Orta yetişkin evli bireylerde toplumsal cinsiyet rollerinin ve cinsel mitlerin cinsel doyumlarına olan etkisinin cinsiyete göre karşılaştırılması
The impact of gender roles and sexual myths on sexual satisfaction in married middle age adults with a comparison based on gender
- Tez No: 937556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ŞENYUVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Cinsel Mitler, Cinsel Doyum, Gender Roles, Sexual Myths, Sexual Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de yaşayan orta yetişkin evli bireylerde toplumsal cinsiyet rollerinin ve cinsel mitlerin kadın ve erkeklerin ayrı ayrı cinsel doyumlarına olan etkisinin cinsiyete göre karşılaştırılması incelenmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan ve evli olan orta yaştaki yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit rastgele ve kartopu örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 40-60 yaş aralığındaki 80 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmada 6 farklı sorudan oluşan Demografik Bilgi Formu,“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”,“Cinsel Mitler Ölçeği”,“Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Demografik değişkenlere göre farklılaşma durumunu değerlendirmek için bağımsız gruplar T testi kullanılmıştır. Ölçek ve alt boyutlardaki bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki etkiyi tespit edebilmek için regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca cinsiyete göre farklılaşmayı tespit etmek için Kovaryans Analizi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler ve onların alt boyutları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için korelasyon analizi uygulanmıştır. Cinsel mitlerin cinsel doyuma etkisinde cinsiyete göre farklılaşma cinsel doyumun sıklık, kaçınma ve dokunma alt boyutlarında gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak araştırma konusuna uygun farklı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this resarch, it examines, based on gender) the impact of gender roles and sexual myths on sexual satisfaction, comparing the effects for men and women separately, among middle-aged married individuals who living in Turkey. The population of the study consists of middle-aged married adults who living in Turkey. On the other hand, the sample of the study consists of 80 married individuals aged 40-60, selected through simple random and snowball sampling methods. In the study, a Demographic Information Form consisting of 6 questions, the“Gender Roles Attitude Scale,”the“Sexual Myths Scale,”and the“Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRSSS)”were used. SPSS 22 software was utilized for data analysis. To assess the differences based on demographic variables, an independent samples T-test was used. Regression analysis was utilized to identify the impact between independent and dependent variables in the scales and subscales. Additionally, Analysis of Covariance (ANCOVA) was utilized to identify differences based on gender. Correlation analysis was applied to evaluate the relationships between the scales and their subdimensions used in the study. Gender differences in the impact of sexual myths on sexual satisfaction were observed in the subdimensions of frequency, avoidance, and touch. Based on the findings, various recommendations were made in alignment with the research subject.