Ortodontik tedavi öncesinde farklı motivasyonlara sahip hastaların tedaviye yönelik psikolojik etki ve algılar
Psychological effects and perceptions of patients with different motivations before orthodontic treatment
  1. Tez No: 938120
  2. Yazar: MERVE KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMED TAHA ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik Tedavi, Motivasyon, Estetik, Orthodontic Treatment, Motivation, Aesthetic Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Ortodontik tedaviye yönelik talepler, estetik, fonksiyonel veya sosyal kaygılar gibi çeşitli motivasyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, bireylerin farklı motivasyonlara bağlı olarak ortodontik tedaviye dair psikososyal etkilerini değerlendirmeyi ve tedavi algılarındaki farklılıkları incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran, 12-35 yaş aralığındaki 453 birey dahil edilmiştir. Katılımcılara, demografik bilgileri, ortodontik tedaviye yönelik motivasyonları ve tedaviye dair algıları değerlendiren bir anket uygulanmıştır. Tedaviye yönelik motivasyonlar dört ana grupta ele alınmıştır: (1) Oklüzyon fonksiyonunu iyileştirmek, (2) Diş estetiğini geliştirmek, (3) Yüz estetiğini iyileştirmek, (4) Aile, arkadaş veya diş hekimlerinin önerilerini takip etmek. Bireylerin psikososyal etkilerini değerlendirmek amacıyla Dental Estetiğin Psikososyal Etkileri Anketi (PIDAQ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans ve Oran) kullanılmıştır. Grup karşılaştırmaları için Bağımsız Örneklem T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p0,05).“Aile, arkadaşlar veya diş hekimlerinin önerilerini takip etmek”motivasyonuna sahip bireylerin psikolojik etki (p=0,012) ve estetik algı (p=0,001) boyutlarında daha düşük puanlar aldığı görülmüştür. Ayrıca, ortodontik tedaviye karşı ilgi duyan ve tedavi hakkında bilgi edinmeye istekli bireylerin sosyal etki (p=0,001) ve psikolojik etki (p=0,001) puanlarında anlamlı farklılıklar olduğu, ancak dental özgüven üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Sonuç: Ortodontik tedaviye yönelik psikososyal etkiler bireylerin motivasyonlarına göre değişkenlik göstermektedir. Estetik kaygıları ön planda olan bireylerin sosyal etki, psikolojik etki ve estetik algılarının daha yüksek olduğu; fonksiyonel kaygılarla tedavi arayışına giren bireylerin ise bu etkileri daha az hissettiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, ortodontik tedaviye yönelimde bireysel ve çevresel faktörlerin dikkate alınmasının tedavi sürecinde memnuniyet ve uyumu artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The demand for orthodontic treatment arises from various motivations, including aesthetic, functional, or social concerns. This study aims to evaluate the psychosocial effects of individuals based on different motivational factors and to examine variations in their perceptions of treatment. Materials and Methods: This study included 453 individuals aged 12 to 35 who applied for orthodontic treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Ordu University. Participants administered questionnaires assessing demographic information, orthodontic treatment motivations, and treatment perceptions. Treatment motivations were categorized into four main groups: (1) Improving occlusal function, (2) Enhancing dental aesthetics, (3) Improving facial aesthetics, and (4) Following recommendations from family, friends, or dentists. To evaluate the psychosocial impact of dental aesthetics, the Psychosocial Impact of Dental Aesthetics Questionnaire (PIDAQ) was utilized. For statistical analysis, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) software was employed. Descriptive statistical techniques (Mean, Standard Deviation, Median, Frequency, and Percentage) were applied, and Independent Sample T-tests and One-Way ANOVA were conducted for group comparisons. A significance threshold of p0.05). Those who pursued treatment based on“following recommendations from family, friends, or dentists”exhibited lower scores in psychological impact (p=0.012) and aesthetic perception (p=0.001). Additionally, individuals who were highly interested in orthodontic treatment and eager to obtain information scored significantly higher in social impact (p=0.001) and psychological impact (p=0.001), whereas no significant effect was observed on dental self-confidence (p>0.05). Conclusion: The psychosocial effects of orthodontic treatment vary according to individuals' motivational factors. Those with aesthetic concerns demonstrated higher social impact, psychological impact, and aesthetic perception scores, while individuals motivated by functional concerns reported experiencing these effects less intensely. Considering individual and environmental factors in orthodontic treatment decision-making may enhance patient satisfaction and treatment adherence.