Genç futbol oyuncularında karbonhidratı ağızda çalkalama sonrasında oynanan farklı saha ölçülerindeki dar alan oyunlarına verilen psiko-fizyolojik, kinematik ve teknik cevapların incelenmesi
Investigation of psychophysiological, kinematic and technical responses of young soccer players to different field sizes of small-sided games after carbohydrate mouth rinsing
- Tez No: 1000940
- Danışmanlar: PROF. DR. ERŞAN ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Dar Alan Oyunları, Karbonhidrat, Psikofizyolojik Cevaplar, Algılanan Zorluk Seviyesi, Soccer, Small-Sided Games, Carbohydrate, Psychophysiological Responses, Perceived Exertion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, karbonhidratı ağızda çalkalama (KAÇ) uygulamasının küçük (K) ve büyük (B) boyutlarda oynanan futbolda 4e4 dar alan oyununda (DAO) futbolcuların performansları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. 16 genç amatör erkek futbol oyuncusu (yaş: 16,9 ± 0,3 yıl; boy: 173,2 ± 4,6 cm; vücut ağırlığı: 62,4 ± 4,9 kg) rastgele, çift kör, plasebo kontrollü ve çapraz çalışma tasarımında 3 günlük aralıklarla K veya B boyutlu sahalarda 4e4 DAO oynamıştır. Algılanan zorluk derecesi (AZD), zihinsel efor derecesi (ZE) ve algılanan keyif ölçeği (KÖ) her maçın sonunda belirlendi. Kalp atım hızı (KAH) ve toplam katedilen mesafe cevapları tüm maçlar boyunca sürekli olarak kaydedildi. DAO-K ve DAO-B saha boyutları arasındaki psikofizyolojik cevaplar ve kinematik profiller üzerindeki etkileşimleri ve ana etkileri karşılaştırmak için tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. KAÇ uygulaması ile oynanan DAO-K, DAO-B 'ye kıyasla daha yüksek AZD cevapları (p ≤ 0,05, d değerleri 1,55 [büyük etki]) ortaya çıkarmıştır. Bu sonuçların aksine, KAÇ uygulaması ile oynanan DAO-B, DAO-K 'ye kıyasla daha yüksek toplam mesafe ve başarılı pas (p ≤ 0,05, d değerleri 0,29-5,09 arasında [küçük-çok büyük etki]) ortaya çıkarmıştır. Sonuçlarımız, KAÇ uygulamasının, saha boyutlarından bağımsız olarak DAO performansını artırmak için etkili bir ergojenik takviye olarak kullanılamayacağını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of the carbohydrate (CHO) mouth rinse (MR) intervention on performances in young male soccer players during small (S) and large (L) pitch sizes of 4-a-side small-sided soccer games (SSG). Sixteen amateur male soccer players (age: 16.9 ± 0.3 years; height: 173.2 ± 4.6 cm; body mass: 62.4 ± 4.9 kg) played three bouts of 4-a-side SSG with S or L size sided at 3-day intervals in a randomized, double-blinded, placebo-controlled, and crossover study design. The rating of perceived exertion (RPE), the rating scale of mental effort (RSME), and the physical enjoyment scores (PES) were determined at the end of each game. Heart rate (HR) and total distance responses were continuously recorded during all games. Repeated measures analysis of variance was used to compare interactions and main effects on psychophysiological responses and kinematic profiles between the SSG-S and SSG-L pitch sizes. SSG-S with the MR group induced higher RPE responses (p ≤ 0.05, d values 1.55 [large effect]) compared to SSG-L with the MR group. Conversely, SSG-L with MR group induced higher total distance covered and successful pass (p ≤ 0.05, d values ranging from 0.29 to 5.09 [small to very large effect]) compared to SSG-S with MR group. Our results support that the CHO-MR intervention could not be used as an effective ergogenic supplement for enhancing the performance of SSG, regardless of the pitch sizes.