Epoksi halkasına sahip polimerik ve polimerik kompozit materyallerin sentezi, karakterizasyonu ve yapıştırıcı performanslarının incelenmesi
Investigation of the synthesis, characterization and adhesive performance of polymeric and polymeric composite materials
  1. Tez No: 937916
  2. Yazar: ŞAHİN ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİM OLGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Epoksi içeren polimerler, Yapıştırıcılar, Yapıştırma bağlantıları, Polimer matrisli kompozitler, Epoxy-containing polymers, Adhesives, Adhesive bonds, Polymer matrix composites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde çelik, alüminyum, bakır vb. metalleri birleştirmek için pek çok yöntem vardır. Bu metotlar pres, lehim, kaynak, cıvata, perçin, yapıştırma vb.' dir. Yapıştırıcı ile birleştirme, iki ya da daha fazla malzemenin yapıştırıcı kullanarak mekanik bir bağlantının oluşturulduğu birleştirme yöntemidir. Yapıştırma yöntemi, farklı özelliklere sahip malzemeleri birleştirme konusunda en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Yapıştırıcı içerisine mikro/nano metal oksitlerin katkı olarak ilave edilmesi, bağlantı elemanlarının mekanik ve yorulma özelliklerini önemli derecede artırdığı literatürde yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır. Otomotiv endüstrisi, ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir ve öncelikli yatırım teşvik ve araştırma alanları arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmada oksiran halkasına sahip pol(GMA) (P0) homopolimer ve epoksi yapıştırıcılarının gevrekliğini azaltmak için farklı besleme oranlarında pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(1)) (P1), pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(2)) (P2), pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(4)) (P3) kopolimerler sentezlendi. Sentezlenen homopolimer ve kopolimerlerin yapıştırılacak metallerin yüzeylerine tutunma kabiliyetini artırmak ve ara yüzey etkileşimlerini daha da geliştirmek için nano ölçekte manyetit (Fe3O4) (polimer kütlesinin %1, %2, %4 oranlarında) metal oksit ile kompozit formları hazırlandı. SUS-304 paslanmaz çelik ve Al-5754 alüminyum plakalar üzerine uygulanarak tek tesirli bindirme bağlantıları ASTM D1002 standartlarına göre hazırlanmış ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen polimerik kompozitlerin yapıştırılacak materyaller ile epoksi grubu üzerinden post-polimerizasyon reaksiyonları gerçekleştirildi. Çekme testleri sonucunda çelik-çelik bağlantı elemanlarında maksimum kopma mukavemetini P2 (%2 Fe3O4) kompoziti verirken (601,9 N) alüminyum plakalar için maksimum kopma mukavemetini P1 (%4 Fe3O4) kompoziti (1988,3 N) vermiştir. Polimer matrisli kompozitin, yapıştırıcının termal ve mekanik dayanımını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, there are many methods to join metals such as steel, aluminum, copper, etc. These methods are pressing, soldering, welding, bolting, riveting, bonding, etc. Adhesive bonding is a joining method in which a mechanical connection is created between two or more materials using adhesives. The bonding method is among the most effective methods for joining materials with different properties. It has been confirmed by studies in the literature that the addition of micro/nano metal oxides as additives into the adhesive significantly increases the mechanical and fatigue properties of the fasteners. The automotive industry is one of the locomotive sectors of our country's economy and is among the priority investment incentive and research areas. In this study, pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(1)) (P1), pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(2)) (P2), pol(GMA(1)-co-PEGMEMA(4)) (P3) copolymers were synthesized at different feed rates to reduce the brittleness of pol(GMA) (P0) homopolymer and epoxy adhesives having an oxirane ring. In order to increase the adhesion ability of the synthesized homopolymers and copolymers to the surfaces of the metals to be bonded and to further improve the interface interactions, nano-scale magnetite (Fe3O4) (1%, 2%, 4% of the polymer mass) metal oxide composite forms were prepared. Single-effect lap joints were prepared according to ASTM D1002 standards by applying them on SUS-304 stainless steel and Al-5754 aluminum plates and their mechanical properties were examined. Post-polymerization reactions were carried out on the epoxy group with the materials to be bonded of the obtained polymeric composites. As a result of the tensile tests, the maximum tensile strength in steel-steel connection elements was given by the P2 (%2 Fe3O4) composite (601,9 N), while the maximum tensile strength for aluminum plates was given by the P1 (%4 Fe3O4) composite (1988,3 N). It was determined that the polymer matrix composite increased the thermal and mechanical strength of the adhesive.