Geri Dön

Adyabatik nemlendirmenin incelenmesi

Research of adiabatic humidition

  1. Tez No: 93764
  2. Yazar: NURAY GEZİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adyabatik nemlendirme, bağıl nem, nozul, hava, Adiabatic cooling, relative humidity, nozzle, air, water XI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84

Özet

ÖZET Çok çeşitli endüstri uygulamalarında havanın şartlandırılarak kullanılması iyi kalitede bir ürünün elde edilmesi için gereklidir. Bu çalışma konfor kliması alanında yeni bazı yöntemleri tanıtmayı amaçlamaktadır. HVAC sistemlerindeki cihazlar hizmet verecekleri mekanlardaki sıcaklık ve nemi öngörülen değerler arasında tutmak için kullanılırlar. Yapısal olarak farklılık göstermelerine rağmen fonksiyonel olarak benzerdirler. Soğutma işlemi için bir soğutma grubu Öngörülmektedir. Bu soğutma grubu ya havanın bir evaporator vasıtasıyla direkt soğutulmasını sağlayan veya önce suyun soğutulmasını ve soğutulan suyun dolaştırılacağı, örneğin bir soğutucu bataryanın üzerinden hava geçirilmesi şeklinde de olabilir. Her iki halde de klima soğutma tekniğinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş cihazlardır. Havanın soğutulması veya klimatize edilmesi için öngörülen sistemin, ilk yatırım maliyetinin yaklaşık % 30'unu soğutma grubu tutar. Bu oran öngörülen sisteme göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak doğrudur. Buna karşılık sistemin harcadığı enerjinin içinde soğutma grubunu payı % 35 (ve hatta öngörülen sisteme göre daha fazla) civarındadır. Artan enerji maliyetleri ve çevre kirliliği problemleri, üreticileri daha az enerji harcayan soğutma grupları geliştirmeye zorlamaktadır. Bu tezde, evaporatif soğutma konusu hakkında bilgi verilip, alanlarından ultrasonik nemlendirici sistemlerin yapısı ve dizaynı hakkında bilgi verildi. Evaporatif soğutmanın uygulama alanlarından tekstil kliması dizaynı konusunda dikkat edilecek hususlar belirtildi. Özellikle yaş termometre sıcaklığının 24°C değerinden küçük; kuru termometre sıcaklığının 32°C değerinden büyük olduğu havanın soğutulması uygulamalarında evaporatif soğutma yöntemi daima gözönünde tutulması gereken bir sistemdir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT In many ways of industrial applications using conditioned air is needed to have a good quality product. This paper aims to present some new methods of comfort climating. HVAC system equipments are used to keep temperature and moisture between considered limits at the places where they will serve. Howerer they show structural differences, they look like each other functionally. A cooling group is consider for cooling process. This cooling group works either by the way of cooling the air with the help of an evaporator directly or first cooling the water and then circulating cooled water in the system. Flowing the air over a cooling battery (indirect system). In both ways they are equipments designed for climate cooling technics. Cooling group takes 30 % of the first investment cost of system considered to cool and climate air. This rate is an approximate valve but it can change to considered systems. Against this the energy rate of cooling group is about 35 % (or much according to considered system) in the general system. Pollution problems and increasing costs are forcing the producers to develop new cooling groups using less energy. In this thesis, ultrasound moisturers which are part of evaporative cooling is examined with the system structurers and design structurers. Some important points in textile climating which is also a part of evaporative cooling is determinated. In air cooling processes especially when wet thermometre temperature is less than 24°C and dry thermometre temperature is more than 32 °C, evaporative cooling system is a method which must remembered.

Benzer Tezler

  1. Kalsiyum hidroksitin hidratasyon yoluyla aktivasyonu

    Activation of calcium hydroxide by hydration

    NİLÜFER ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Kimya Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERSOY (MERİÇBOYU)

  2. Spin-orbit coupled fermi gases under adiabatic rotation

    Adyabatik dönen spin-momentum bağlı fermi gazlar

    ENİS DOKO

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Fizik ve Fizik MühendisliğiKoç Üniversitesi

    Fizik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MENDERES IŞKIN

  3. Adyabatik olmayan küresel simetrik kütleçekimsel çökme problemine bir bakış

    On the non-adiabatic spherical symmetric gravitational collapse

    SEMİHA BAYLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Fizik ve Fizik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEŞE ÖZDEMİR

  4. Adyabatik motorlarının performanslarının incelenmesi

    Başlık çevirisi yok

    AHMET DAĞDAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Makine MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ORHAN DENİZ

  5. Adyabatik yaklaşımlar

    Adiabatic approximation

    MİNE SÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Fizik ve Fizik MühendisliğiGazi Üniversitesi

    Fizik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ŞİMŞEK