Kronik obstrüktif akciğer hastalıklı bireylerde üriner inkontinans prevalansı, yaşam kalitesi ve ilaç dışı baş etme yöntemi kullanım sıklığının belirlenmesi
Determination of urinary incontinence prevalence, quality of life and frequency of non-drug coping method use in individuals with chronic obstructive lung disease
  1. Tez No: 937650
  2. Yazar: SENA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Üriner İnkontinans, Prevalans, Üriner İnkontinansla İlaç dışı Baş etme Yöntemi, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Urinary Incontinence, Prevalence, Non-drug Coping Method with Urinary Incontinence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Evde Hasta Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde üriner inkontinans (Üİ) prevalansı, yaşam kalitesi ve üriner inkontinansla ilaç dışı baş etme yöntemi kullanım sıklığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapılan çalışma, 15/01/2024-15/07/2024 tarihleri arasında Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesi Dahili Polikliniklerine başvuran 300 KOAH tanılı birey ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri SF 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Üriner İnkontinansla İlaç Dışı Baş etme Yöntemi Kullanım Sıklığı Ölçeği ve sosyodemografik özelliklerin incelendiği Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız Örneklemlerde T-Testi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis-H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, Hiyerarşik Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %67.7'sinin üriner inkontinans (Üİ) yaşadığı tespit edilmiştir. Üİ yaşamayanların SF 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği Mental Bileşen puan ortalamaları, yaşayanlardan anlamlı şekilde yüksek olarak bulunmuştur (p>0.05). Üriner inkontinansla ilaç dışı baş etme yöntemi kullanım sıklığı puan ortalaması 35.68±13.92 olarak tespit edilmiştir. SF 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği Fiziksel Bileşen puanları ile Üriner İnkontinansla İlaç Dışı Baş etme Yöntemi Kullanım Sıklığı Ölçeği puanları arasında negatif yönlü, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki (r=-0.210; p=0.003) olduğu belirlenmiştir. SF 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği Mental Bileşen puanları ile Üriner İnkontinansla İlaç Dışı Baş etme Yöntemi Kullanım Sıklığı Ölçeği puanları arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki (r=-0.330; p=0.000) olduğu bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada yer alan KOAH'lı bireylerde üriner inkontinans prevalansının yüksek olduğu belirlenmiştir. Üİ yaşamayan KOAH'lı bireylerin mental yaşam kalitelerinin Üİ yaşayan bireylere oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bireylerin üriner inkontinansla baş etme yöntemi kullanım sıklığı arttıkça fiziksel ve mental yaşam kalitelerinin düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the prevalence of urinary incontinence, quality of life and the frequency of use of non-drug coping methods with urinary incontinence in individuals with chronic obstructive pulmonary disease. Materials and Methods: The descriptive and correlation-seeking study was conducted with 300 individuals diagnosed with COPD who applied to Merzifon Karamustafa Paşa State Hospital Internal Polyclinics between 15/01/2024-15/07/2024. The data obtained from the research were obtained by using the SF 12 Quality of Life Scale, the Frequency of Use of Non-Drug Coping with Urinary Incontinence Scale and the Personal Information Form in which sociodemographic characteristics were examined. Descriptive statistics, Independent Samples T-Test, Mann-Whitney U Test, Kruskal Wallis-H test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis, Hierarchical Multiple Regression Analysis were used in the analysis of the data. Results: It was determined that %67.7 of the participants experienced UI. SF 12 Quality of Life Scale Mental Component mean scores of those who did not experience UI were found to be significantly higher than those who did (p>0.05). The average score for the frequency of use of non-drug coping methods for urinary incontinence was found to be 35.68±13.92. It was determined that there was a negative, low level and significant relationship (r=-0.210; p=0.003) between the SF 12 Quality of Life Scale Physical Component scores and the Frequency of Use of Non-Drug Coping with Urinary Incontinence Scale scores. It was found that there was a negative, moderate and significant relationship (r=-0.330; p=0.000) between SF 12 Quality of Life Scale Mental Component scores and Urinary Incontinence Non-Drug Coping Frequency Scale scores. Conclusion: It was determined that the prevalence of UI was high in individuals with COPD included in the study. It has been found that the mental quality of life of individuals with COPD who do not experience UI is higher than that of individuals who experience UI. It has been determined that as the frequency of individuals using methods to cope with UI increases, their physical and mental quality of life decreases.