Okul öncesi öğretmen adayları ve okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programındaki etkinliklere yönelik öz yeterlik inançlarının incelenmesi
Examination of self-efficacy beliefs of preschool teacher candidates and preschool teachers towards activities in the preschool education program
  1. Tez No: 938032
  2. Yazar: TUĞBA KÜBRA SEVDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi öğretmeni, okul öncesi öğretmen adayı, öz-yeterlik inancı, preschool teacher, pre-service preschool teacher, self-efficacy belief
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARI VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMINDAKİ ETKİNLİKLERE YÖNELİK ÖZ YETERLİK İNANÇLARININ İNCELENMESİ SEVDİ, Tuğba Kübra Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayhan DİKİCİ Mart, 2025, (xii, + 74) Bu araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının ve okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programında etkinliklere yönelik öz yeterlik inançlarını belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada betimsel araştırma türlerinden olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada Gaziantep ve Niğde ilinde görev alan 245 okul öncesi öğretmeni ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği okuyan 162 öğretmen adayı seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenerek araştırma örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada Koç, Sak ve Kayri (2015) tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Eğitim Programındaki Etkinliklere Yönelik Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”ve kişisel bilgi formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenler arası farklılığı belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis-H testi kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının okul öncesi eğitim programındaki etkinliklere yönelik öz yeterlik inançlarının, ölçeğin genel toplamında cinsiyet, mezun oldukları okul türü ve bulundukları sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği, okul öncesi öğretmenlerinin ise okul öncesi eğitim programındaki etkinliklere ilişkin öz yeterlik inançlarının ölçeğin genel toplamında cinsiyet ve mesleki kıdeme göre anlamlı farklılık gösterirken eğitim düzeyi ve yaş değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Okul öncesi öğretmeni ve öğretmen adaylarının okul öncesi programında bulunan etkinliklere yönelik öz yeterlikleri karşılaştırıldığında ise gezi etkinliğinde öğretmen adaylarının öz yeterlik inancı daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF SELF-EFFICACY BELIEFS OF PRESCHOOL TEACHER CANDIDATES AND PRESCHOOL TEACHERS TOWARDS ACTIVITIES IN THE PRESCHOOL EDUCATION PROGRAM SEVDİ, Tuğba Kübra Department of Educational Sciences Curriculum & Instruction Supervisor: Prof. Dr. Ayhan DİKİCİ March, 2025, (xii+74) The aim of this study is to determine the self-efficacy beliefs of preschool teacher candidates and preschool teachers regarding the activities in the preschool education program. In this research, the general survey model, which is one of the descriptive research types, was used. The study sample consisted of 245 preschool teachers working in the provinces of Gaziantep and Niğde, and 162 preschool teacher candidates studying at Niğde Ömer Halisdemir University. The participants were determined through random sampling. In the study, the“Teacher Self-Efficacy Scale for Activities in the Preschool Education Program”developed by Koç, Sak, and Kayri (2015), along with a personal information form, were used as data collection tools. The data were analyzed using SPSS 25 software. In order to determine differences between variables, the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis-H test were employed. As a result of the study, it was found that preschool teacher candidates' self-efficacy beliefs regarding the activities in the preschool education program did not show a significant difference in the overall scale based on gender, type of school graduated from, and grade level. On the other hand, preschool teachers' self-efficacy beliefs regarding these activities showed a significant difference based on gender and professional seniority, but not on education level and age. When comparing the self-efficacy beliefs of preschool teachers and teacher candidates regarding the activities in the preschool program, it was found that teacher candidates had higher self-efficacy beliefs specifically in the field trip activity.