HBsAg pozitif kan donörlerinde hepatit delta varlığının değerlendirilmesi
Evaluation of the presence of hepatitis delta in HBsAg positive blood donors
  1. Tez No: 937587
  2. Yazar: NESRİN GAREAYAGHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Hepatit Delta, Kan Bankacılığı, Viral Hepatit, Blood Banking, Hepatitis B, Hepatitis Delta, Viral Hepatitis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İtalyan b3l3m 3nsanı Mar3a R3zzetto ve ek3b3 tarafından 1970'ler3n ortalarında keşfed3lm3ş olan Hepat3t Delta v3rüsü (HDV), 3nsanlara parenteral yolla bulaşan, Hepat3t B v3rüsü (HBV) varlığında Hepat3t B yüzey ant3jen3n3 (HBsAg) kullanarak karac3ğer hücreler3 3çer3s3nde çoğalab3len ve enfeks3yona neden olab3len küçük ve defekt3f b3r r3bonükle3k as3t (RNA) v3rüsüdür. İnsanlarda var olan HBV enfeks3yonu sonrası süperenfeks3yon veya HBV 3le aynı anda koenfeks3yon yaparak hastalık oluşmasına katkı sağlayab3l3r veya HBV'n3n oluşturduğu karac3ğer hasarını daha da ş3ddetlend3reb3l3r. Yapılmış olan bu çalışmada HBV varlığı HBsAg saptanması sonucu göster3lm3ş kan bağışçılarınının kanlarında HDV'n3n b3r bel3rtec3 olan Ant3-HDV'n3n taranması ve bu 3k3 v3rüsün b3rl3ktel3ğ3n3n araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Ş3şl3 Ham3d3ye Etfal Eğ3t3m ve Araştırma Hastanes3 Kan Merkez3'ne kan bağışı yapmış donörler arasından HBsAg poz3t3fl3ğ3 saptanmış olan 88 bağışçının kan örneğ3 dah3l ed3lm3ş ve yarışmacı ELISA prens3pl3 t3car3 test k3t3 3le Ant3-HDV taraması yapılmıştır. Ant3-HDV S/Co değer3 şüphel3 çıkan k3ş3lerde 3se doğrulama amaçlı olarak reverse transkr3ptaz pol3meraz z3nc3r tepk3mes3 (RT PCR) metoduyla HDV RNA araştırılmıştır. Uygulanan tarama test3 sonucu tüm kan örnekler3nde Ant3-HDV nonreakt 3f (negat3f) olarak saptanmıştır. Bu test sonrasında sonucu negat3f olarak yorumlansa da okuma değer3 poz3t3fl3k sınırına yaklaşmış olan değerler şüphel3 olarak kabul ed3lm3ş ve HDV RNA test3yle doğrulama 3şlem3ne tab3 tutulmuştur, fakat bu doğrulama test3nde de tüm örneklerden negat3f sonuç alınmıştır. Bu çalışmaya dah3l ed3len örneklerde tüm sonuçlar negat3f bulunsa da HDV'n3n kanla bulaşab3len b3r etken olduğunun göz önüne alınması ve özell3kle HBV poz3t3fl3ğ3 bulunmuş k3ş3lerde HDV taramasının da yapılmasının ülkem3zde endem3k b3r hastalık olan HDV'n3n seroprevalansında öneml3 b3r etk3s3 olacağı düşünülmekted3r.
Özet (Çeviri)
D3scovered by Ital3an sc3ent3st Mar3a R3zzetto and her team 3n the m3d-1970s, Hepat3t3s Delta v3rus (HDV) 3s a small, defect3ve r3bonucle3c ac3d (RNA) v3rus that 3s transm3tted parenterally to humans and can repl3cate and cause 3nfect3on w3th3n l3ver cells by us3ng Hepat3t3s B surface ant3gen (HBsAg) 3n the presence of Hepat3t3s B v3rus (HBV). HDV may contr3bute to the d3sease or further execarbate the l3ver damage caused by HBV 3n humans v3a super3nfect3on after ex3st3ng HBV 3nfect3on, or v3a co-3nfect3on w3th HBV at the same t3me. The a3m of th3s study was to screen for Ant3-HDV, a marker of HDV, 3n the blood sample of blood donors whose presence of HBV was shown by the detect3on of HBsAg, and to 3nvest3gate the coex3stence of these two v3ruses. The blood samples of 88 donors who were determ3ned to be HBsAg pos3t3ve among the donors who donated blood to Ş3şl3 Ham3d3ye Etfal Tra3n3ng and Research Hosp3tal Blood Center between 2019 and 2024 were 3ncluded 3n the study, and Ant3- HDV screen3ng was performed w3th a commerc3al test k3t based on the compet3t3ve ELISA pr3nc3ple. In people whose ant3-HDV s3gnals were susp3c3ous, HDV RNA was 3nvest3gated by the reverse transcr3ptase polymerase cha3n react3on method for conf3rmat3on. As a result of the screen3ng test performed, Ant3-HDV was detected as non-react3ve (negat3ve) 3n all blood samples. Although the result of th3s test was 3nterpreted as negat3ve, values whose s3gnal approached the pos3t3v3ty cut-off were cons3dered susp3c3ous and were subjected to ver3f3cat3on w3th the HDV RNA test, but negat3ve results were obta3ned from all samples 3n th3s conf3rmat3on test. Although all results were negat3ve 3n the samples 3ncluded 3n th3s study, 3t 3s thought that cons3der3ng that HDV 3s a bloodborne v3rus and perform3ng HDV screen3ng, espec3ally 3n people w3th HBV pos3t3v3ty, w3ll have a s3gn3f3cant 3mpact on the seroprevalence of HDV, wh3ch 3s an endem3c d3sease 3n our country.