PISA'da ilk üçe giren ülkelerin beden eğitimi ve spor dersi öğretim programlarının Türkiye programları ile karşılaştırılması
A comparison of the physical education and sports curricula of the top three countries in PISA with the curricula of Turkey
  1. Tez No: 937703
  2. Yazar: MÜGE MELTEM ZİLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇELİK KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Makao, öğretim programı, Singapur, Tayvan Tez, Curriculum, Macau, physical education, Singapore, Taiwan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada, 2022 yılında yapılan PISA sınavında Matematik alanında ilk üçte dereceye giren ülkelerden; Singapur, Makao, Tayvan'ın beden eğitimi ve spor dersi öğretim programlarının Türkiye'deki beden eğitimi ve spor dersi öğretim programları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Doküman incelemesinde Türkiye ile Singapur, Makao ve Tayvan'ın beden eğitimi ve spor dersi öğretim programları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar yatay ve tanımlayıcı yaklaşım kullanılarak incelenmiştir. Araştırmada veriler nitel araştırma yöntemlerinden olan belge tarama yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye, Singapur, Makao ve Tayvan'da yürürlükte olan beden eğitimi ve spor dersi öğretim programları ile ilgili ülke bakanlıklarının güncel müfredat paylaşımları (pdf), yayınlanmış olan makale, tez, genelge, yönetmelik, bildiri, tebliğler dergileri vb. gibi tüm basılı ve elektronik kaynaklar incelenmiştir. İlgili öğretim programları sınıf düzeylerine, öğrenme alanlarına, alt öğrenme alanlarına ve kazanım sayılarına göre benzerlik ve farklılıkları açısından karşılaştırılarak tablolar halinde sunulmuştur. Öğrenme alanları en fazla olan ülke tema alanları ile birlikte Tayvan iken alt öğrenme alanları ve kazanım sayıları en fazla olan ülke ise Singapur'dur. Türkiye kazanım sayıları açısından Singapur'dan sonra ikinci sırada gelmektedir. Sonuç olarak Türkiye, Singapur, Makao ve Tayvan beden eğitimi ve spor dersi öğretim programlarının temel hareket ve beceri kavramları üzerine yapılandırıldığı ve bu açıdan benzerlik taşıdığı görülmektedir. Farklılıklar açısından değerlendirildiğinde Singapur, Makao ve Tayvan her açıdan zengin, detaylandırılmış ve yüksek hedeflerle donatılmış beden eğitimi ve spor dersi öğretim programlarına sahiptir. Singapur, Makao ve Tayvan açık alan, doğa, spor dallarına ve güvenlik eğitimlerine tüm kademelerde yer vermekte olup akademik eğitimlerindeki özen, disiplin ve başarıyı beden eğitimi ve spor dersi öğretim programlarının içeriğinde de göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the physical education and sports curricula of Singapore, Macau and Taiwan, which were ranked in the top three in the field of Mathematics in the PISA exam held in 2022, with the physical education and sports curricula in Turkey. Document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the study. In the document analysis, the similarities and differences between the physical education and sports curricula of Turkey and Singapore, Macau and Taiwan were examined using a horizontal and descriptive approach. The data in the study were collected using the document scanning method, which is one of the qualitative research methods. In this direction, all printed and electronic sources such as current curriculum shares (pdf), published articles, theses, theses, circulars, circulars, regulations, declarations, communiqués, journals, etc. of the country ministries related to the physical education and sports course curricula in force in Turkey, Singapore, Macau and Taiwan were examined. The related curricula were compared in terms of their similarities and differences according to grade levels, learning areas, sub-learning areas and number of learning outcomes and presented in tables. The country with the highest number of learning areas is Taiwan together with the theme areas, while the country with the highest number of sub-learning areas and outcomes is Singapore. Turkey ranks second after Singapore in terms of the number of learning outcomes. As a result, it is seen that the physical education and sports curricula of Turkey, Singapore, Macau and Taiwan are structured on basic movement and skill concepts and are similar in this respect. In terms of differences, Singapore, Macau and Taiwan have physical education and sport curricula that are rich, detailed and equipped with high goals in every aspect. Singapore, Macau and Taiwan include outdoor, nature, sports branches and safety education at all levels and show the care, discipline and success in their academic education in the content of physical education and sports curricula.