Halkın şiir sanatı: Anonim halk şiirinde edebî sanatlar
Art of poetry of the folk: Literary arts in anonymous folk poetry
  1. Tez No: 937733
  2. Yazar: HATİCE NİDA HIZARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Edebiyatı, Sanat Felsefesi, Şiir, Anonim Halk Şiiri, Edebî Sanatlar, Folk Literature, Philosophy of Art, Poetry, Anonymous Folk Poetry, Literary Arts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışma anonim halk edebiyatının manzum türlerinin edebî sanatlar açısından incelenmesini ve sanat felsefesi bağlamında yorumlanmasını konu edinmektedir. Söz sanatlarının, anonim halk şiirinde hangi oranda yer aldığını ve toplumun, estetik formları kendi hayatında nasıl bir felsefeyle yaşattığını tespit etmek bu araştırmanın amacıdır. Ayrıca edebî sanatlar konusunun özellikle Türk Dili ve Edebiyatı ve Türk Halk Bilimi bölümlerinde büyük oranda klasik edebiyat dersleri ile ilişkilendirilerek incelenmesi, halk edebiyatı müfredatında yer almaması bu araştırmanın problemidir. Bu minvalde çalışmada“halk edebiyatı ürünlerinde edebî sanatlar yer almamakta mıdır, kolektif bellekteki anonim halk şiirinden hareketle halkın sanatlı söyleyişi tespit edilemez mi?”sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmada anonim halk şiiri, anlam ve söz sanatları bakımından incelenmiş, halkın dilinde estetik formların varlığı, sanatlı söyleyişlerden sanat felsefesine ulaştığı savı ileri sürülmüştür. Araştırmada anonim halk edebiyatının manzum, yarı manzum ve yarı mensur türlerindeki söz sanatları tespit edildikten sonra tasnif edilmiş, semantik bakımdan yapılan değerlendirmeyle bu ürünlerdeki estetik biçimlere nasıl yer verildiği ortaya konulmuştur. Nitel yöntem tasarımı ve hermeneutik yaklaşımın kullanıldığı bu çalışmada ele alınan türler, belirli literatür kaynakları ile sınırlandırılmıştır. Birinci bölüm olarak nitelenen giriş dahil toplam üç bölümden oluşan bu çalışmanın ikinci bölümünde literatür taramasına yer verilmiştir.“Sanat Felsefesi ve Edebî Sanatlar”adını taşıyan bu bölümde sanat ve estetik kavramlarından hareketle şiir konusu ele alınmış; taklit, yaratma, oyun kuramları bağlamında anonim halk şiirindeki bazı örnekler incelenmiştir.“Anonim Halk Şiirinde Edebî Sanatlar”başlığını taşıyan üçüncü bölümde ise anonim halk edebiyatının“mâni, ninni, atasözü, alkış-kargış, türkü, bilmece, tekerleme”türleri söz sanatları bağlamında örneklendirilmiştir. Kolektif bilincin; sanat felsefesi bağlamında özgün eserler verdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about examining the verse types of anonymous folk literature in terms of literary arts and interpreting them in the context of philosophy of art. The aim of this study is to determine to what extent figures of speech are included in anonymous folk poetry and with what philosophy the society keeps aesthetic forms alive in its own life. In this context, the study seeks answers to the questions of“are there no literary arts in folk literature products, can the artistic expression of the people not be determined based on the anonymous folk poetry in the collective memory?”In this study, where the qualitative method design and hermeneutic approach were used, the types discussed were limited to certain literature sources. The second part of this study, which consists of three sections including the introduction, which is defined as the first section, includes a literature review. In this section titled“Philosophy of Art and Literary Arts”, the subject of poetry is discussed based on the concepts of art and aesthetics; some examples in anonymous folk poetry are examined in the context of imitation, creation, and game theories. In the third section titled“Literary Arts in Anonymous Folk Poetry”, the types of anonymous folk literature such as“mâni, lullaby, proverb, applause-curse, folk song, riddle, and tongue twister”are exemplified in the context of verbal arts. It is understood that collective consciousness produces original works in the context of philosophy of art.