Dijital pazarlama uygulamalarının marka bilinirliğine etkisinde sosyal medya kullanım sıklığının rolü: Kozmetik sektöründe bir araştırma
The role of social media usage frequency in the effect of digital marketing applications on brand awareness: A research in the cosmetics sector
- Tez No: 937591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YONCA TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Bilinirliği, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Kozmetik Sektörü, Brand Awareness, Digital Marketing, Social Media, Cosmetics Sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Satış ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Satış ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, dijital pazarlama uygulamalarının marka bilinirliği üzerindeki etkisini ve bu etkide sosyal medya kullanım sıklığının rolünü incelemektedir. Kozmetik sektörüne odaklanan araştırma, dijital pazarlama stratejilerinin ve sosyal medya kullanımının marka bilinirliğini nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamaktadır. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ve sosyal medya platformlarının yaygınlaşması, işletmelerin pazarlama stratejilerini dijital ortamlara kaydırmalarına neden olmuştur. Araştırmada, dijital pazarlama uygulamaları arasında yer alan arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru pazarlaması (SEM), içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, e-posta pazarlaması ve mobil pazarlama gibi çeşitli yöntemler ele alınmıştır. Bu yöntemlerin marka bilinirliği üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal medya kullanım sıklığının marka bilinirliği oluşturma sürecinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Özellikle genç ve teknolojiye yatkın tüketici grupları, sosyal medya platformları üzerinden markalar hakkında bilgi edinme ve etkileşime girme eğilimindedir. Sosyal medya, markaların hedef kitlelerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, markaların dijital pazarlama stratejilerini güçlendirmeleri, sosyal medya ve diğer dijital kanallarda aktif olmaları önerilmektedir. Ayrıca, tüketici geri bildirimlerinin dikkate alınması ve dijital pazarlama eğitimlerine önem verilmesi, marka bilinirliğinin artırılmasında önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, dijital pazarlama uygulamaları ve sosyal medya kullanımının, kozmetik sektöründe marka bilinirliği oluşturma ve tüketici etkileşimini artırma konusundaki önemi vurgulanmaktadır. Bu çalışma, markaların dijital dünyada başarılı olabilmeleri için izlemeleri gereken stratejiler hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of digital marketing practices on brand awareness and the role of social media usage frequency in this effect. Focusing on the cosmetics sector, the research aims to understand how digital marketing strategies and social media usage affect brand awareness. With the rapid advancement of technology and the widespread adoption of social media platforms, businesses have shifted their marketing strategies to digital environments. The study analyzes various digital marketing methods, including search engine optimization (SEO), search engine marketing (SEM), content marketing, social media marketing, email marketing, and mobile marketing, and their effects on brand awareness. The research findings indicate that the frequency of social media usage plays a significant role in the brand awareness creation process. Especially among young and tech-savvy consumer groups, there is a tendency to gather information and engage with brands through social media platforms. Social media enables brands to reach their target audiences more quickly and effectively. Based on these findings, it is recommended that brands strengthen their digital marketing strategies, be active on social media and other digital channels, consider consumer feedback, and prioritize digital marketing education. These factors are highlighted as essential for enhancing brand awareness. In conclusion, the importance of digital marketing practices and social media usage in creating brand awareness and increasing consumer engagement in the cosmetics sector is emphasized. This study provides valuable insights into the strategies brands should follow to succeed in the digital world.