Femoral anteversiyon artışının yürüme sırasında gövde kinematiğine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of femoral anteversion increase on trunk kinematics during walking
- Tez No: 937913
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF EKİN AKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Femoral anteversiyon, gövde, yürüme analizi, kinematik, Femoral anteversion, trunk, gait analysis, kinematics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Femoral anteversiyon artışı, femurun transvers düzleminde görülen torsiyonel bir deformitedir. Bu deformite alt ekstremite dinamiklerinin yanı sıra yürüme sırasında gövde ve pelvis biyomekaniği de etkileyebilir. Bunun sonucunda olarak femoral anteversiyon artışına sahip çocuklar alt ekstremite yaralanma riskinin yanı sıra omurga patolojileri geliştirme riskinde de artışla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle çalışmanın konusu femoral anteversiyon artışının yürüme sırasında gövde kinematiğine etkisinin ı̇ ncelenmesidir. Çalışmaya, 7-15 yaş (ortalama: 10,7±2,05) arasındaki, omurga asimetrisi skolyometre ile değerlendirilerek 5°'nin üzerinde asimetri göstermeyen toplam 30 çocuk dahil edilmiştir. Femoral anteversiyon artışı, Trokanter Prominens Açı Testi (TPAT) ile değerlendirilmiş olup, TPAT >30° olan katılımcılar 'Femoral Anteversiyon Artışı' grubu (10 kız, 5 erkek), TPAT 0,05). Femoral anteversiyonu yüksek olan çocukların gelişim döneminde gövde biyomekaniklerinin değiştiği ve core kas kuvvetlerinin azaldığı düşünülerek, fizyoterapi programlarının önleyici ve kas-iskelet sistemi problemlerine karşı koruyucu egzersizler içermesi büyük önem arz edebilir.
Özet (Çeviri)
Femoral anteversion increase is a torsional deformity observed in the transverse plane of the femur. This deformity can affect not only the dynamics of the lower extremity but also the biomechanics of the trunk and pelvis during walking. As a result, children with increased femoral anteversion are at a higher risk of both lower extremity injuries and the development of spinal pathologies. Therefore, the aim of this study is to investigate the impact of increased femoral anteversion on trunk kinematics during walking. The study included 30 children aged 7-15 years (mean age: 10.7 ± 2.05), all of whom did not show any spinal asymmetry greater than 5°, as assessed by a scolometer. Femoral anteversion increase was evaluated using the Trochanteric Prominence Angle Test (TPAT). Participants with a TPAT >30° were assigned to the“Increased Femoral Anteversion”group (10 girls, 5 boys), while those with a TPAT 0.05). Considering that children with high femoral anteversion may experience changes in trunk biomechanics and a reduction in core muscle strength during their developmental period, it is of great importance that physiotherapy programs include preventive and protective exercises against musculoskeletal system problems.