3. derece termal yanıklarda pankreatin ve aloevera etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of pancreatin and aloevera in 3rd degree thermal burns
  1. Tez No: 937925
  2. Yazar: GÜL AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Aloe vera, Pankreatin, Termal Yanık, Aloe vera, Pancreatin, Thermal Burn
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akcan G, İ. 3. Derece Termal Yanıklarda Pankreatin ve Aloe vera Etkinliğinin Araştırılması. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2025. Bu çalışmada, üçüncü derece termal yanıklarda pankreatin ve Aloe vera kombinasyonunun yara iyileşmesi üzerindeki etkinliğinin deneysel olarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Van YYÜ Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden temin edilen, 3 aylık yaşta, karışık cinsiyette, 250-280 g ağırlığında, toplam 36 adet Wistar ırkı rat kullanıldı. Ratlar her grupta 12'şer hayvan olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrılarak; Kontrol Grubu (KG), Pankreatin Grubu (PG) ve Pankreatin-Aloevera Grubu (PAG) oluşturuldu. Tüm ratlarda, dorsal orta hattın sağ ve sol tarafında olmak üzere iki adet 1x1 cm ebadında üçüncü derece termal yanık yarası oluşturuldu. Kontrol grubuna serum fizyolojik, PG grubuna pankreatin ve PAG grubuna pankreatin-Aloe vera kombinasyonu günde bir kez topikal olarak uygulandı. Yara iyileşmesi, 0., 7., 14. ve 21. günlerde yapılan yara alanı ölçümleri ile değerlendirildi. Ölçümler ImajeJ yazılımı ile gerçekleştirildi. Yara alanı ölçümlerinde, başlangıçta tüm gruplarda benzer yara alanları oluşturuldu (KG: 1.117 ± 0.075 cm², PG: 1.180 ± 0.102 cm², PAG: 1.163 ± 0.076 cm²). 7. günde yapılan değerlendirmede gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (KG: 0.810 ± 0.056 cm², PG: 0.870 ± 0.067 cm², PAG: 0.881 ± 0.105 cm²). 14. günde tedavi gruplarında kontrol grubuna göre daha belirgin bir küçülme gözlendi (KG: 0.585 ± 0.063 cm², PG: 0.546 ± 0.134 cm², PAG: 0.475 ± 0.180 cm²). Çalışmanın son günü olan 21. günde gruplar arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı fark tespit edildi (p0.05), özellikle PAG grubunda daha olumlu bir iyileşme paterni belirlendi. Sonuç olarak, pankreatin ve Aloe vera kombinasyonunun üçüncü derece termal yanıklarda yara iyileşmesini hızlandırdığı ve bu kombinasyonun klinik kullanım potansiyeline sahip olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Akcan G, İ. Investigation of Pancreatin and Aloe vera Efficacy in 3rd Degree Thermal Burns. Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Veterinary Surgery, Master's Thesis, Van, 2025. The aim of this study was to experimentally investigate the efficacy of pancreatin and Aloe vera combination on wound healing in third degree thermal burns. A total of 36 Wistar rats, 3 months of age, mixed sex, weighing 250-280 g, obtained from Van YYÜ Experimental Medicine Application and Research Center, were used in the study. The rats were randomly divided into 3 groups with 12 animals in each group; Control Group (CG), Pancreatin Group (PG) and Pancreatin-Aloe vera Group (PAG). In all rats, two 1x1 cm third-degree thermal burn wounds were created on the right and left sides of the dorsal midline. Serum physiologic saline was applied topically to the control group, pancreatin to the PG group and pancreatin-Aloe vera combination to the PAG group once a day. Wound healing was evaluated by wound area measurements on days 0, 7, 14 and 21. Measurements were performed with ImajeJ software. In wound area measurements, similar wound areas were formed in all groups at the beginning (KG: 1.117 ± 0.075 cm², PG: 1.180 ± 0.102 cm², PAG: 1.163 ± 0.076 cm²). On day 7, no statistically significant difference was observed between the groups (CG: 0.810 ± 0.056 cm², PG: 0.870 ± 0.067 cm², PAG: 0.881 ± 0.105 cm²). On day 14, a more significant shrinkage was observed in the treatment groups compared to the control group (CG: 0.585 ± 0.063 cm², PG: 0.546 ± 0.134 cm², PAG: 0.475 ± 0.180 cm²). On the last day of the study, day 21, a highly statistically significant difference was detected between the groups (p0.05), a more favorable healing pattern was determined especially in the PAG group. In conclusion, the combination of pancreatin and Aloe vera accelerated wound healing in third-degree thermal burns and this combination has the potential for clinical use.