saptanmıştır. Barthel İndeksi ortalaması 75.9 olup hastaların büyük çoğunluğu (%80) orta derecede bağımlı olarak değerlendirilmiştir. ESH başvurusu öncesi ve sonrası acil servis başvuru sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.817). Ancak laboratuvar tetkiki amacıyla ESH'ye başvuran hastalarda acil servis başvurularında anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p=0.048). Kırmızı alanda muayene edilen hasta sayısı ile Barthel İndeksi arasında zayıf ama anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (Rho=-0.162, p=0.045). Ayrıca, yoğun bakımda yatış süresi ile Barthel İndeksi arasında da anlamlı negatif ilişki saptanmıştır (Rho=-0.222, p=0.006). Sonuç olarak, evde sağlık hizmetlerinin bazı klinik parametreler üzerinde olumlu etkileri gözlenmekle birlikte, genel anlamda acil servis başvuru sayısı ve yatış süreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklara ulaşılamamıştır. Bu durum, ESH'nin kapsam ve etkinliğinin artırılması, multidisipliner yaklaşımla yeniden yapılandırılması gerekliliğini gündeme getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was retrospectively designed to evaluate the impact of home healthcare services (HHS) on the frequency of emergency department visits and hospital stay durations in individuals aged 65 and over. Among 310 patients residing in the city center of Kırşehir and registered for Home Healthcare Services (HHS) between December 2021 and May 2023, a total of 156 patients who met the study criteria were included in the analysis. Data were collected via the Hospital Information Management System (HIMS) and the Public Health Management System (PHMS) of Kırşehir Training and Research Hospital. The study examined patients' demographic characteristics, Barthel Dependency Index scores, comorbidities, and reasons for applying to HHS. The mean age of participants was 83.3 years, and 82.1% were female. The most common chronic diseases were hypertension (80.1%), diabetes mellitus (48.7%), and coronary artery disease (39.7%). The mean Barthel Index score was 75.9 with the majority of patients (80%) classified as moderately dependent. No statistically significant difference was found between the number of emergency department visits before and after enrollment in HHS (p=0.817). However, patients who applied for laboratory testing through HHS showed a statistically significant reduction in emergency visits (p=0.048). A weak but significant negative correlation was found between the number of red zone evaluations in the emergency department and the Barthel Index (Rho=-0.162, p=0.045). Similarly, a significant negative correlation was identified between intensive care unit (ICU) stay duration and Barthel scores (Rho=-0.222, p=0.006). In conclusion, while home healthcare services showed some positive effects on clinical parameters, no significant overall reduction was observed in emergency service use or hospital stay durations. These findings highlight the need to expand and restructure HHS through a multidisciplinary approach to improve its effectiveness.