Farklı fonksiyonel apareylerin dental, iskeletsel ve yumuşak dokular üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different functional appliances on dental, skeletal and soft tissues
  1. Tez No: 938111
  2. Yazar: ZEYNEP ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN SEZEN ERHAMZA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel tedavi, Twin Blok, Invisalign MA, Monoblok, Sınıf II, Functional treatment, Twin Block, Invisalign MA, Monoblock, Class II
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışmasında, iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip bireylerde fonksiyonel tedavi amacıyla kullanılan Twin Blok, Monoblok ve Invisalign Mandibular Advancement (Invisalign MA) iskeletsel, dental ve yumuşak dokular üzerindeki etkileri, sefalometrik analizler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmada, Twin Blok apareyi ile tedavi edilen 15 hasta, Monoblok apareyi ile tedavi edilen 15 hasta ve Invisalign MA ile tedavi edilen 15 hastadan oluşan üç ayrı grup oluşturulmuştur. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi olmuştur. Bireyler seçilirken, iskeletsel ve dental Sınıf II maloklüzyona sahip olmalarına, normodiverjan veya hipodiverjan büyüme göstermelerine, pubertal atılım döneminde olmalarına dikkat edilmiştir. Üç grubun tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası (T1) lateral sefalometrik radyografileri, Dolphin Imaging 11.95 Premium yazılımı ile analiz edilmiştir. Yapılan fonksiyonel tedavinin etkilerini değerlendirmek için iskeletsel, dental ve yumuşak dokularda belirlenen nokta, düzlem ve açılar üzerinden değerlendirmeler yapılıp gruplar karşılaştırılmıştır. Yapılan tedavilerde üç grupta ANB, Wits, overjet, overbite, iskeletsel ve yumuşak doku konveksite açılarında anlamlı düzeyde azalma olduğu; SNB, Co-Gn değerlerinde anlamlı düzeyde artış olduğu saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada T1-T0 değişimlerinde iskeletsel ve dental ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir. Ancak, yumuşak dokuda yapılan ölçümlerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Bu bulgular, üç apareyin de Sınıf II maloklüzyonların tedavisinde etkili olduğunu, yumuşak dokudaki etkilerinin de benzer düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the cephalometric changes in skeletal, dental, and soft tissues following the use of Twin Block, Monoblock, and Invisalign MA appliances in the treatment of skeletal Class II malocclusion. In this retrospectively designed study, three separate groups were formed, consisting of 15 patients treated with the Twin Block appliance, 15 patients treated with the Monoblock appliance, and 15 patients treated with the Invisalign MA appliance. All patients included in the study were treated at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Kırıkkale University. During the selection process, individuals were required to have skeletal and dental Class II malocclusion, exhibit normodivergent or hypodivergent growth patterns, and be in the pubertal growth spurt phase. The pre-treatment (T0) and post-treatment (T1) lateral cephalometric radiographs of the three groups were analyzed using Dolphin Imaging 11.95 Premium software. To evaluate the effects of the functional treatment, assessments were conducted based on predefined skeletal, dental, and soft tissue landmarks, planes, and angles, and comparisons were made between the groups. Across all three treatment groups, a significant reduction was observed in ANB, Wits appraisal, overjet, overbite, and skeletal and soft tissue convexity angles, while SNB and Co-Gn values demonstrated a significant increase. In the intergroup comparison of T1-T0 changes, a statistically significant differences were identified in skeletal and dental measurements. However, no statistically significant difference was found among the groups in soft tissue measurements. These findings indicate that all three appliances are effective in the treatment of Class II malocclusions and that their effects on soft tissue are of a similar magnitude.